marți, 18 august 2009

Leul supraevaluat

Danske Bank a publicat un raport amuzant, fara nicio pretentie de rigoare, prin care analizeaza cu cat sunt supraevaluate monedele tarilor din Europa de Est fata de EURO.

In cazul Romaniei, au ajuns la concluzia ca leul este supraevaluat cu aproximativ 20% - Un leu stabil si oarecum supraevaluat este o bula de oxigen pentru o mare parte a economiei si stabilitatea financiara. Problema este una doar de cost.

Tarile baltice conduc topul, cu monede supraevaluate, dar cu devalorizari interne foarte dure.

Raportul este disponibil aici.

4 comentarii:

alex@formidabilii.org spunea...

Bine ca nu folosesc alte bunuri de "fitzareala" (ochelarii Boss sau camasile D&G) ca termen de comparatie, ca sa vezi cum era leul supraevaluat cu 70-80%... :)

Mihai Marcu spunea...

studiul e are o valoare informativa; intuitiv, imi dadeam seama ca leul e putin mai tare decat ar trebui, macar avem o cifra reper.

Anonim spunea...

pai si tre sa vina Danske Bank sa ne dea cifra de reper...
Teoretic ar trebui sa punem mai mult baza pe analizele celor de la noi, ca sunt mai aproape de fenomen, da la cate interese au fiecare...ehe..mai bvine ne uitam dupa de astea exotice gen Danske Bank

Dragos spunea...

Si eu zic ca leul e supraevaluat, dar pdf-ul ala e de doi lei(vechi). Daca o banca face analiza de curs folosind pretul revistelor ar trebui sa fie banca numai in parc.