miercuri, 9 septembrie 2009

Din nou despre limitarea creditarii in euro

Cititorii blogului cunosc preferinţa mea pentru credite în lei. Nu pentru că aş fi vreun pasionat al dobânzilor mari ci din cauza riscului valutar. Iată că acum intervine şi UE în peisaj.

Din Cotidianul aflăm că:
"Comisia Europeană (CE) doreşte să introducă reglementări care să limiteze creditele ipotecare în alte valute decât cea în care împrumutatul are venituri în statele Uniunii Europene, scrie Financial Times."

Este soluţia corectă despre care am scris pe blog în nenumărate rânduri. Împrumuturile în monedă străină trebuie limitate pentru cei care au venituri în altă monedă.

Mulţi au crezut şi cred că în estul Europei s-a dat liber la bani gratis: ne împrumutăm în EURO la 2%, schimbăm în lei, facem depozite în lei la 10%, schimbăm înapoi în EURO. Randamente uriaşe din nimic! Valabil şi la credite - dobânzile la EURO sunt mici, cursul se apreciază.

Situaţia nu este sustenabilă - băncile cred că nu au risc valutar şi cer înapoi tot EURO, dar riscul valutar pentru bănci este transferat cu bună ştiinţă către împrumutat sub formă de risc de credit. Dacă împrumutatul este şi o persoană fizică, ce nu poate da faliment, cu atât mai bine!

Să ne fie clar că nu există nimic gratis. Pentru sănătatea financiară a celor care au luat credite în valută, Banca Naţională a cheltuit miliarde de euro pentru susţinerea cursului. Toţi vrem credite în euro, la dobânzi mici, dar avem pretenţii să avem un leu tare susţinut de BNR. Nu se poate!

Din acest motiv, trebuie redus administrativ accesul la credite în EURO pentru cei care nu au venituri în EURO. O reglementare europeană în acest sens ar fi modalitatea perfectă de a înfrânge rezistenta BNR, deoarece unul din principalii oponenţi ai ideii este chiar BNR.

Am scris într-un articol din luna iulie despre restructurarea masivă a datoriei în valută și iesirea din capcana creditelor în euro. Ei bine, Ucraina a adoptat măsuri în acest sens:

"Banca Naţională a Ucrainei (NBU) doreşte că instituţiile financiare să stopeze creditarea în valută atât către companii, cât şi către persoanele fizice, potrivit unui oficial al băncii.

NBU s-a aratat, de asemenea, dispusa sa ofere credite in grivna bancilor pentru a le "despovara" de depozitele lor in valuta. Bancherii nu se arata impotriva tranzitiei catre creditare doar in moneda nationala, cu toate acestea, se tem ca initiativa bancii centrale va reduce ratele dobanzii la depozitele in valuta, fapt ce va provoca o retragere masiva de fonduri, ce va conduce tot la o devalorizare a monedei nationale."


Problema este că băncile-mamă nu ştiu şi nu vor să schimbe modelul de finanțare pentru pietele non-EURO. Au finanţare în EURO iar riscurile valutare trebuie aruncate pe spinarea altcuiva. Când există rezerve considerabile și promisiunea BNR de a menţine consiliul valutar flexibil iar persoanele fizice nu pot da faliment, prost să fii să nu-i încarci cu dobânzi și comisioane cât pot duce!

13 comentarii:

Belly spunea...

Da, ai dreptate ca este de preferat un credit in moneda in care esti platit. Insa te-ai uitat sa vezi diferentele dintre dobanzile la creditele ipotecare in EUR si in lei? La un credit in EUR plateste de 2-2.5 ori imprumutul. La un credit in Lei platesti de 4-5 ori imprumutul. Fa singur calculele.

Mihai Marcu spunea...

am zis in primul rand ca sunt constient de dobanzile mari.

dobanda mare la lei este o situatie temporara, se poate reduce.

problema este ca mai exista in economia romaneasca niste riscuri mari pentru inflatie

- agricultura;
- cursul;
- preturile administrate.

Belly spunea...

Tocmai ce m-am uitat pe dobanzile la creditele in lei. Am vazut ca DAE se invarte pe la 13-14% (adica platesti creditul de 3-4ori) ceea ce inseamna ca bancile sunt pe drumul cel bun.

Anonim spunea...

13-14% la credite imobiliare. la nevoi personale cu ipoteca dobanzile inecep pe la 14% si urca peste 20.
Cand dobanzile la imprumuturile in lei vor scadea in jur de 7-8% o sa ne imprumutam in lei. la 30.000euro pe 30 de ani nevoi personale cu ipoteca platesc ~950lei/luna. La 130.000ron as plati >1.400lei, sau, la aceeasi banca la care am acum, >1.600lei. Ar trebui sa ajunga 1euro=7lei ca sa am de platit aceeasi suma. Pana atunci... e mai rentabil in euro.

Anonim spunea...

