joi, 13 august 2009

O explicatie pentru dobanzile mari ale bancilor

Un articol din ZF blamează dobânzile mari ale băncilor. In afară de lăcomie, mai există cel puțin un motiv.

Asa cum foarte bine observa colegul Alexadi, creditele restante brute au ajuns la un nivel uriaș, de 17.8%. Corectate cu provizioane și cu garanții ajungem probabil la procentele liniștitoare ale BNR.

Băncile au împrumutat excesiv în perioada anterioara, iar creditul cu buletinul sau cu adeverința de venit falsă, dat cu ușurință anul trecut, este acum o pierdere.

Băncile trebuie sa fie solvente, datorita obligației pe care au fata de deponenți. Din acest motiv, singura lor soluție este sa jupoa... pardon, sa pună presiune maxima pe clienții buni-platnici - sa le crească dobânzile, comisioanele.

Băncile nu au nimic de pierdut din asta, ba mai mult, economisesc din banii cu care acționarii ar trebui sa vina de acasă. Intre un posibil faliment al clientului și falimentului băncii, ce credeți ca preferă banca?

4 comentarii:

taica spunea...

O banca are mai multe obligatii fata de deponenti, precum si persoanele care o folosesc drept intermediar, sau fata de creditori? De fapt ce obligatie are banca fata de cel pe care l-a imprumutat?

Din cate am vazut destul de multe banci incearca sa discute cu clientii care au probleme, se mai practica si refinantari. Nu e bine nici pentru banca sa jupo ..., duca la faliment pe exact cei care pot sa plateasca, fiindca ar recupera mult mai putin, asta chiar si in conditiile in care licitatiile ar fi pe bune si nu pe ascuns, intre prieteni.

Mihai Marcu spunea...

eu zic ca principala obligatie e fata de deponenti.

inteleg, banca are bunavointa fata de cei imprumutati, pana la un punct, dar nu toate cazurile pot fi salvate.

Ovidiu spunea...

Eu zic ca prima si prima obligatie este fata de actionari. Banca trebuie sa aiba un venit/profit oarecare, conform dorintelor si previziunilor actionarilor si a consiliului de administratie.

Cum face banca asta, putem discuta. Insa primul lucru de care trebuie sa se ocupe este sa aiba mereu posibilitatea de a plati deponentii, perspectivele in caz de neplata fiind destul de sumbre.

Din pacate asta lasa fix la urma lantului trofic restul clientilor. Nu e placut, dar asa stau lucrurile.

Anonim spunea...

Dobanzile,comisioanele,sporurile,primele,salariile toate imoral de mari in comparatie cu alte dom
enii de activitate si saturarea pitei au dus la escaladarea crizei. CRIZA ACTUALA SE VA EXTINDE
atata timp cat cei ce traiesc excesiv de bine din
fondurile publice sant mai numerosi si mai risipi
tori decat cei ce le furnizeaza.E bine ca Domnul
Prim Ministru Emil Boc a inteles asta si a incep
ut reforma.Ionut