duminică, 2 august 2009

What Next?

Dacă ai o criză economică pentru că economia se baza pe credit din exterior și ca atare au înflorit:
  • intermedierile financiare,
  • vânzările de mașini,
  • vânzările de retail,
  • vânzările de case,
  • aparatul de stat,
....finanțate din comisioane la credite, direct din credite și din taxe pe credite iar produsele de consum erau aduse din import, lăsând loc economiei proprii să se dezvolte spre sectorul terțiar, adică servicii și intermedieri și management și alte abureli...

Ce faci când ți se taie creditul și apare criza economică?

Întâi negi posibilitatea ca economia să poată intra în criză. Zici că economia e sănătoasă și solidă. Nici o grijă!

Când totuși criza apare, pretinzi că e doar temporară.Acorzi ajutoare. Faci planuri de salvare. Arunci cu banii.

Când criza se adâncește, începi să te împrumuți serios, pentru planuri faraonice de susținere a economiei. Unii zic că asta va duce la inflație. Alții zic că va duce la deflație. Alții zic că o să ne ia dracu pe toți. Alții zic că măsurile luate vor da roade și totul va fi bine.

Când?

La început se cheltuie banii existenți. Bani reali, aflați în posesia băncii centrale, sau existenți în visteria statului. Prea puțini bani, față de dimensiunea crizei. Cât zicea Banca Mondială că era scăderea rezervei BNR pt apărarea leului? 4.5 miliarde EUR? Mda.

Ulterior se printeaza bani

Guvernul emite titluri de stat. Băncile le cumpără. Banii ajung la stat, titlurile la bănci. Banca centrală cumpără titlurile de la bănci. Cu bani luați din click dreapta-new-"print a billion".

În economie sunt de 2 ori mai mulți bani. Prima sumă e la stat, a doua la bănci. Indiferent că se cheamă lombard, repo, quantitative easing, sau alphabet soup, efectul e același, diferă doar durata pentru care există de 2 ori mai mulți bani în economie.

Am zis de 2 ori - greșit. Băncile cu banii cumpără alte titluri, pe care banca centrală iar le cumpără. De 3 ori mai mulți bani în economie: 2x la stat, 1x la bănci.

...dar totul e ok

Apar rezultate în economie. Uite, PIB-ul Statelor Unite a scăzut doar cu 1% în trim II. Pentru că statul a cheltuit o groază de bani și cheltuielile guvernului sunt incluse în dimensiunea PIB.

Dacă se dau 1 miliard de EURO la "Prima Casă" repede-repede și dacă guvernul schimbă 1,5 miliarde de la UE și 1 miliard din Club Loan și îi și cheltuie la fel de repede, o să vedem și la noi cum încetinește scăderea PIB. Oricum, în prezent statul cheltuie de două ori mai mult decât încasează. Dacă nu ar cheltui atâta ar fi scăderea PIB peste 10%.

Cei care ziceau că știe guvernul ce face au dreptate în acest moment

Și cei care ziceau că urmează deflația (în SUA și UE). Dacă ei aveau inflație 2% și la noi inflația scade de la 6,3 % la 4%, parcă și la noi tot aia e, în contextul regional :).

Deflația asta e o medie : avem pe de o parte guvernul care cheltuie în disperare bani nou printati și pe de altă parte sectorul privat care e în recesiune și e nevoit să reducă cheltuielile, salariile și prețurile, să dea afară angajați, să dea faliment și să fie executat silit. Bunurile se vând la licitații unde se obține cam 50% din valoarea inițială.

Deci avem o medie între inflație și deflație, rezultând totuși o mică deflație (sau dezinflatie în cazul nostru).

Odată ce economia se va stabiliza, fie și la un nivel jalnic, scăderea de prețuri din sectorul privat va dispărea. Nemaiavând ce să o contrabalanseze, inflația produsă de stat va deveni foarte vizibilă. Atunci cei care au prognozat inflație vor avea dreptate. Din plin.

Problema cheltuielilor de stat este că
  • sunt făcute din taxe ( inflația e o taxă, la fel devalorizarea monedei) și din împrumuturi ce trebuie rambursate.
  • banii sunt în mare parte risipiți. În America și UE mai puțin, în România mai mult.

Atunci când inflația va fi mare, guvernul va trebui să reducă cheltuielile, ceea ce va conduce la o nouă recesiune, dacă ne luăm după PIB și protestele sindicatelor din sectorul bugetar și cel subvenționat.

Dar mai important, cheltuielile guvernului vor trebui să fie suportate de toată populația, creditele vor trebui plătite, resursele risipite vor trebui plătite și ele, resursele mâncate de aparatul guvernamental vor fi luate și ele de la restul populației.

Atunci, recesiunea sectorului privat se va adânci, devenind o depresiune și în final Mircea Badea va avea perfectă dreptate, pentru că o să ne ia dracu pe toți: până vom plăti creditele noastre și pe ale firmelor și pe cele ale guvernului, cu tot cu dobândă.

