luni, 7 septembrie 2009

Cat de mult stiu oficialii romani ce au de facut?

Recesiunea romaneasca este abia la inceput. Revenire inseamna si daca din trimestrul 3 vom creste cu 0.1% sau se va opri scaderea si foarte putini din cei care viseaza la o intoarcere rapida la nivelele din 2008 isi dau seama cat este de dificil.

Intamplator sau nu, masurile luate de Guvern au fost - pentru moment - corecte.
Practic, s-au aruncat in economie 45 miliarde lei, un stimul fiscal "deghizat" in acoperirea deficitului, e un stimul fiscal pentru doar 30% din salariati, cei de la stat. E neplacut pentru restul de la privati, dar au tinut cifrele pe linia de plutire.

Ca o solutie pe termen scurt, e o solutie care merge. Problema e daca oficialii romani inteleg tipul de recesiune pe care-l experimentam? E o recesiune clasica ce marcheaza incheierea ciclului de crestere inceput in 2000? E o recesiune bilantiera, cand firmele si populatia isi platesc datoriile si scade cererea de bani?

Daca nu se identifica cat de cat clar cauzele, actiunile guvernului sunt atunci luate la intamplare.

Momentan, Guvernul se comporta ca si cum in Romania exista o recesiune bilantiera - mai exact preturile activelor au scazut si firmele incearca sa-si reduca datoriile. Tot ce sper este ca nu e doar un pariu cu economia.

5 comentarii:

Anonim spunea...

unele partide nici nu stiu daca sunt in opozitie sau la putere... cred ca nici ele nu stiu ce rol au in parlament....daramite despre criza....aaa.a.. e criza?

Mihai Marcu spunea...

Ok, partide, dar mai exista bnr, mai exista esalonul doi din Ministerul de Finante.

Anonim spunea...

Eu vad lucrurile cam asa: Romania are o datorie externa de vreo 70 miliarde euro, din care mare parte este in moneda straina. Din cauza unor cheltuieli bugetare deja angajate, guv. Romaniei este nevoit sa imprumute sume uriase de bani pentru a nu intra in incapacitate de plata (cu consecinte dezastruoase pentru Romania). Aici exista 2 variante: imprumut in valuta (euro, $) sau imprumut in lei. Din pacate, imprumutul in lei nu s-ar putea face decat prin tiparirea de lei, ceea ce ar duce la caderea monedei nationale si dezastru imediat. Asadar ramane imprumutul in valuta, care duce la amanarea dezastrului (imprumut inseamna automat si rambursare de principal + dobanzi) si poate ca o revenire pe crestere economica ne va permite sa amortizam socurile viitoare.
Deocamdata un soc cu adevarat mare n-a venit cu adevarat. Din ce cunosc eu, guv Boc a reusit sa scada cheltuielile bugetare fata de anul trecut (un deficit bugetar de 5% din PIB anul asta inseamna mai putin decat deficitul bugetar de 5% din PIB-ul din 2008, ceea ce-i o performanta tinand cont de faptul ca impactul maririi pensiilor s-a produs in 2009). Daca se reuseste limitarea prin lege a cheltuielilor salariale bugetare viitoare (indiferent sub ce pretext, criza economica, grila unica de salarizare), cred ca perspectiva economica pe urmatorii cativa ani se imbunatateste mult.

Mihai Marcu spunea...

@anonim, e mai complicat.

guvernul s-a imprumutat in lei deja, considerabil as zice - 45 miliarde e o suma frumoasa, lei proaspeti.

ce se intampla daca nici sectorul privat nu va mai creste, in timp ce guvernul reduce deficitul bugetar?

cezar spunea...

"ce se intampla daca nici sectorul privat nu va mai creste, in timp ce guvernul reduce deficitul bugetar?"

...nu va mai "creste", asa, in urmatorii cat, 10-30 de ani ?
Ceva statistici, asa, de gust, in legatura cu asta ?