vineri, 25 septembrie 2009

Despre restructurarea creditelor in valuta

Unul din motivele pentru care cursul euro este susţinut este stabilitatea financiară a populaţiei cu credite în euro. In continuare, o idee despre o rezolvare posibila a problemei.

Băncile ar trebui să restructureze acum creditele cu probleme în euro şi să le transforme în lei, la un curs rezonabil, evident, mai mic decât cursul spot, pentru a face ideea atractiva pentru creditați. Creditele care se pretează acestei operațiuni sunt doar creditele care sunt sau au devenit neperformante doar din cauza variației de curs, și nu altor cauze (gen șomaj, etc).

În loc ca BNR să vândă mulţi euro pe interbancar, pentru susţinerea nedefinită a euro, ar putea că să redirectioneze o parte din sumă către băncile participante la schema de mai sus, prin swap-uri, la un curs apropiat de cel al restructurării datoriei.

Un exemplu teoretic - un credit în euro, cu rata lunara de 100 de eur este transformat într-un credit în lei, pe aceeași durata, cu o rata de 410 lei, folosindu-se un curs de 4 lei pentru 1 euro (rata in lei e mai mare din cauza dobânzii mai mare la lei).

Pe măsură ce ratele în lei se rambursează, BNR si banca respectiva fac un swap: BNR da euro iar banca respectiva va da leii încasați, la nivel de principal. Sigur, swapul nu se va face la același curs eur/ron de 4, pentru ca și banca respectiva trebuie sa suporte o parte din pierderea fata de spot, dacă e cazul.

Astfel, în loc ca BNR să susţină cursul pentru toată lumea, cursul este susţinut doar pentru cei care au nevoie. Public, cursul rămâne tot o flotare controlată, doar controlată mai puţin. BNR ar avea mai mult loc de manevra in ceea ce privește cursul, in lipsa riscurilor pe care le-ar pune devalorizarea leului pentru populația cu venituri in lei si datorii in euro.

Această idee presupune că băncile proaspăt capitalizate cu bani publici să nu mai acorde credite în euro, indiferent de sursă lor de finanţare. Aş saluta o decizie a BNR de a interzice administrativ creditarea în euro pentru persoanele sau firmele care nu au venituri în euro (mai exact - care nu încasează euro în conturi).

14 comentarii:

Anonim spunea...

Esti f inteligent!

hymerion spunea...

Cred ca exista un nivel prag al cursului de la care putem discuta de eficienta unei asemenea masuri pentru posibilii resstructurati.
In plus, ce ne facem cu adoptarea euro de peste 4-5 ani? Il mutam iar pe eur?

Anonim spunea...

SOLICIT ACEASTA IDEE CA TEMA PENTRU LEGISLATIV SI EXECUTIV. AM PAREREA CA ESTE FOARTE IMPORTANT ,SOCIAL!
POATE MAI MULT DECAT REFERENDUMUL -FUMIGEN!

Jean-Claude spunea...

Mihai, nu te mai juca. Ce propui tu este un '92, dar inversat. Sau Argentina, tot inversata. N-are de-a face cu economia. Iar de aici la aplicarea mai sus numitelor, de data asta pe bune... nu mai e decit un pas ;) Odata ce ai deschis sacul cu pisici... nu le mai prinzi.
Investiitile proaste sau creditele proaste trebuie sa-si urmeze cursul pina la capat. Dupa cum ai spus si tu, cei care au credite in euro, ma refer la persoanele fizice, salariati corect, nu toti speculantii sint in oarecare majoritate capabili sa si le plateasca ;)...

pegas spunea...

