vineri, 25 septembrie 2009

Problema creditelor in valuta, alt punct de vedere

Mihai spunea ca ar fi util sa enumar criticile la propunerea lui privind restructurarea creditelor, intr-un nou articol.

Pe scurt e vorba de nedreptate. Cei cu credite in lei au platit rate mai mari ca sa nu aiba risc de schimb valutar. Cei cu credite in valuta, mai ales in valute exotice, s-au indatorat cat au putut fara sa se gandeasca la acest risc.

In al doilea rand, creditele in marea majoritate provin de la bancile mama si trebuie returnate in euro.Daca cursul euro e lasat liber sa creasca bancile vor creste dobanzile la creditele in lei. Mai putin la creditele in valuta transformate in lei si garantate de BNR, prin swapuri.

In al treilea rand, creditele luate de firme, in euro, daca cursul euro creste, conduc la somaj si salarii neplatite cu lunile.

Deci protejarea creditatilor in euro si lasarea libera a cursului, mi se pare profund nedreapta.


Constructiv ar fi sa gasesc eu rezolvarea problemei...

Insa eu sunt de parere ca singura masura echitabila si corecta e ca BNR sa vanda treptat euro pe piata valutara, din rezerva.

Conform ziarelor, se pare ca asta se si intampla.

E necesar ca bancile sa suporte pierderi, e necesar ca cei ce s-au indatorat prea mult sa-si piarda casele si masinile, e necesar insa si sa asteptam pana-si revine Europa din criza globala produsa de americani.

Altfel nu avem unde sa exportam si nu are cine sa investeasca aici. Nu avem cum sa ne revenim pana nu-si revine Europa

Europa da semene de revenire, insa poate vor mai trece 1-2 ani pana ca exporturile noastre sa revina la nivelul din 2008. La fel si remiterile muncitorilor romani din UE.

Pana atunci, de asta exista rezerva de la BNR, ca sa o folosim inteligent pe timp de criza.

11 comentarii:

Anonim spunea...

tu vrei sa ne frangem toti gatul? pacat. adica sa se aleaga praful de toti si de toata tara asta? totul e in urma slabei informari a populatiei asupra riscurilor care ii pasteau. tu esti judele care il astepta natiunea? cei buni in stanga si cei rai...la coada vacii. e rau ca dupa 20 de ani de comunism, mi am dorit si eu o masina? ce ramane dupa tine, ca om, dupa viata ta? nu vrei ca macar sa ai un pic de confort, sa te simti si tu in randul lumii. apreciez de mii de ori propunerea lui mihai, chiar daca nu o sa o se implementeze de mai marii nostrii finantisti. macar el nu doreste sa ne rupem gatuu cu toti...salutare . Nicu

Mihai Marcu spunea...

criticile lui alexadi sunt corecte.

problema este foarte gri, si trebuie analizata din toate punctele de vedere.

ca orice masura socialista, propunerea mea este nedreapta. Cand sunt foarte multi vinovati/victime implicate, termenul de justitie devine foarte....discutabil

Anonim spunea...

Bun...si de cate miliarde cheltuite de BNR din rezerva aia a ei "infinita" (aprovizionata recent de imprumutul FMI) crezi ca va fi nevoie? Vre-o 5 s-au cam dus anul asta! Cursul de schimb actual chiar nu are nicio treaba cu realitatea din economie si problema grava este ca ar trebui sa aiba.Tu esti cumva adeptul "economiei ce duduie bazate pe consumul nesimtit sustinut de creditare"? Ei, iata ca duduiala asta nu are cum sa tina mai mult de cativa ani. Solutia: RESET. Executarea creditacilor incapabili sa-si duca la bun sfarsit datoriile. Un moment zero de unde se va pleca cu lectia invatata si apoi relansarea economica reala (PRODUCTIE --> EXPORTURI),care bineinteles va depinde de factorii externi, fara sa mai punem botul la toate bulele speculative, fara sa se mai ia credite sa se cumpere lanuri de porumb in ideea de a revinde mai scump la anul,..etc. Trebuie sa nu ne mai mintim pe noi insine ca SPECULA (comertul ia de-afara vinde la noi la pret triplu, ia credit cumpara casa sau teren ca le vinzi la anul de 2 ori mai scump) inseamna ECONOMIE CE DUDUIE. CONSUM MODERAT fratilor ca nu scrie undeva ca toti trebuie sa avem Vila, Q7 sau X6,...etc prin credite duse pe 30 ani care in multe cazuri au fost acordate cu o prea mare usurinta. Eu unul si mai vre-o cateva milioane nu suntem deloc de acord sa le sustinem cursul acestora sa-si poata permite ei luxul pe care in mod normal nu si l-ar fi permis. Ei trebuie sa plateasca, bancile care au inchis ochii cand le-au acordat aceste imprumuturi trebuie sa plateasca nu statul roman (adica noi) prin BNR. CURS LIBER sau CONSILIU MONETAR si asteptam cu nerabdare aderarea la EURO care se pare ca va fi cu mult amanata in conditiile actuale.Asta daca vrem sa ne mai acordam vre-o sansa pe termen mediu si lung. Daca nu....sa vanda fratilor BNR-ul nu 5 miliarde ci toata rezerva de Euro sa ramana numai cu Lei. Sa o mai ducem si noi bine macar 2-3 ani ca parca prea a fost frumos in ultimii 4. Apoi mai stii ca ii vom pacali pe chinezi sa parieze pe hartiile BNR-ului? Cat credeti ca mai dureaza bairamul asta daca o vom tine tot asa? Hai bafta si pariati pe Leu pana pe 1 octombrie macar! Mai vorbim despre curs prin februarie 2010 ca deocamdata nu mai are rost.

