miercuri, 30 septembrie 2009

Din nou lipsa de lei pe piata monetara

Dobânzile la lei arată clar semne de disfuncţionalitate, fiind de aproximativ 11.53%, mult peste rata de referinţă de 8% şi în contradicţie cu declaraţiile consiliului de administraţie care teoretic doreşte "gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar în vederea consolidării canalelor de transmisie a politicii monetare". Practic, nu se întâmplă asta.

Din nou se aude îndemnul către bănci "mergeţi la lombard", la dobânzi de 12%, dar mulți uita nu toate băncile au titluri.

Joaca cu leul şi cu lichiditatea nu aduce încredere. BNR a ajutat mult panica bancară de anul trecut când a secat piaţa monetară de lei.

4 comentarii:

vala spunea...

este incontestabil ca principalul vinovat pentru brutalitatea opririi creditarii de acum un an a fost BNR. Roborul a depasit 50 % datorita incapatinarii BNR de tine cursul prin secarea pietii de lei ... acum tot statul e consumatorul de lei care preseaza pe dobanzi ... ar trebui marit mai mult M3 ( http://www.bnro.ro/page.aspx?prid=3062 ) si ar mai trebui lasat din curs ... cred ca acum e mai importanta pentru revenire o dobanda mai mica decat un curs mai mic ... greu de trasat linia de echilibru ...dar un curs de 4.7 nu ar omori pe nimeni dar o dobanda cu o cifra ar ajuta pe foarte multi ... iar acum inflatia e orice numai un pericol nu ...

Anonim spunea...

" BNR a ajutat mult panică bancară " ?? Un pic de coerenta in limba romana se poate??

Anonim spunea...

Eu nu inteleg ce ai tu cu depozitele mele. Lasa sa fie si 15% ca nu ma deranjeaza.

Rumbu

(vezi ca nu merge autentificarea pe wordpress).

B spunea...

Isareascu e haios, "imprumutati-va in moneda in care luati salariu" dar omite sa zica, "prostilor, moneda in care luati salariu e dijmuita prin dobanda mare care va obliga la rate mari de BNR care prin acest mod tine cursul artificial de mic ca sa sustina puterea de cumparare a clientilor politici in cautare de voturi. Dobanda mare la lei confera viata confortabila pe munca celor din privat mulsi de bani prin dobanzi de banci si prin taxe de stat".