joi, 10 septembrie 2009

Despre revenirea in V

Declarațiile de ieri ale guvernatorului sunt oarecum șocante. Mai să cred că am avut o criză, s-a rezolvat, băncile vor da credite și totul va fi bine, iar de anul viitor vom creste la fel cum am căzut.

Din toată discuția, trebuie reținut un punct de vedere: instrumentul real pe care îl are la îndemână este cursul. Dacă vrea rezultate pe termen scurt, BNR poate trece la o întărire graduală a leului, pe un termen lung de timp. E adevărat, cu consecințele de rigoare.

Ion Țiriac a declarat la rândul lui că pentru a supraviețui în continuare va fi nevoie că firmele să reducă dependența de bănci; reducerea prețurilor activelor românești (mai ales imobiliare) înseamnă că atât populația cât și firmele se simt mai sărace, iar reflexul natural va fi plata datoriilor. Din acest motiv, nu cred că mai este posibilă o expansiune atât de rapidă a creditului în condițiile actuale și astfel, nici revenirea în V.

4 comentarii:

Anonim spunea...

felicitari pentru articol.:)

Mihai Marcu spunea...

thanks.

Sincer, ce ma mira este ca nu a zis nimic, dar nimic de corectia preturilor activelor si ce inseamna asta pentru economie si sistemul bancar.

Anonim spunea...

Nu inteleg de ce ar trebui sa-i dam crezare d-lui Tiriac.
In fond, majoritatea business-urilor dansului au ca suport creditele. Showroom-urile auto, stocurile de marfa, halele industriale Metro au fost finantate cu credite.
As fi curios insa sa vad de unde ar fi putut atrage dumnealui fondurile necesare fara a apela la banci.
Eu cred ca in continuare creditul va fi o solutie buna, atata vreme cat este garantat solid - fie cu plan de afaceri concret si viabil, fie cu gaj pe veniturile viitoare, fie cu garantii imobiliare - atata vreme cat vom folosi creditul pentru investitii si nu pentru consum.
Despre forma literei care va guverna revenirea economiei cred ca este inutil sa avem polemici.

In fond, daca dai zoom out, un W seamana cu V.

Mihai Marcu spunea...

Declaratia lui Tiriac e interesanta pentru ca ne arata ca acum companiile sunt preocupate sa-si reduca datoriile.