Anonim spunea...

PS:Anonimul sunt tot eu pegas, sa nu ma injurati fara sa stiti cine a scris dar mi-a fost lene sa ma loghez.

ionut spunea...

1) si cei cu credite in lei s-au imprumutat pana n-au mai putut.
2) managmentul prost si neprofesionist duce la somaj si salarii nepalatite cu lunile (somaj mascat) si nu creditele in euro. Marea majoritate a firmelor a "deturnat" banii imprumutati.
3) Cei care s-au indatorat prea mult si fara limita trebuie sa-si casele, masinile, afacerile, bancile vor suporta pierderi, de acord. Insa ce sa asteptam?! Sa exportam ce?
Eventual clasa politica, in corpore.


"e rau ca dupa 20 de ani de comunism, mi am dorit si eu o masina? ce ramane dupa tine, ca om, dupa viata ta? nu vrei ca macar sa ai un pic de confort, sa te simti si tu in randul lumii."

Analizeaza raspunsul asta!:)
Vreau euro la 6 lei.

Anonim spunea...

bine, ionut..fii mishtocar. m am nascut in '70 si da! mi am luat si eu logan..in rate , in eur...sumele de plata , daca tin bine minte, la lei erau imense fata de eur. si am vrut sa vad si eu lumea asta. viata e in rate atunci! si pana la urma eu ce pierd...creditul 5000 minus masina...ramane deci o suma derizorie.dar nu eu sunt problema. si totusi eu nu vreau sa devin portavocea lor. as fi vrut sa fiu eu in locul tau..am fi vrut ca toti sa fim in locul tau...si tu sa fii in locul nostru. dar chiar daca eram , nu cred ca doream ce doresti tu indirect. salutare, Nicu. Multa caldura.

Anonim spunea...

Din care bani poate sa vinda BNR euro ?
Daca nu ma insel , miliardele de euro din rezerva in valuta sint in marea majoritate proprietatea bancilor. Acel 40 % de RMO (Rezerva Minima Obligatorie ) SINT BANII BANCILOR !! Ramine rezerva de aur (unica proprietate 100 % a BNR si deci a Romaniei) care in cifre absolute este extrem de mica !
Imprumutul de la FMI compenseaza treptat reducerea RMO .Adica BNR reduce treptat RMO (da euro inapoi bancilor ) si compenseaza cu transele primite de la FMI .
Mentionez ca a fost puternic publicizata rezerva BNR in valuta care in realitate NU ESTE PROPRIETATE BNR !!
Deci , cum faci sa vinzi euro cind nu ai in proprietate proprie acesti bani ?

Flavian spunea...

Acel 40 % de RMO (Rezerva Minima Obligatorie ) SuNT BANII DEPONENTILOR !!

Prin DEFINITIE avem RMO ca fiind un procent din banii DEPONENTILOR pe care bancile sunt obligate sa-i lase in gestiunea BNR la constituirea unui nou depozit !!!

ovidiu spunea...

bun... pai hai sa vedem un alt punct de vedere despre dreptate si nedreptate...
bnr lasa cursul in pace, creditele in valuta intra in default, bancile se aleg cu pierderi masive si cresc dobanzile pentru creditele pe lei sa-si acopere gaurile. e mai ok?
mi se pare absurd sa fie acuzati si neaparat pedepsiti cei care au credite in valuta. asta e in stilul "sa moara si capra vecinului". daca unii au profitat de dobanda mai mica pe valuta si acum isi pot restructura creditele sa treaca pe lei sa se protejeze de devalorizarea cursului care e problema? e logic si normal ca orice "actor economic" sa-si urmeze calea care ii e cea mai profitabila. sau cel putin asa crede :)

Alexadi spunea...

@ Flavian
BNR nu are nici un ban in afara capitalului propriu, in lei.
Rezerva e formata din aur- al statului, banii statului, banii bancilor. Proportiile si valutele nu sunt publice.

Banii pt RMO sunt ai deponentilor, in mare parte banci straine care au acordat credite bancilor romanesti cu scadenta mai mica de 2 ani, pentru care se constituie RMO.

Bancile tin ele banii aferenti RMO, zilnic la BNR. Intr-o zi mai mult in alta mai putin, RMO se indeplineste pe medie intr-o luna.

Cat timp sunt in cont, BNR poate face orice cu ei.
Inclusiv sa-i vanda.

Ideea de baza e sa vanda din rezerva in perioada de criza si sa cumpere inapoi in perioada de boom.
Fara preferati, fara categorii protejate.

Mihai Marcu spunea...

doar o parte din banii rmo sunt ai deponentilor. Nu se constituie rmo si pentru sursele de finantare in euro atrase de la bancile mama?