Imi place ca tot romanasu' isi da cu parerea...dar fara a fi competinte! Da, dobanzile in lei sunt mai mari decat cele in Euro. Dar...sa nu uitam ca si inflatia la noi este mai mare decat in UE. Corect ar fi sa calcuez dobanda din care scad inflatia (ea, este oricum acoperita de cresterile salariale), altfel spus, un 13-14% inseamna, de facto, doar un 8-9% dobanda REALA la lei. Cei care fac calcule in genu' iau 100,000 si platesc 200,000 "uita" sau - si mai grav! - NU STIU ca "iau" 100,000 se refera la anul 2009 si "dau" 200,000 in decursul a 20-25 de ani! Tema de meditatie: stie cineva, sa-mi spuna, cat face "200,000" peste 25 de ani...in banii de astazi? SI iarasi: daca ai senzatia ca banicle te "inrobesc" ai optiunea de a strange banii MAI INTAI si apoi sa-ti cumperi ceea ce doresti. In felul acesta, nu esti supus vreunui risc financiar sau vreunei constrangeri.

B spunea...

Anonim, stimabile, poate tu nu ai auzit de sintagma 'ingheatarea salariilor' apropos de sfaturile tale. Daca mai dai si de o multinationala care mareste salariile cu 2-3% anual in ron anual poti sa te speli pe cap cu creditele in Ron cu dobanda de 15-25%.... Sigur, tie iti da mana sa zici: 'strangeti bani', probabil tu ai cumparat active gen apartament si terenuri in 1998 cand era un apartament 7000 dolari si ai mai investit de atunci cat sa traiesti binisor acum. Ei bine, altii nu au fost la fel de norocosi... , astept sa comentezi cand vei fi in situatia celor multi... si nu printre putinii favoriti care au fost blagosloviti cu salarii mari cand ceilalti erau platiti cu peanuts si au putut acumula active la preturi infime!

Anonim spunea...

"strange banii MAI INTAI si apoi sa-ti cumperi ceea ce doresti."
Si cum crezi ca ar putea cineva sa stranga bani inainte si apoi sa-si cumpere o casa/un apartament?
Cu imprumutul la banca platesti in loc de chirie rata si cel putin dupa cativa ani e casa ta.
Bineinteles ca nu te obliga nimeni sa fii sub jugul bancii. E alegerea fiecaruia daca plateste chirie sau rata+dobanda.

Mihai Marcu spunea...

cel mai probabil, inflatia va fi 4.5% anul asta, DACA se mentine cursul si nu creste TVA-ul.

BNR si-a propus o dobanda de referinta de 3pp peste inflatie, deci dobanda de referinta mai poate scadea pana la 7.5% in acest an.

Ce urmeaza logic: Guvernul trebuie sa forteze scaderea randamentelor la titlurile de stat (o face deja), pana foarte aproape de dobanda de referinta, pentru a forta bancile sa se indrepte cu creditarea spre altceva, DACA (iarasi un mare daca) va mai exista cerere de credite.

Mihai Marcu spunea...

@ anonim - e corecta diferentierea intre dobanzi reale si cele nominale, dar discutia e academica :).

In realitate, platesti dobanda nominala, si vezi tu dupa-aia cu cat se indexeaza salariul, daca se indexeaza - cu inflatia.

Belly spunea...

@anonim
Sincer, se pare ca tu nu stii sa faci calculele

Cei care calculeaza multiplul creditului fac foarte bine, deoarece dobanda la un credit se calculeaza din Inflatie + marja banii. Deci daca iei 100.000 si dai 200.000 aia 200.000 reprezinta banii la puterea actuala de cumparare (cu conditia sa nu se mai intample nush ce crize si alte tampenii). Deoarece la actualizarea bani in timp se foloseste si inflatia. Daca inflatia creste, automat iti creste si rata si vei ajunge sa platesti 250.000 sau 300.000 peste 20 de ani. Insa daca acei 250-300.000 ii actualizezi o sa vezi ca cei 250-300 de peste 20 de ani valoareaza cat 200.000 in prezent. Acest lucru e valabil si la EUR si la Lei.
Pe foarte multi i-am auzit zicand acest lucru: ca 200.000 peste 20 de ani nu valoareaza cat cei din prezent, insa MAREA greseala este faptul ca lumea considera ca rata va ramane cu adevarat FIXA si nu iau in calcul nici o actualizare a ratei cu inflatia.
Iar dobanda REALA la lei de 8-9% tot este enorma, deoarece la EUR este 4-5%.

cezar spunea...

"Când există rezerve considerabile și promisiunea BNR de a menţine consiliul valutar flexibil iar persoanele fizice nu pot da faliment, prost să fii să nu-i încarci cu dobânzi și comisioane cât pot duce!"

Sa intelegem ca bancile nu sunt deranjate de clientii rau-platnici, ca tot nu pot da faliment ,cand tocmai de aia bancile evita astfel de clienti, din cauza costurilor de recuperare crenate, si nu tin neaparat sa aiba clienti bun-platnici, drept urmare... da-le cu costuri in cap :))
Dle Marcu, f. tare, m-am distrat.

Mihai Marcu spunea...

cei rau-platnici oricum nu platesc. Ce are banca de pierdut daca va creste costurile pentru clientii buni-platnici?

Anonim spunea...

Banca va creste doar un pic, cat sa mai traga de pe client. Zicea cineva de la ING ca banca nu are interesul sa creasca aberant dobanzile. Nu, aberant nu, doar suficient de mult incat sa suporte clientul in continuare iar profitul sa fie si mai mare.