luni, 28 septembrie 2009

De ce Romania a ales inflatia ca politica de stat

 Îi mulţumesc lui Alexadi pentru că a acceptat provocarea. Criticile sunt corecte, dar să ne uităm puţin la imaginea în ansamblu.

 
 E simplu de înţeles de ce România a ales voluntar inflaţia intre 1990 si 2000 - din motive pur politice. 10 ani de zile, competitivitatea României şi şomajul redus au venit din hiperinflaţie, din sărăcie, dobânzi real-negative la credite si depozite si 58% credite neperformante.  Atunci a dispărut leul din ecuaţia economică şi a fost înlocuit cu dolarul, respectiv cu euro.
 
 Situaţia a convenit de minune BNR. Situaţia a convenit de minune băncilor cu surse de finanţare în euro. Situaţia a convenit de minune şi românilor care vedeau dobânzi sub două cifre doar la creditele în euro.
 
 Economia a trăit foarte bine sub imperiul drogului numit "euro ieftin", din păcate nimic nu durează la nesfârşit. În deceniul următor ne aşteaptă viitoarea provocare - adoptarea euro.
 
 Ce ne facem dacă vom intră în zona euro că Spania, Italia, Grecia, Portugalia, cu economii slabe, cu datorie publică mare, cu finanţele publice în dezordine? Merită să va uitaţi la Spania acum, care are o monedă mult prea tare pentru starea fragila economiei - vor trebui să treacă la reduceri nominale de salarii, la devalorizări interne brutale, exact ca şi Letonia, probabil singura ţara din lume unde averea netă a populaţiei a devenit negativă.
 
 Ce se va mai întâmplă când România va adopta euro, iar deficitele noastre publice şi de cont curent vor creşte? Va genera BCE inflaţie ca să ajute puţin o economie periferică numită România? Va finanţa BCE inflaţionist deficitul bugetar al guvernului român? Nu.  Pasul direct va fi devalorizarea internă.
 
 Sunt conştient că BNR nu va lăsa niciodată cursul din mână, cel puțin cât timp mai are euro de cheltuit şi nici nu ni se va permite să dăm faliment. La fel, sunt la fel de sigur că vom supravieţui într-un fel sau altul, ba un porc, o găina sau ceva rude la ţara. Nu e un motiv de mândrie.

7 comentarii:

mobutu spunea...

Probabil ca trecerea la euro este ultima sansa pentru romania de a face reforma.
Pentru ca europenii nu vor mai permite dezmatul de pana acum.
Poate chiar ar fi bine sa trecem cat mai repede la euro si sa rezolvam "chirurgical" problemele ... e drept ca va fi greu, ca va fi saracire/devalorizare, ca va fi somaj crescut, consumul va scade etc dar numai asa putem intra pe un drum corect/sanatos.
Insa vor mai fi cativa ani buni (probabil minim 5) de trait in minciuna cu un leul bun doar pentru statistici si masuri politice ampulea.

Anonim spunea...

@mobutu nu esti sanatos cu capul. Nici macar Germania (locomotiva economica a europei, renascuta cu planul Marshall) nu a dus-o bine prin trecerea la euro. Nici ACUM nu o duc bine. Dar probabil ca pubertatea te face sa vorbesti asa. Ia imagineaza-ti ca mananci zilnic o jumatate de paine. Si aia uscata. Parca numai de 20 de ani am scapat de Ceasca. Si acum iara....

Anonim spunea...

Gresit.
Germania se raporteaza la niste asteptari nu comparatie cu Romania. Germania a reformat masiv o economie in pierdere evidenta de competitivitate trecand la EURO. Este meritul politicienilor lor responsabili care au avut viziune si au renuntat la Marca - altfel un simbol al unei remarcabile reveniri economice de dupa razboi si care, ca si Yenul japoniei, a fost un instrument financiar foarte performant. Decat sa tratam cancerul cu ceaiuri si aromoterapie, cum doreste stimabilul Anonim, mai bine curajul de a face operatia, de a trece printr-un tratament greu dar cu sanse de succes. Cu miros de papadie verde culeasa noaptea pe luna plina nu s-a insanatosit nimeni nici de guturai cu atat mai putin de cancerul ce a cuprins economia noastra. Trebuie sa avem un instrument real de masura. Daca nu Leul de aur / argint al lui Rugina atunci EURO. Sa nu ne fie frica sa vedem realitatea. Ea vine oricum peste noi !

Mihai Marcu spunea...

mobutu - e adevarat ca trecerea va corecta greselile, dar le va corecta prea dur. Inutil de dur, cand putem face corectiile mai suportabile!

In alta ordine de idei, exista si exemplul Muntenegru - care au adoptat unilateral euro, daca nu ma insel prea tare.

mobutu spunea...

Pentru primul Anonim nu are rost sa ma deranjez ...

Mihai: politicienii romaniei nu au fost/nu sunt/nu vor fi in stare sa faca respectivele "corectii mai suportabile."
Vor continua cu minciuna si falsele masuri/corectiii ... insa, cum zicea al doilea Anonim, citez "Sa nu ne fie frica sa vedem realitatea. Ea vine oricum peste noi!"

Anonim spunea...

nu ma intereseaza cat va pierde romania. oricum ar fi, romania pierde. trecerea la euro macar elimina speculatorii pe valuta. este o prostie sa se amane trecerea la euro, doar pentru ca vomm trece printr-o perioada mai grea. atunci sa ramanem pentru totdeauna la ron si sa suportam preturi in euro, ca asta facem acum. toti cei care gandesc in felul asta au o minte ingusta, o vedere optuza

Anonim spunea...

ardealul vrea moneda euro cat mai repede posibil singura iesire din asa zisa criza