miercuri, 16 septembrie 2009

Lipsa de transparenta?

Un interviu din Business Standard ne spune printre altele:

"Lipsa de transparenţă a băncilor din Europa de Est subminează încrederea dintre aceste instituţii, ceea ce împiedică relansarea creditării interbancare, vitală pentru redresarea economiilor din regiune"

Nu e vorba de transparenta, ci de incredere. De lipsa increderii in cealalta parte.

Creditarea exploziva a creat premisele cresterii creditelor neperformante si a deteriorarii bilanturilor bancare. Jucatorii din piata incearca sa afle unde sunt cele mai proaste bilanturi, cele mai mari pierderi; intre timp, cuvantul de ordine este "prudenta maxima".

S-a crezut ca problema tarilor emergente a fost doar una de lichiditate, pe fondul panicii de anul trecut. S-a crezut ca pompandu-se lichiditate si asigurandu-se stabilitatea cursurilor de schimb, economiile emergente vor reveni rapid la crestere, iar platile de dobanzi vor fi usor suportabile. Pariul se dovedeste a fi gresit!

In cazul Romaniei, planul era ca o recuperare economica rapida pe fondul unui leu stabil sa permita atragerea de fonduri europene, sa permita rambursarea fara probleme a imprumuturilor facute de guvern si eventual sa asigure si reducerea deficitului bugetar. Asta inseamna de fapt optimismul guvernatorului! Pariul este foarte riscant si nu s-a luat in calcul faptul ca sistemul bancar va reactiona cu o prudenta excesiva in fata riscurilor ridicate de creditele neperformante iar cererea de credite se va evapora rapid.

Economiile Europei de Est, inclusiv a Romaniei nu vor creste rapid decat cu credit si cu cerere pentru acest credit. Daca se vrea creditare, atunci bilanturile firmelor si ale bancilor trebuie reparate.

9 comentarii:

Flavian spunea...

Cine "s-a crezut" ? Tu sau altii ? Eu in nici un caz...

Iar FMI-ul sau BNR-ul nici atat. FMI-ul "s-a crezut" ca daca nu pompeaza de urgenta niste banuti Europa de est, o iau la vale repejor bancile austriece. Si apoi se propaga boala si iese nasoleala mare.

Ca s-au folosit de "cadoul" facut BNR-ului pentru a ne pune nitzel latzul de gat si a-l strange pana ce a scapat Isarescu si RMO-ul din brate, aia e bonus.

Mihai Marcu spunea...

Toata strategia FMI de sustinere a zonei s-a bazat pe cresterea rapida. Europa de Est e inca un mare risc pentru bancile mama.

Strategia Guvernului de indatorare rapida si de crestere a deficitului in 2009 cu o reducere rapida pana in 2012 nu are logica decat daca se asteapta o revenire economica completa.

Teoria zice de "efectul de avutie si de bilant". Inca nu e stabilit exact, dar estimez ca in Romania revenirea se va produce greu din cauza bilanturile defecte. Defectate de deprecierea activelor (ceea ce nu inseamna ca aceasta depreciere nu ar fi trebuit sa se intample).

Flavian spunea...

"Strategia" FMI s-a bazat pe ideea: daca nu le pompam niste bani pronto, am pus-o. Adica au pus-o ei, ca doar nu mor de grija noastra.

Guvernul nostru si ideea de "strategie" sunt la fel ca apa si uleiul. Pur si simplu nu se pot "combina" nicicum... :)

La crestere, nu viseaza decat naivii. In general ai nostri, care nu pricep "bunavointa" brusca a FMI-ului. Care e perfect constient ca mai poate prelungi agonia doar nitzel, desi finalul e aproape.

Mihai spunea...

corect Mihai,

din pacate firmele sunt cele care duc greul
iar bancile ar mai trebui sa reduca din pret pentru a fi mai atractive. am vazut ca se poate si am vazut ce profituri au facut. si s-au trezit si romanashii nostri care visau frumos pana acum

Free Drive Ro spunea...

Oricum iese "nasoleala" mare, cel putin asa ne spune Denninger aici: (faceti o cautare pe google pentru denninger youtube caution: monetary system collapse, ca forma asta nu ma lasa sa postez link-ul)
Explicat frumos, logic, matematic pentru cei care inca mai cred in Alba ca Zapada...postat ieri

Flavian spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Flavian spunea...

Ba poti pune si linkuri. Desi fanii hotnews nu prea inghit personaje gen Denninger.

Filmuletul e aici: CAUTION: Monetary System Collapse

Omul se prinde greu, dar cand ii intra ceva in cap e de neoprit. Aia imi place la el.

Mai are unele chestii de care nu s-a prins inca sau nu vrea sa le recunoasca, dar eu sper ca le va pricepe cat de curand.

La fel ca si Mihai, gazda noastra... :)

Free Drive Ro spunea...

CAUTION: Monetary System Collapse

Free Drive Ro spunea...

da. ai dreptate, se poate