luni, 21 septembrie 2009

Credite neperformante (III)

Un interviu cu dl. Cinteza (Directia Supraveghere, BNR) ne arata ca problema e mai grava decat credeam. Se inmultesc cazurile raportari gresite intentionat, de supraevaluare a garantiilor. Detalii in continuare:


Din interviu:
Am identificat foarte multe cazuri în care evaluările sunt vechi, ceea ce determină un nivel al provizioanelor mult mai mic decât în condiţiile în care s-ar fi realizat reevaluări. Prin urmare, se păstrează o valoare ridicată a activului şi, atunci când se calculează expunerea ajustată, se deduce din cea neajustată o valoare a garanţiei mult mai mare decât cea din momentul de faţă

Realismul nu a fost niciodata punctul forte al romanilor; in contabilitate, asta se traduce in primul rand prin supraevaluarea activelor. Atunci cand lasam evaluarile terenurilor satele de langa Bucuresti la 300 eur/mp, atunci garantiile sunt mai mult decat suficiente. Pacat ca nu se pot si vinde in conditii normale.

Nu exista o cultura a valorizarii activelor la valoarea reala iar un director financiar din banci care si-ar "permite" sa inregistreze mai multe provizioane decat ar trebui isi poate periclita pozitia. Nu veti citi niciodata in ziarele noastre "Banca XYZ (romaneasca) a depreciat credite in valoare de 100 milioane euro".

Din interviu:
[Un director de creditare] a aprobat reeşalonarea unor credite, cu încălcarea celor mai elementare prevederi ale normelor interne, pentru a nu se constitui provizioane.

Cazul este mai grav decat pare. Ne arata ca declaratiile linistitoare stau intr-adevar pe "picioare de mamaliga", mai exact pe raportari false. Daca o banca ajunge sa raporteze intentionat informatii false, atunci asta reprezinta un esec total al controlului intern din acea banca. In alte tari cu experienta in acest sens, se cere o declaratie scrisa a directorilor unde semneaza negru pe alb ca declara adevarul, ca nu mint, ca nu au omis intentionat date. Pe langa faptul ca sensibilizeaza conducerea la consecinte, permite si derularea mai rapida a procedurilor legale.

Sursa interviu: Business Standard

13 comentarii:

Anonim spunea...

Da, am citit si eu interviul. E facut de cateva zle si tinut special pentru numarul de azi. Am si felicitat-o pe Dana pentru el. :)

Mihai Marcu spunea...

Sunt niste afirmatii destul de socante; interviul e bun.

Anonim spunea...

De asta strainii se uita la restantele brute. Nu are nimeni incredere in restantele ajustate, pt ca la ajustari se pot face nenumarate smecherii.

Mihai Marcu spunea...

Anonim - e perfect adevarat. Din acest motiv si eu ma uitdoar la expuneri brute.

Anonim spunea...

Interesant faptul ca interviul apare exact la doua saptamani dupa ce comunitatea bancara (prin ARB) a solicitat printr-un comunicat de presa ca BNR sa accepte calcularea provizioanelor pentru credite de la 31 decembrie 2009 conform prevederilor IFRS (Standardele Internationale de Raportare Financiara). Normele actuale ale BNR sunt departe de practica internationala.

Anonim spunea...

Pentru cine este interesat: www.arb.ro, sectiunea Noutati si evenimente, Comunicat presa din 09.09.2009.

Flavian spunea...

Ai un typo, l-am corectat in articolul de azi unde te citam... :)

In ce priveste concluzia, ai dreptate: in tarile mai cu experienta, bancherii au invatat sa minta mai frumos. Ai nostri, tot incepatori... :D

Mihai Marcu spunea...

@flavian - am corectat, thanks.

@ anonim - comunicatul despre aplicarea partiala IFRS este o porcarie.

Nu este posibil ca provizioanele sa se faca dupa IFRS iar restul sa se raporteze conform RAS. Rezultatul nu are nicio logica, este o strutocamila fara fond.

Nu exista IFRS pe jumatate. Ori aplica integral toate ifrs-urile (adoptate de UE) ori nu. In plus, ar trebui ca toate informatiile financiare ale bancilor sa fie revizuite la trimestru, iar aceste situatii financiare sa fie publice, macar in forma comprimata.

Anonim spunea...

