miercuri, 19 august 2009

Masurile de redresare ale economiei

Toată lumea așteaptă măsuri și am primit 32 de măsuri: unele amuzante, puține utile, multe fără dinți. Statul român nu poate face foarte multe pentru a sprijini direct economia. De ce?

Statul român cheltuiește "eficient" dar nu poate colecta eficient taxe

Statul român nu poate colecta eficient taxele de la toți contribuabilii. Ați intrat vreodată într-o administrație financiară? Dacă nu, faceți asta. Lipsa de proceduri de lucru și starea de confuzie generală este extinsă până sus, deoarece vine de sus.

Statul român poate lua taxe doar de la cei care bat voluntar la ușă, cu banii în mână, de aceea soluțiile sunt tot timpul de creștere a taxelor sau de a impune taxe forfetare, de inspirație medievală la nivelul întregii economii.

Din acest motiv, statul nu poate stimula economia cu nimic - nu are cu ce. Statul poate fi cel mult stimulat cu bani proaspeți, pe circuitul BNR -> BĂNCI.

Soluția riscantă

O posibilă soluție, cu grad mai mare de risc, este creșterea datoriei publice, care este prea redusă. Statul român se mai poate încă îndatora până la nivelul de 60% din PIB adică aproximativ 70 miliarde EURO.

Datoria publică nu poate fi îngropată în pensii, salarii sau buzunare corupte; datoria publică trebuie folosită pentru proiecte care aduc bani sau bunăstare și care vor permite rambursarea acestei datorii. In plus, spectrul falimentului național ar putea sa disciplineze desfrâul bugetar pe bani publici.

Trebuie să renunțăm la înaltul standard criminal cu care ne-a obișnuit ceaușescu - "fără datorii".

14 comentarii:

Claudiu MINEA spunea...

Pai cu cele 70 de miliarde poate sa tina criza inca 5 ani, ca noi tot avem bani de pensii si salarii. Pacat ca Basescu nu poate avea decat 2 mandate...

La standard-ul ala "fara datorii" am renuntat de mult. Si s-a accentuat noua preferinta dupa ce baietii destepti au descoperit ca e mai usor sa furi din buget decat din privatizari...

Mihai Marcu spunea...

am plecat anul asta de la foarte putin, ~~10mld de eur.

am zis de ceauseascu pentru ca vad ca inclusiv in ziarul financiar comparatia o fac cu 1990 - "anul fara datorii".

Horea Matei spunea...

Bah, eu nu inteleg de unde ai tras tu concluzia ca statul roman cheltuieste "eficient".
Adica "investitii" gen Bechtel, Ridzi, Udrea, Videanu si alte sute sau mii de exemple similare ti se par cheltuieli eficiente?

Mihai Marcu spunea...

cineva a ratat niste ghilimele -> ""

Anonim spunea...

Statul nu poate sa stimuleze? Statul stimuleaza la greu as zice. Toate ajutoarele sociale sunt o forma de stimul si nu ducem lipsa de ele.

Sa nu ai datorii e ceva criminal? Mai oameni buni, unde ati invatat economie ... Datorie publica prea mica ... Pai pe aia cine o plateste? Copiii nostri, aia platesc. Ei or sa plateasca pentru cretinismul nostru.

Anonim spunea...

Claudiu Minea, poti dezvolta putin chestia cu pacatul??? Recunosc ca nu am inteles nimic :)

alex@formidabilii.org spunea...

@anonim: cred ca si tu ai ratat niste ghilimele :)

Alexadi spunea...

Erau niste bani de la UE, unii nerambursabili, pentru proiecte, pentru investitii...aia de ce nu se pot cheltui?
Sa ne imprumutam de 1 euro pt investii cand nu suntem in stare sa cheltuim bani nerambursabili, e dovada clara ca orice euro imprumutat e furat.

Claudiu MINEA spunea...

Anonim: anul asta s-a dezvoltat un know how foarte pretios, constand in compensarea reformelor din sistemul bugetar cu imprumuturi (interne si externe, fara numar). Astfel avem bani de salarii si de pensii fara ca nici un bugetar sa fie trimis la plimbare. Mai mult, putem mari in continuare si pensiile.

Am spus ca e pacat, pentru ca tartorul acestui sistem nu poate candida inca o data in 2014. Banii ajungeau pana atunci pentru a unge acest mecanism. De ce sa vina altcineva si sa ii "fure" rezultatele muncii?

E clar acum? :)

Claudiu MINEA spunea...

Mihai: pai comparatia cu 1990 nu cred ca se face cu Ceausescu. Este momentul schimbarii de regim, care are continuitate in perioada 1990-2009.

Mihai Marcu spunea...

Alexadi - perfect adevarat, acest aspect imi iesise din cap. Cu atat mai mult, banii de la ue sunt mai greu de risipit.

Anonim spunea...

Claudiu Minea eclar acum, efectiv :) totusi persita o neclaritate. Acest individ versatil care este Basescu a fost ministru al transporturilor N-spe ani de zile. Si acu e presedinte. Ti se pare ca face mea culpa pentru ceea ce a zis: Ro nu are nevoie de autostrazi. Mie nu mi se pare ca isi face mea culpa. In impostura lui acest individ chiar crede ca face un bine Ro de acolo de unde este.

Anonim spunea...

Avem bogatii imense dar nu stim sa profitam de
ele:o delta unica in europa,aur,sare,argint, padu
ri,uraniu,lacuri,cupru,campi manoase,petrol,gaze
etc.etc.Stirea ca finlandezii au scos recent primul lingou de aur in parteneriat cu o compani
e straina lasa indiferent guvernul actual?Stiu
modalitatea sa intre la buget sume uriase de dolari.Eu pretind doar 1% pentru un proiect uman
itar.Ionut

Anonim spunea...

Din castigurile realizate din domeniile mentionate anterior se va investi masiv in alte doua prioritati:
1.In agricultura pentru crestera animalelor,si plantarea de rapita din care sa se extraga substante ca si combustibili pentru masini.
2.In Delta Dunarii cu extindere catre cramele din
Modova si Litoralul Marii Negre.
Ionut