miercuri, 23 septembrie 2009

Care va fi lectia noastra?

Procesul de invatare nu e intodeauna simplu. Se spune ca oamenii inteligenti invata din greselile altora. Intrebarea care se pune este urmatoarea: Romanii din ce greseli vor invata?


Autoritatile americane au dat o lectie foarte grea cand au permis falimentul Lehman Brothers; nimeni nu a crezut ca acest lucru este posibil. Falimentul Lehman Brothers a permis lumii sa priveasca in abis si sa retraga cu spaima, salvand printre altele AIG si nenumarate alte institutii financiare.

Autoritatile engleze au permis falimentul Northern Rock, inainte de a veni cu un program extrem de puternic de salvare a bancilor.

Care va fi lectia noastra si cu ce vom ramane? Pana una alta, anul 2008 s-a evaporat. Toata cresterea economica a lui 2008 a disparut.

Radu Georgescu observa corect ca lumea inca nu e suficient de disperata, desi ar fi trebuit sa fie.

Ramane intrebarea: care va fi lectia ce ne este rezervata? Scaderea imobiliarelor? Deja se produce treptat, lent, in ciuda optimismului deplasat al ultimilor prinsi in cursa. Bancile? BNR a evitat o panica bancara, acordand in octombrie 2008 un imprumut considerabil unei banci in dificultate. Explozia deficitului bugetar?

Romania mai are putin timp; dupa intrarea in zona euro, lucrurile vor deveni extrem de dificile.

6 comentarii:

Anonim spunea...

Chiar, la noi nici macar un faliment mai acatarii...ceva insolvente dar atat

Anonim spunea...

Aveti putintica rabdare stimabililor.
"It ain't over untill the fat lady sings!"

Corin spunea...

"Autoritatile americane au dat o lectie foarte grea cand au permis falimentul Lehman Brothers; nimeni nu a crezut ca acest lucru este posibil. Falimentul Lehman Brothers a permis lumii sa priveasca in abis si sa retraga cu spaima, salvand printre altele AIG si nenumarate alte institutii financiare."

De-ar fi asa de simplu...

Pentru mai mult context, vezi o excelenta analiza cu titlul "Eight Days - The battle to save the American Financial system" in The New Yorker, numarul din 21 septembrie.

Dan spunea...

Noi oricum nu invatam niciodata nimic ...pentru ca mergem dupa principiul "se poate si asa" si in general suntem un popor care datorita istoriei este inzestrat cu o adaptabilitate exagerata, daca nu chiar maladiva la orice situatie grea...
De aia noi nu cautam sa tragem invataminte dintr-o situatie cat mai ales cautam sa ne adaptam la ea..nu cautam solutii de iesire din criza ci solutii de adaptare la criza...
Si dupa ce o sa treaca nu o sa stam de concluzii ca o sa fim prea preocupati cu "consumul" si spritul
Suntem cam ca sobolanii...nu cautam sa intelegem lumea, cautam sa ne adaptam la ea...:)

Mihai Marcu spunea...

esti nemilos :)

Dan spunea...

Nosce te ipsum