Suna interesant ce spui tu, dar oare nu e mai bine sa fie lasat cursul pur si simplu LIBER ? A cui e vina ca unii creditaci tocmai pentru a se rupe in figuri au luat credite foarte mari ajungand sa aiba rate ce reprezantau peste 70% din venituri cand Leul era umflat cu pompa?Ei nu au mai vrut Logan cu 5.000 euro ci Octavia cu 15.000, nu au vrut excursii ieftine in Bulgaria ca se faceau de rusine fata de prieteni ci au vrut Tenerife, nu au mai vrut televizor simplu cu 600 Ron ca majoritatea prietenilor ci au vrut sa le dea peste nas cu plasma de 7.000 Ron, nu au mai vrut sa mai puna si-un ban deoparte, asa pentru zile negre ca era o idee demodata ci au facut "investitii" au cumparat lanuri de porumb si actiuni ca preturile cresc oricum caci asta era trendul.Ati uitat cum se laudau toti cu ce rate mari au la banci? Era un concurs asa parca de cocalari cu cine are cea mai mare rata la banca.Daca incercai sa-i spui cuiva ca se apropie vremuri grele si sa aiba grija cat se intind cu plapuma erai luat in batjocura, ba ca esti pesimist, ba ca nu are cum, ba ca o sa se descurce ei si in conditii mai grele. Deci pana la urma pentru cine sa faca totusi BNR toata chestia asta? SA FIE LASAT CURSUL LIBER !

om mic spunea...

din ce a scris presa zilele trecute bancile incaseaza lunar 44 de milioane euro de la creditele ipotecare aflate in derulare. cursul cred ca e tinut mai mult pentru a nu creste preturile.

Alexadi spunea...

Stii de ce se chema operatiuni de piata? Alea pe care le face BNR?

Sunt operatiuni de piata pt ca afecteaza in mod transparent si egal si direct intreaga piata. Valutara sau monetara.

BNR e banca centrala a Romaniei, nu a creditatilor in euro, nu a sucursalelor de banci straine, nu a actionarilor straini.

BNR daca considera ca are rezerve suficiente, daca nu influenteaza negativ tinta de inflatie, daca contribuie la stabilitatea financiara, prin operatiuni de piata, poate sa vanda euro, INTREGII PIETE VALUTARE.

BNR nu trebuie sa decida cine merita euro si cine nu merita, cine are nevoie de euro si cine nu are nevoie, cine e important si cine nu.

Bancile comerciale sa suporte pierderile.

Daca romanii carora le-au dat credite nu pot plati, sa se multumeasca cu rate mai mici. Lasa ca au de unde sa suporte niste dividende mai mici actionarii lor.

ionut spunea...

Mihai

Glumesti (greu de crezut) sau ai vrut sa testezi "piata".

Anonim spunea...

Radiezi inteligenta prin toti porii, frate!

Daca ai lua in calcul si amanunte nesemnificative cum ar fi rata dobanzii la leu comparativ cu cea la euro, companiile care fac comert exterior (si care, ghici ce, si ele au nevoie de un curs stabil), ai fi un al doilea Einstein...

As saluta o decizie a BNR de a interzice accesul in banci persoanelor cu inteligenta ta.

pastor spunea...

1. Ideea ta ca BNR sa forteze bancile cumva sa dea credit numai in lei nu ar fi rea si sigur ca ar fi in avantaju populatiei
NUMAI DACA dobanda DAE la lei v-a fi apropiata de DAE la EURO.

2. Ceea ce vrei tu sa faci este ca de fapt ca cei care au luat credite in euro sa cumpere euro la un pret preferential pe barba si pierderea BNR.
Imi pare rau dar o astfel de prostie inca nu am mai auzit sa se fi intamplat prin lume.
Tu vrei sa le dam de pomana euro ieftini celor cu credite si mai ales un avantaj bancheriilor care in loc sa incasezei si ei pierderi,
pierderile merg toate la BNR.

Si daca s-ar aplica scenariu descris de tine, nu e sigur ca leu se va devaloriza masiv.
Majoritatea celor cu rate in euro,cumpara euro de la casa de schimb pentru ca este mult mai ieftin decat sa cumpere de la banca.
Asta este primu lucru pe care un om cu credit in euro il invata!!
Populatia nu influienteaza cursul interbancar forex.
Firmele cumpara cantitati mari de euro si acolo e buba, consumu si platile care trebuie facute anu asta.