Hai sa fim seriosi la ce oameni lucreaza in banci si tinand cont ca prin provincie majoritatea directorilor de sucursale sunt fosti oameni din Finante,Garda, etc. asta cu raportarile false nu cred ca ar trebui sa mire pe nimeni...pe langa faptul ca lupta pentru clienti naste aberatii pe peste tot mai ales incalcari de regulamente.
De cate ori nu am intalnit argumentatie ca regulile si regulamentele "ne tin in loc si nu ne lasa sa ne dezvoltam"...ehe...
Pana inainte de criza era o incalcare tacita a lor in fuga dupa cota de piata si clienti...Asa patesti cadn majoritatea personalului de conducere din creditare isi confunda job-ul cu cel de vanzari de credite si alerga disperati dupa target si bonusuri...
Ce ne zice nea Cinteza se stie deja demult in sistem..doar ca nimeni nu a vut curaj sa rupa pisica de frica sa nu se clatine sistemul...
Oricum, parerea mea ca Cinteza o ciripeste ca sa mai bage frica in ei..ceva de genu..."stim ce faceti voi acolo", cand de fapt ar trebui sa ia masuri nu sa dea interviuri si sa trimita semnale prin presa,...
Parca toata tara asta se conduce prin ziare si pe la televizor...

Mihai Marcu spunea...

@anonim - mersi de informatii!

bnr are putere informala in sistem, dovada sunt epurarile din octombrie - noiembrie 2008, dar crezi ca pot tine pasul cu vremurile?

supravegherea ar trebui sa insemne si altceva decat stingerea unor incendii izolate.

Anonim spunea...

Corect, ai dreptate...in Romania cam tot ar trebui sa insemne altceva...
Stilul pompieristic e caracteristic de sus pana jos in tot aparatul public...
Oricum abordarea asta nu mi se pare OK cand apare seful de supraveghere si declara vedeti ca unii fac raportari false...din ciclul avem si noi uscaturile noastre...si astia din sistemul bancar stau sa isi dea cu parerea pe bloguri si pe mailuri care o fi ala? Ca in bancul cu iepurasul..:" sa vezi ce si-o ia magaru'"
Corect, are putere informala, nu poate sa dea jos directori de banca sau sa impuna decizii bancilor dar poate sa dea date concrete: directorul X face raportari inexacte cu rea vointa...daca banca il pastreaza in continuare e riscul ei (de imagine in primul rand, ca teretic ala nu face de capul lui raportarile alea).
Daca continuam cu stilul asta tolerant vis-a-vis de abateri grave de tip tras de urechi ca pe vremea lu' nea' Nicu de genul "unii fura tovarasi" ne paste o criza bancara ca la carte...

Anonim spunea...

@ Mihai Marcu
Iata ca exista IFRS pe jumatate si este chiar reglementarea BNR. Ordinul respectiv se numeste pompos "pentru aprobarea Reglementărilor contabile conforme cu directivele europene" insa adopta directivele europene (printre care si cea de adoptare a IFRS) "pe sarite".
Tehnic vorbind exista doar doua sau trei standarde care nu au fost implementate, insa sunt cele care nu ar fi lasat BNR-ul sa dicteze politica de provizionare a bancilor printre altele.
Sunt sigur ca o sa sara lumea in sus si o sa-mi spuna ca BNR-ul face bine ca dicteaza politica de provizioane, pentru ca isi creaza o "rezerva" pentru perioada de criza. Hai sa enumeram insa cate masuri de siguranta si-a luat BNR-ul pana acum:
- are un nivel al rezervei minime pentru depozite care este nemaiintalnit in lumea civilizata
- dicteaza nivelul provizioanelor bancilor dupa cum le place
- stabileste norme de lichiditate pentru banci
- mai nou au cerut ca cerintele de capital minime sa nu mai fie 8% ci 10%.
Prin solicitarea avansata prin ARB bancile vor ca masurile BNR de siguranta sa devina putin mai transparente. Intr-adevar, aplicarea partiala a IFRS este o strutocamila, insa tot acelasi animal il avem si acum in cusca.
Normele BNR de provizionare s-au schimbat anul trecut si anul asta din nou (si interviul de mai sus ne anunta ca se vor schimba inca o data in 2009). Ce o sa mai inteleaga cineva care se uita la situatiile financiare ale unei banci daca exista atat de multe modificari de la an la an? Cred ca am depasit era bancilor "de buzunar", infiintate pentru ca sa dea faliment si BNR poate folosi metode mai subtile de supraveghere decat cele de pana acum.

alexandru spunea...

BCR a afisat onine "zestrea"
Nu inteleg BRD, TLV si BCC de ce nu o fac?

https://www.bcr.ro/sPortal/download?documentPath=bcr_ro_0785_ACTIVE%2FDownloads%2Fbunuri_imobile.pdf
http://www.executatsilit.ro/