joi, 6 august 2009

Pe ce mizam: curs sau deficit bugetar?

Citim o declarație a Președintelui care afirmă că a doua tranșă a FMI ar trebui să meargă la bugetul de stat. Ar fi o mare greșeală; vedeți în continuare de ce.


Cheia de boltă a stabilității financiare în România este cursul valutar, iar banii de la FMI au exact rolul de a mări rezerva BNR și a de a descuraja speculatorii.

Când un speculator (care probabil ar intui corect o nouă retrogradare a ratingului) s-ar gândi că leul este supraevaluat, ar trebui să fie descurajat de ideea: "BNR are 27 miliarde euro și îi va utiliza la nevoie".

Dacă banii se duc la bugetul de stat, încrederea în capacitatea BNR de a apăra cursul scade. Mai mult de atât, BNR a redus rata rezervelor minime în valută pentru bănci exact în ideea că va primi tranșa de la FMI. Dacă banii de la FMI se duc la Guvern, atunci scăderea de rezervă este deja sigură.

Guvernul ar trebui să negocieze un nou "club loan" din banii eliberați din reducerea RMO și mai ales să încerce să mențină deficitul bugetar. Deja perspectivele de rating sunt negative, și o reducere cu două trepte sub "investment grade" ar fi dezastruoasă.

Între căutarea disperată de a finanța deficitul bugetar și stabilitatea cursului, interesul Guvernului ar trebui să fie cursul. Însă gândirea pe termen scurt, când totul se împarte "până la alegeri" și "după alegeri" poate rezerva surprize neplăcute.

17 comentarii:

Anonim spunea...

Dupa alegeri alles bules..adica urmeaza belirea romanilor cu credite in euro... 1 euro= 7 roni

Anonim spunea...

frumoasa prezentare

Anonim spunea...

banii de la fmi au sosit indirect in ograda guvernului prin club loan imprumuturi directe de ce sa banii cu 3% in loc de 5-10% ?

Ionut spunea...

Mihai, stai putin ca nu are sens daca invirti totul in jurul rezervei valutare:
- varianta 1: FMI->BNR,rezerva valutara->banci comerciale RMO->"club loan"->MF->BNR,rezerva valutara
- varianta 2: FMI->MF->BNR,rezerva valutara
Habar n-am cum e mai bine, dar pina acum BNR si MF au mers mina in mina, iar iesirile de genul asta ale lui Basescu nu par sa fi fost altceva decit "anuntul oficial" al unor deal-uri deja facute. Daca lucrurile stau asa si acum, ceea ce nu poate fi exclus, atunci anuntul are cel putin girul lui Isarescu, daca nu si al FMI. Ne lipsesc multe date, greu de tras concluzii.
Cred ca e absolut pagubos in momentul asta sa mizezi pe .. sau pe ... sau pe ... . Lucrurile sint in miscare si centrul de comanda nu-i la noi; la noi poti sa faci doar fine-tunning.

Anonim spunea...

Are BNR 27 de mld de euro?
Chiar asa?
Oare chiar acei 27 de mld de euro sunt in PROPRIETATEA BNR sau sunt doar in ADMINISTRAREA BNR (rezervele minime obligatorii ale bancilor comerciale)?

Mihai Marcu spunea...

@anonim - pe acest blog s-a explicat foarte clar natura rezervei; rezerva este "la" bnr, dar asta nu inseamna ca nu o pot utiliza cand e cazul. Exigibilitatea rezervei conteaza.

Mihai Marcu spunea...

ionut,

ca miscare de bani e aproximativ acelasi lucru, daca mf ia club loan sau transa de la fmi (doar doua puncte de dobanda).

ceea ce argumentez este ca va fi un deficit de incredere pentru leu daca banii se duc in gaura neagra...pardon deficitul bugetar.

alex spunea...

Evident ca e o prostie ca banii sa se duca la MF in loc de BNR, dar imi place stilul de negociere romanesc (fara ironie).

Plusam pana FMI o sa si uite despre ce era vorba de fapt: acordarea celei de-a doua transe. Cererea asta ia acordarea transei ca un fapt implinit, ceea ce e genial :)

Mihai Marcu spunea...

dupa ce-au facut in letonia, tot ce trebuiau sa faca autoritatile romanesti ca sa ia transa era sa se prezinte la negocieri.

Anonim spunea...

cacealma

Ionut spunea...

Mie inca nu mi-e clar natura coeficientului care pune in legatura indicatorul "gaura neagra" si indicatorul "incredere".

Anonim spunea...

Poate nu-i asa de rau sa mai cada un pic leul. Asta ar mai reduce presiunea asupra bugetului.

Ionut spunea...

Se pare ca am intuit bine: Isarescu: "O echipa de la noi discuta cum se poate realiza tehnic acest lucru. (...) Gindita bine miscarea ar fi benefica".

Anonim spunea...

@Mihai Marcu

"Exigibilitatea rezervei conteaza"
Nu stiu daca se pune problema exigibilitatii rezervei care deja e la BNR decat in sensul invers, anume ca bancile comerciale o sa-si ceara rezerva de la BNR din diverse motive (un exemplu e dat deja de tine -- reducerea RMO).
Eu am vrut sa subliniez ca optiunile BNR sunt destul de limitate in aceasta perioada.

Mai exact m-a deranjat partea cu "speculatorul" care vezi-Doamne se sperie de "rezerva" BNR de 27 de mld de euro (ultima oara cand BNR a facut misto de "speculatori" euro era pe la 3.6 lei daca nu ma insel eu si tot 27 mld de euro erau "rezervele").
La fel de ciudat mi s-a parut si cum BNR nu se supara deloc pe "speculatori" cand euro se tot deprecia.

Acum, ideea de baza a articolului o impartasesc in totalitate, solutia e evident reducerea deficitului, altfel ne paste falimentul national.

Mihai Marcu spunea...

inca o perfuzie pentru a amana "durerile" provocate de reducerea deficitului bugetar...

Anonim spunea...

Sa explicam si celor ce ne explica sau mai bine citam din specialisti care au dovedit ca stiu ce spun (Isarescu BNR)
Gandita cum trebuie, pentru evitarea arieratelor, miscarea de transfer a banilor de la BNR la Guvern ar fi benefica.
Banii ajung tot la BNR MF cheltuie intern transa vinde valuta la BNR care intra in rezerva. Daca utilizeaza pe plan extern scuteste BNR de plati deci tot valuta la rezerva.
E noevoie de injectie capital in economie pentru pornire care nu produce inflatie.
Asa a spus

Mihai Marcu spunea...

Am auzit aceeasi poveste. Abia astept sa acoperim deficitul bugetar din rezervele BNR sau sa crestem rezerve din deficitul bugetar, ca doar tot aia e.

Incredibil cum si-au dat seama in august 2009 ca trebuie o "injectie" de capital "pentru pornire". Nu vad ce trebuie pornit, ca deja probabil cifrele pe T2 o sa arate -10% la GDP.

Banii imprumutati pentru plata salariilor nu sunt investitii si nici nu repornesc nimic. Cu un PIB atat de mult sub potential, ne gandim la inflatie?

Acoperim arieratele? De unde oare vin arieratele alea, au aparut din senin?

Citarea unor declaratii semi-triumfaliste pentru presa nu sunt nici pe departe o "explicatie" ci un motiv de zambete jenate.