joi, 10 septembrie 2009

Inflatia in august 2009

Este prima luna cu inflație negativa din 2009, adică -0.19% fata de iulie 2009, ca si luna august 2008.

Cifra de inflație anuala in august 2009 este de 4.96%, mai mica decat asteptarile de 5.1% - 5.3%. Scaderile vin din preturile la alimente, in timp ce serviciile au ramas constante.


Ce trebuie mentionat este ca sursele de inflatie din economia romaneasca sunt inca prezente:

- preturile administrate - gaze, energie, transport CFR, etc.

- cursul de schimb;

- cresterile de taxe.

Ar fi foarte utila continuarea reducerii dobanzii de referinta; BNR incearca sa se situeze la 3 puncte procentuale peste inflatie. Incep sa devina posibile dobanzi de sub 10% la creditele in lei.

2 comentarii:

alex@formidabilii.org spunea...

MihaiMarcu: momentul adevarului pt inflatie va veni in octombrie. In oct 2008 inflatia lunara a fost de 1.06%. Daca pe final de 2009 inflatia nu se reaprinde, atunci vom avea o scadere mare in inflatia anuala in luna octombrie. Parerea mea e ca 2009 va fi incheiat cu inflatie sub 4% daca in octombrie-noiembrie nu vom avea socuri in cursul de schimb sau in pretul alimentelor.

Legat de dobanzile la leu, ne-a explicat Dl Ghetea la "Nasul" cam cum sta treaba din punctul de vedere al bancilor. In mod partial corect punctul de plecare in calculul dobanzilor la credite a fost dobanda la depozite. Cata vreme dobanzile la depozite vor fi 10-11% nu stiu unde vom avea noi dobanzi la credite de sub 10%, chiar daca dobanda BNR si/sau ROBOR se vor duce mult in jos. Oricum dobanzile mici la leu sunt necesare daca vrem sa relansam economia pe niste baze solide, altfel o sa ne tremure mereu pantalonii in functie de cursul de schimb.

Mihai Marcu spunea...

De acord ca dobanzile mici la leu sunt necesare si cu socurile pe inflatie. sunt de parere ca riscurile pe inflatie nu sunt controlabile pe termen lung. e o pastila amara care trebuie inghitita odata.

cum vad mecanismul: o inflatie mica va "convinge" bnr sa reduca dobanda de politica monetara. Guvernul va forta randamentele cerute spre dobanda de referinta, iar bancile vor cauta randamente mai mari in credite (daca mai exista cerere solvabila).

Clar, si dobanzile la depozite trebuie sa scada, dar macar sa ramana real-pozitive.