joi, 17 septembrie 2009

Cererea de credite (I)

Pe langa criza internationala care a determinat o lipsa temporara de lichiditati, criza neaosa romaneasca are specificitatea ei. Raspunsul la intrebarea "De ce nu se dau credite" nu este chiar cel intuitiv.

Am discutat mai voalat in articolele trecute, dar merita spus mai clar: in Romania cererea de credit este in scadere si nu-si va reveni ceva timp. Dan Pascariu, din Ziarul Financiar:

"Nu este adevarat ca bancile au oprit creditarea, companiile fiind de fapt cele care si-au redus cererea de credite, ca urmare a comenzilor in scadere."

Dobanzile la credite scad, dar soldul creditelor nu creste. Programul "Prima Casa" este o exceptie, datorita garantiilor publice.

Atat populatia cat si firmele au o problema. Activele romanesti se ieftinesc si pe buna dreptate. Insa activele romanesti supraevaluate au fost cele care au generat explozia creditului.

Odata cu revenirea preturilor la realitate, activele isi pierd din valoare, dar datoriile catre banci raman constante. In aceste conditii, singura posibilitate de echilibrare a bilantului este reducerea datoriilor. De aici, cererea scazuta de credite.

8 comentarii:

alex.dumitrascu spunea...

Variatia valorii totalului activelor se descompune in variatia datorita pretului de piata al activelor, si variatia datorata volumului lor.
Dar, in conditiile de scadere a volumului creditarii si a lipsei resurselor proprii de finantare, care au fost deja angajate in anii anteriori pentru dobandirea de active supraevaluate, este practic imposibil sa aasistam la o crestere a volumului activelor.
Doarece volumul creditarii nu poate scadea mai mult de zero, diminuarea datoriei pana la valoarea activelor, nu se poate face decat prin stingeea ei, adica prin achitarea creditelor.
Ori asta inseamna, ca se va reveni pe reluarea cresterii creditarii, atunci cand, valoarea restului de plata la credite, scazand , se va intalni cu valoarea activelor, diminuata datorita scaderii preturilor.
Durata acestui proces este durata recesiunii, adica reluarea cresterii activelor datorata volumului, si reluarea creditarii ca suport al dezvoltarii si nu al preturilor.
Ori asta ar trebui sa insemne, ca fortarea cresterii volumului activelor prin investitii si avand ca suport creditul, nu este un comportament corect pentru scurtarea duratei recesiunii.

asybaris spunea...

Cererea de credit nu a scazut. Iti spun asta din piata. Dimpotriva, nevoia de lichiditate este foarte mare. Sunt companii care se sufoca, nu-si mai incaseaza facturile la timp si carora le-ar prinde foarte bine o linie de credit, o scontare, orice.

Mihai Marcu spunea...

asybaris - am retinut. Momentan observatia ca cererea de credit a scazut este inca "empirica". Ma bazez si pe sondajul BNR.

Alex - e corect! Intrebarea la care caut un raspuns e daca scaderea preturilor activelor romanesti va produce o recesiune bilantiera.

Anonim spunea...

Azi am fost la 3 banci (2 care-si fac reclama ca dau credite pt imm-uri cu garantii de la stat). Am nevoie de o linie de credit mica (10% din cifra de afaceri pe an). Unii mi-au zambit condescendent si mi-au zis nu, altii mi-au cerut garantii imobiliare disproportionat de mari. Am o rata a profitului ok, datoriile la stat platite la zi etc. Daca am probleme cu incasarile va trebui sa aman plata salariilor celor 3 oameni care lucreaza pt mine. Mi-am pus problema sa aman plata Tva-ului dar sunt prea mari penalitatile...

alex@formidabilii.org spunea...

asybaris: cererea de credite nu a scazut-OK.

Dar cererea solvabila? Ce rost are sa ceri credit daca esti falit? Aia mai conteaza ca cerere de credit?

ionut spunea...

asybaris

1. Alexadi a dat o explicatie completa, asta insemnand, de fapt, sintagmele "scadenta datoriilor a venit mai repede" si "active toxice". Incearca sa stai de vorba cu un proprietar de afacere. Vei constata cu surprindere ca iti va spune ceva de genul (si asta ilustreaza perfect situatia): mai, sa-ti spun ceva, daca n-ar trebui sa platesc datoriile contractate PANA anul trecut, rate la banci, camatari!, restante la furnizori, leasinguri, etc., chiar n-as avea probleme!

2.Multe companii, fac cererea de credit, calculand, in mod eronat, valoarea garantiilor ca fiind cea de acum 1 an, intr-un cuvant, isi supraevalueaza in continuare garantiile. Ori bancile s-au "fript" odata. Marea lor problema e evaluarea corecta a garantiilor ACUM.

Extra3OO spunea...

Nu inteleg de ce spuneti ca nu exista cerere de credite - din contra, cred ca a explodat. Orice afacere are acum nevoie de asa ceva ca de aer. Multe pica tocmai din cauza asta.


Problema e alta, cresterea pe consum a stimulat afaceri fara viitor, ce in mod normal ar trebui sa fie lichidate acum. "Noi" insa, tinem cu dintii de ele, suntem in DENIAL, refuzam sa marcam pierderea. Bancile refuza sa riste, refuza sa investeasca cu adevarat iar aici lipsa unei viziuni, unei strategii pe termen lung dar si a unor oameni de VALOARE - toate se vad din plin.


Cei care blocheaza acest proces NATURAL detin controlul economiei romanesti, si pentru ca au cumparat pe nimic zone industriale si sute de spatii acum pentru ei chestia asta nu e pierdere, ci doar o lipsa de lichiditati - asa zis "temporara".


Din pacate ei nu inteleg ca rolul lor ar fi fost tocmai de a investi in economie, de a incerca sa creeze plus valoare. Ei insa prefera sa-si mute averile in alte parti, si sa PLECE.


Asta e problema noastra acum. Afaceri care sa aiba nevoie de creditare, care sa ne asigure un viitor, sunt la orice pas. Din pacate cei care conduc acum Romania nu sunt pregatiti pentru asa ceva. Concurenta reala sau Falimentul sunt niste cuvant noi in vocabularul lor.


S-au adunat mult prea multe cauze, de la nepotismele si aranjamentele pe functii publice si pana la coruptia generalizata ce a inghitit orice. NU sunt cuvinte abstracte, oricat ar parea de ciudat exact asta e cauza pentru care toti acum asteapta "minuni ce nu mai vin".

Daca nu vedem in cateva luni o CURATARE de la radacini sunt sigur ca vom plati foarte scump.

Rabbit Hole-ul abia a inceput, suntem doar la 1/3 din potential (LINK)

Ovidiu spunea...

@Mihai Marcu: Cererea de credite nu a scazut (prea tare). Majoritatea bancilor fac imposibila acordarea unui credit, inclusiv pentru persoanele solvabile. De exemplu, eu. Am luat anul asta un credit si am mai aplicat pentru altul. Repet, stau foarte bine cu finantele. Primul credit a durat 2 luni si o multime de nervi pentru a-mi fi acordat. La al doilea am aplicat si au trecut 3 luni in care nu am mai auzit nimic de la banca. Intre timp am renuntat...

Inteleg ca au inasprit scoring-urile din cauza crizei, dar ai crede ca daca cererea a scazut, bancile s-ar inghesui sa gaseasca clienti nu? Ha!