marți, 8 septembrie 2009

Prima insolventa majora din real-estate

Din Ziarul Financiar de azi, 08.09.2009:

"Compania nord-irlandeza Mivan Kier, care a construit mallul Liberty Center si ansamblul rezidential New Town, ambele din Bucuresti, a intrat in insolventa ca urmare a propriei solicitari, potrivit unei decizii a Tribunalului Bucuresti, acesta fiind cel mai mare dosar de insolventa de pe piata locala in acest an."

Este prima cerere de intrare in insolventa cu adevarat semnificativa din industrie. Un articol din 2 martie, din acelasi ziar titra "Piata imobiliara va trece la executari silite in vara. Abia atunci va incepe adevarata criza".

Principalii pierzatori aici sunt bancile finantatoare, iar momentul intrarii in insolventa este bine ales acum, in timpul grevei judecatorilor. Practic, prin nesolutionarea cererii de insolventa Mivan va castiga cateva luni bune in care nu va plati dobanzi si va fi la adapost de creditori, dar este un pariu riscant al dezvoltatorului cu bancile care au dat banii.

Foarte mult depinde acum de cat de intinsi sunt nervii finantatorilor. O lichidare rapida si la preturi mici ar putea antrena in jos toata piata. In acest moment, va fi dificil sa valorifice activele la preturi bune.

Ma astept ca aceasta reorganizare sa fie un dus rece pentru bancile care au ingropat miliarde de euro in betoane moarte, iar pe viitor, cuvantul de ordine in creditare va fi "prudenta exagerata", mult timp dupa ce recesiunea va fi depasita.

17 comentarii:

addatwork spunea...

la newtown au terminat 4 blocuri din 6, sunt ridicate toate, 2 sunt sigur terminate gata de mutat in ele.

Cum apoartamentele de 2 camere sunt 150 000 E si locul de parcare 24 000 E, si cum n-au lasat deloc la pret, sunt mutati vreo 5 insi in primul bloc si vreo 10 pe corpul care leaga primele 2 blocuri.

Cum cacat sa nu intre in insolventa?

M-a fascinat dintotdeauna ansamblul asta si chiar ma gandeam ca or sta pe saci de bani si tin la pret ca au de unde, sa treaca criza. Aparent s-au terminat banii si prosti care sa cumpere apartamente supraevaluate nu mai sunt.

Mihai Marcu spunea...

da, se pare ca faza a doua nu se mai face...

inca mai cred ca cererea de insolventa e facuta pentru a mai castiga timp si bani.

Anonim spunea...

sunt in bucuresti apartamentele? Sau tokio, paris sau new york? Ca la preturile astea asa par. Pentru restul asa zisilor dezvoltatori. How is next?

Anonim spunea...

Mivan Kier a intrat in insolventa, nu Mivan.
Mivan Kier este firma de constructii, nu dezvoltator. Se face o confuzie.
Phoenix Park, firma care a dezvoltat(si vinde) Newtown nu e in insolventa, doar constructorul. Probabil vor angaja un alt constructor.

dragos spunea...

citeam dimineata ca magistratii si-au cam obtinut banii in ultima varianta a legii salarizarii, asa ca socoteala cu greva judecatorilor s-ar putea sa nu mai fie valabila. ma rog, nu stiu care e procedura in aceste cazuri: au primit deja termen, se mai modifica etc.

Mihai Marcu spunea...

tehnic, cei care au intrat in insolventa sunt MIVAN KIER JOINT VENTURE LIMITED NEWPARK SUCURSALA BUCUREŞTI

http://www.tmb.ro/dosare_ecris.php?id_dosar=300000000286137

Daca nu aveau datorii semnificative de plata, atunci nu ar fi fost necesara insolventa. Cineva pierde. La prima vedere - banca finantatoare.

Anonim spunea...

Am fost la ei acum doua saptamani pentru un apartament de minim 4 camere. Am primit la super-mega-giga-oferta un pret de peste 300.000 EURO.
Nu imi pare atitudinea cuiva p ecare il paste falimentul. care e smecheria cu acest faliment ? Ma lamureste si pe mine cineva ?

Anonim spunea...

E dubios ce-i drept insa: a intrat in insolventa constructorul, nu dezvoltatorul. Atentie ca se face confuzie. Dezvoltatorul vinde, el e responsabil in fata clientilor. Despre constructor: ia altul - dubios e ca acest constructor e din grup cu dezvoltatorul...

Mihai Marcu spunea...

exact, fiind un grup nu ai de unde sa stii cum se muta datoriile, ce imprumuturi da unul altuia.

insa repet: daca cineva nu le cerea datoriile inapoi, nu avea rost sa ceara insolventa.

Ce inseamna insolventa: datorii mai mari decat activele circulante.

Anonim spunea...

poate fi si rezultatul unei dispute intre actionariat... pentru ca e al naibii de complicat...cel putin ca si interese..

stategia cu "eu imi iau jucariile, sa vad cu ce te mai joci tu..." nu e atat de ireala in cazul asta...sau eterna: "treaba ta..., ai sa vezi tu"...

vala spunea...

vor pierde si clientii avansurile...
mai trebuie mentionat ca banca finantatoare este Unicredit adica exact cei care au declarat - impotriva oricaror realitati - ca estul isi va reveni inaintea vestului...
speranta moare ultima !

Anonim spunea...

Am aflat numele firmei trecuta pe numele lu Raluca Basescu(fiica fratelui lu Base) pe care s-au facut descarcarile din containerele alea cu armament:
se numeste: Ice Afe S.R.L
Q.U.E.D.
Personal sunt orgasmic si poate sa dea faliment si Immoeast, Anchor si Impact in aceeasi zi ca tot nu o sa fiu mai fericit..:)))
Ice Age...basescu..trafic cu arme...MUPPETS

Anonim spunea...

Rectific denumirea de mai sus...:
Ice Age S.R.L.

Eram prea ecstatic...

cezar spunea...

"mai trebuie mentionat ca banca finantatoare este Unicredit adica exact cei care au declarat - impotriva oricaror realitati ..." - care realitati ? perceptii ale realitatii.

Anonim spunea...

foarte mare confuzia creata (voit sau din prostie) de ziare si agentii de presa care se reped ca berbecii sa comenteze stiri fara sa se documenteze temeinic in prealabil....Mivan Kier este constructorul (nu dezvoltatorul, nu finantatorul) proiectelor Newtown, Liberty Mall.
Mivan Kier nu a intrat in insolventa sau faliment (inca)...se numeste reorganizare si este etapa premergatoare inaintea insolventei...in aceasta etapa se incearca redresarea companiei sub stricta supraveghere a unui administrator numit de tribunal....sunt surprins ca ziare cu renume gen ZF si EVZ se contrazic in declaratiii, ba ca Mivan Kier este constructor, ba ca este dezvoltator, ba ca este finantator.....

Anonim spunea...

Intradevar cam mare confuzia:
"Oficialii BDO Conti Insolvency, reprezentantii juridici ai firmei au declarat, pentru DailyBusiness.ro, ca firma Mivan Kier a cerut reorganizarea si nu lichidarea, ceea ce permite firmei sa isi continue activitatea".

Mihai Marcu spunea...

Desigur, vor trebui sa dea bonuri de ordine bancilor care se vor inghesui sa le refinanteze datoriile, cu dobanzi mai mici si termene mai lungi.