12 comentarii:

Dan Selaru spunea...

Ce, nu-l crezi pe Boc? Esti vandut. Celor 322, masoneriei, Guvernului Mondial si logicii. :-)

Anonim spunea...

"-banii sunt in mare parte risipiti. In America si UE mai putin, in Romania mai mult"

Am ajuns sa ne dam cu parerea despre cum se cheltuie banii altora, tari civilizate. Evident, sunt risipiti. Dar mai putin decat in RO. Undeva, evident iarasi, risipa e si mai mare, pentru ca la noi totul e amplificat negativ, asa, sa nu ne iesim din mina.
Bun. Ce-ar trebui sa inteleaga un biped inteligent (adica cu acces la net) din sentintele tale ? Adica, culmea, ce urmeaza sentintelor de mai sus ? What next. Pai "nada".

Codruta spunea...

De ce sa ne ia naiba? Pai, cand se ajunge la faza aia eu ma car din tzara - ca numa' bine (fiind noi in intarziere fatza de orice) in restul lumii deja criza va fi trecut ba chiar si recesiunea va fi incetat ;)

Anonim spunea...

Nu prea ai inteles nimic din criza asta.Problema la noi este ca ne-am bazat pe consumul extern si nu pe cel intern.Caderea incasarilor la buget din toamna anului trecut s-a bazat tocmai pe scaderea masiva a productiei industriale cu precadere cea destinata exportului datorita incertitudinii existente pe piata occidentala.Amintitiva numai de ce se intampla la dacia in noiembrie decembrie trecut.
Asa cum toti au auzit in romania se consuma 70 la suta produse de import asa ca scaderea consumului afecteaza mai mult consumul de resurse din exterior decat cel interior.Oameni politici arunca acum cu bani doar pentru ai sprijinii pe ai lor in pastrarea capacitatilor de productie pana cand se va relansa consumul occidental asa ca problema noastra e cand se va termina criza in occident pentru ca cei mai loviti sunt cei care producea pentru export nu pentru intern.

Extra3OO spunea...

"Iar bunurile se vand la la licitatii unde se obtine 50% din valoarea initiala"

Aici trebuia sa fii mai explicit: pretul de pornire scade cu 25% la fiecare 2 saptamani, intr-un final ajungandu-se la intre 3 si 8 % din valoarea initiala (care oricum e mica).

..

Iar ca sa fie mai sigura treaba, "previzionez" si un cutremur destul de urat care sa linisteasca avantul imobiliar de bucuresti, acest "motor" al economiei romanesti in ultimii ani. Pana nu pleaca toti taranii in denial inapoi la sat nu avem ce face.


In rest perfect de acord.

Free Drive Ro spunea...

a mai citit cineva eseul lui Dmitry Orlov, ala in care compara actualul colaps economic din US cu ala din 90 din URSS? merita citit :)

Mihai Marcu spunea...

Excelent articolul, excelent.

Ideea de baza este: recesiunea la privati se va opri odata si odata. Vor ajunge rock bottom, nu mai au loc de preturi in jos. Atunci orice ban in plus aruncat pe piata se va vedea fix in preturi. Acesta e un scenariu pentru viitorul indepartat.

Pana una alta, mai este inca loc de scadere.

B spunea...

He he, nici nu s-a uscat bine cerneala pe blog ca ai deja 9 comentarii. Alo, e vara, vacanta ceva anyone?
Na bun, altfel inflatia toti o intuiesc, cine da cu zarul cand se intampla, un pronostic, o maslina?

Mihai spunea...

salut B,

articolul a intrat cu data de duminica, dar a fost publicat in "preview" :) de sambata.

Extra3OO spunea...

Lasa scuzele Mihai, zi de maslina..

50.000 euro in maxim 4 luni?

Alexadi spunea...

@anonim
Scaderea exporturilor. corect. e o cauza in plus a crizei.
Articolul acesta se ocupa de "taierea creditului"
Indirect, reducerea creditului in UE a afectat exporturile noastre
Tot indirect planurile guvernamentale tip Rabla din UE au condus la cresterea exporturilor Dacia.

De aceea poate, atunci cand euro se apreciaza fata de dolar, monedele din regiunea nostra se apreciaza fata de euro. Si invers. Pentru ca tot ce afecteaza zona euro afecteaza estul europei pe 2 cai, in acelasi sens: direct prin credit, indirect prin exporturi.

Evolutia crizei in tarile exportatoare, creditoare, e mult mai greu de urmarit din lipsa informatiilor. Poate intr-un viitor articol despre ele.

Alexadi spunea...

@ Mihai Marcu
La noi o influenta o are si FMI. Ei nu vor astepta ca inflatia sa cresca pt a cere ajustarea fiscala. Ei se uita la scaderea sectorului privat si cer direct reducerea celui guvernamental. Insa au un track record jalnic in ce priveste impunerea de ajustari.