Eu stau sa ma intreb ce ai cu euro si nu cu francu elvetian?
cei care s-au imprumutat in franci elvetieni au o depreciere a leului mult mai mare fata de aceasta moneda
si le este mult mai greu sa plateasca decat la cei cu credite in euro.

Deprecierea la euro a fost de vreo 19-20% pe cand la francu elvetian de vreo 40%.
Astfel, te rog trage singur concluzia la cine ii este mai creu cu ratele, la ala cu credit in euro ori cu franci???

3. Ca principiu:
Creditele care sunt neperformante din cauze de curs trebuie executate pe loc!
Fara mila!
De ce sa platim noi poporu prostia unui idiot care s-a imprumutat mai mult decat a putut duce?
De ce sa platim noi cei care nu am consumat pe credit si am fost cumpatati si am economisit?

Cei care au luat credite care nu le pot duce, trebuie executati,
pentru ca sa invete ceva si in viitor istoria sa nu se repete !


5. Sa revenim la situatia reala, prezenta a leilor dati imprumut de banci:

Se banca Volksbank (ori alege tu una pe conso.ro),
imprumut ipotecar denumit Casa varianta pe Euro si pe lei.
Simulam ca te imprumuti pe 20 de ani cu o suma in valoare de 20 mii euro,
echivalent cu 84.264 ron (curs bnr 4,2132 X 20000 euro)


Rata la creditu in euro este 161,4 euro, DAE 8,12%
Rata la creditu in RON este 1.087,9 RON, DAE 16,05%

daca am de ales intre a lua credit in lei sua euro clar ALEG RATA IN EURO !!!.
De ce?
Imparte 1.087,9 RON / 161,4 euro si vei obtine raportu 6.74 RON/euro

Asta inseamna ca pana v-a ajunge euro cotat la 6.74 RON/euro inca imi este mai rentabil sa ma imprumut in euro.

Mihai Marcu spunea...

1 - nu mai luati dobanzile mari la leu ca referinta. Dobanzile variaza, iar daca BNR doreste, poate tine inflatia sub control, macar la nivel monetar.

2 - Alexadi - da, de acord ca masura e putin socialista, dar euroizarea s-a facut cu acordul tacit al bnr si sub nasul lor. Inainte de a se lua proptelele cursului, cei care s-au imprumutat in orb merita o ultima sansa.

@ anonim - companiile care fac comert exterior nu au dreptul la un curs stabil. Sa faca hedging daca vor siguranta.

Claudiu MINEA spunea...

Studiu de caz: o firma face transport international, are tarifele in euro, dar facturile sunt emise si incasate in lei.

De ce ar trebui aceasta firma considerata ca nu are venituri in euro si obligata sa plateasca 22% dobanda la lei in loc de 11% la euro?

Mihai Marcu spunea...

de ce are tarife in euro? are costurile si finantarea in euro?

dobanda la lei nu va fi o problema pentru totdeauna.

guinness spunea...

Deocamdata dobanda la creditu in lei este enorma. De fapt cam tot timpu a fost dobanda la lei extrem de dezavantajoasa in Romania ultimilor ani.
Aici e vina BNR pentru ca se prezinta situatia astfel si populatia prefera sa se imprumute in euro din motive concrete financiare.

Trebuie sa va marturisesc ca daca ati incheiat un contract de ipoteca plecand de la niste constante exagerate gen 8%+Robor la lei, banca odata ce v-a prins client, va are la degetu mic prin contractu de ipoteca si poate abuza prin contract unilateral sa va impuna ce dobanda vrea ea indiferent de conditiile de piata, etc.
Banca poate abuza si de cate ori are ocazia o va face. Scopu ei este profitu pentru actionari..nu e nimic moral in povestea asta.
Banca NU va mareste dobanda doar atunci cand conditiile de piata, arata in mod evident posibilitatea de a te refinanta la costuri mai mici de la banci competitoare, sigur ceea ce nu e cazu in vremuri de criza, cand ai mai mare nevoie de dobanzi mici.