marți, 22 septembrie 2009

Ce va relansa economia romaneasca?

Dupa ce-am fost bombardati cu declaratii optimiste despre cresterea economica din trimestrul 4, merita vazut care este fundamentul acestora.

Agricultura - sunt sanse, dar nu in viitorul foarte scurt. Domeniul este inca supus capriciilor vremii, ca sa-l citez pe Ionut Dumitru: "Daca ploua prea mult cresc preturile, daca e seceta cresc preturile". Agricultura poate ajuta la crestere doar daca vremea e foarte buna, deci e un factor volatil.

Constructiile - pare cel mai slabit domeniu, lovit puternic de reducerea preturilor imobiliarelor. Domeniul traieste acum din banii de la stat pentru infrastructura si izolarea termica a blocurilor.

Industria si serviciile (inclusiv financiare) - da, insa in doar in conditiile pietelor externe. Consumul intern este in scadere iar in lipsa reducerii creditului pe piata romaneasca, scade puterea de cumparare a agentilor economici si a populatiei.

Pe scurt, alternativele sunt doua: fie cresterea pietelor externe va duce la o cerere crescuta a produselor romanesti si astfel vor antrena restul economiei, fie se vor atrage investitii uriase.

In Romania au intrat multe investitii straine in 2005 - 2008, deoarece era o tara ieftina si membra a UE, asigurand un grad mai ridicat de protectie pentru investitori. Odata euforia initiala trecuta, corelat si cu criza creditarii, nu cred ca acum mai exista bani suficienti pentru asta.

Exista fondurile UE, dar care au un "neajuns": sunt bine controlate, sunt greu de accesat. Intr-un mod inexplicabil, oficialii UE nu au aceeasi apetenta pentru coruptie.

Intr-un final, raman 2 solutii - exporturi (dar aici si BNR trebuie sa ajute cu un leu slab) si fonduri de la UE.

8 comentarii:

Anonim spunea...

Si ce sa exportam energie, automobile (Dacia si in curand Ford), sau poate forta de munca?
Cred ca ar fi foarte bine sa exportam produse finite si nu materii prime, insa in ultimii ani (nu stiu ce mai e anul asta) portul Constanta era plin de cherestea.

Dragos spunea...

cred ca ai vrut sa zici la sfarsit "un euro tare"

Mihai Marcu spunea...

multumesc, am corectat. eram inainte de cafea :)

asybaris spunea...

Structura economiei romanesti nu se poate schimba peste noapte ca sa putem spera altceva. Ca sa fim sinceri, structura economica a Romaniei nu mai poate fi schimbata, pentru ca economia de la productie la distributie este controlata de capitalul strain. Doar refacerea cererii externe mai poate face ceva. Oricum, economia care duduia nu va mai dudui la fel o data inchis robinetul banilor din credit. Acum vine partea a doua, achitarea datoriilor...

Mihai Marcu spunea...

de acord, achitare datorii si scadere economica inseamna recesiune bilantiera.

conteaza mai putin cine controleaza economia atat timp cat pierd bani :)

alex@formidabilii.org spunea...

Energia.

Plus faptul ca Romania devine incet-incet centru regional de servicii pentru Balcani (bancar, financiar etc).

Plus: turismul :)

Deceneu spunea...

Se vede ca nu sunteti buni afaceristi.
Politcienii au gasit solutia.
Comertul sexual si ceva droguri usoare sa se simta turistul bine. Infrastructura sa fie cat mai proasta sa nu poata pleca decat cu avionul.
In tarile exotice se duc cu autoturisme? Nu.

Anonim spunea...

Pai e foarte inteligent! Se duc turistii in alte tari si akolo inkiriaza Logane, no? Ii luam prin invaluire, pina sa isi dea seama am umplut planeta da Dacii...