joi, 20 august 2009

Istoria se repeta

Banca Nationala a Romaniei a publicat anumite lucrari despre viata unor mari economisti romani.

Cel mai interesant este ca exact, dar exact aceleasi probleme din 1929 le avem si astazi, ba chiar suntem si surprinsi cand ne lovim de ele. Exemplele urmeaza in continuare:


Despre criza economica

Acum 75 de ani: "Criza economica mondiala a afectat si economia româneasca în toate sectoarele sale. Situatia a fost cu atât mai grea cu cât România se afla, în momentul declansarii crizei, în plin proces de stabilizare monetara. Închiderea pietelor europene pentru cerealele românesti, principalul nostru produs de export, a dus la o scadere drastica a nivelului de trai al populatiei, atât în mediul rural, cât si în cel urban (au avut loc trei „curbe de sacrificiu” ale salariilor functionarilor publici)."

In prezent: Criza economica mondiala a afectat si economia româneasca în toate sectoarele sale, iar exporturile catre UE au scazut. Sectorul privat s-a ajustat brutal si se pregatesc reduceri de salarii si disponibilizari masive in randul bugetarilor.

Despre cursul de schimb

Acum 75 de ani: Mentinerea cu orice pret a cursului de schimb al leului la un nivel conjunctural, evident nesustenabil pe termen mediu si lung, a epuizat, mai ales în prima parte a anului 1928, rezervele valutare ale Bancii Nationale.

In prezent - in 1997, dupa ce a fost mentinut artificial la un curs 3500 lei vechi, leul s-a devalorizat de aproximativ trei ori fata de dolar.

In 2009, Romania s-a imprumutat cu 12 miliarde de euro de la FMI pentru a sustine cursul de schimb.

Citat fara comentarii:
„Politica devizelor trebue sa paraseasca caracterul ei rigid si factice si sa adopte forme suple si adaptate realitatilor. Ea trebue sa înceteze a fi un scop în sine, un fetis al unei monede stabile formal si instabile în fapt, si sa se transforme într-un instrument care, consacrând deprecierea în fapt a cursului schimbului, sa promoveze interesele productiunii nationale si sa contribuie la realizarea unei balante comerciale active.


Despre deficite bugetare

Acum 75 de ani: "În viziunea lui Virgil Madgearu, adept convins al ideii echilibrului bugetar, „toate bolile monetare încep de la buget".

Ele [Deficitele bugetare] nu constituie o primejdie numai prin aceea ca dovedesc lipsa de mijloace pentru normala functionare a statului. Ceea ce accentueaza efectul lor amenintator este, pe de o parte, influenta nefasta ce o are amânarea platilor statului pentru furniturile necesare serviciilor publice, asupra mersului întreprinderilor particulare si asupra organizatiei de credit, iar, pe de alta parte, imposibilitatea de a acoperi deficitele bugetare prin recurgerea la creditul pe termen scurt, pe piata interna de capitaluri, de unde rezulta un pericol de inflatie, statul fiind silit, în cele din urma, sa faca apel la creditul Bancii Nationale”.


In prezent: anii 2008 si 2009 au deficite bugetare record. In 2008, din cauza deficitului (generat tot de o guvernare liberala, ca si in citatul de mai sus) nu s-au platit cu lunile furnizorii statutului, s-au intarziat nepermis de mult rambursarile de TVA.

In 2009, pentru acoperirea deficitului bugetar, statul a emis certificate de trezorerie, finantate de facto de BNR. Din cauza caderii economice, inflatia nu va fi imediata.

Concluzie

In 80 de ani nimic nu s-a schimbat. Avem aceleasi probleme - curs supraevaluat, "curbe de sacrificiu", deficit bugetar si fiecare generatie reinventeaza roata si solutii originale.

Sursa citatelor: Viaţa şi opera lui Virgil Madgearu (publicatie BNR)

12 comentarii:

Alexadi spunea...

excelent articol!

Anonim spunea...

Aceleasi probleme dar nu aceeasi politicieni.

Free Drive Ro spunea...

Sistemul are nevoie de faliment ca sa se reseteze, asa a fost gandit. Dovada matematica aici (al treilea comentariu postat demonstreaza fara urma de dubiu acest lucru):
http://mareadepresie.blogspot.com/2009/08/masina-de-tiparit-bani-s-stricat.html

Anonim spunea...

Mie mi se pare in regula. Am reusit sa depasim 50 de ani de comunism si sa ne intoarcem in 1930. De aici incolo nu putem decat sa crestem :) Doamne-ajuta!

Mihai Marcu spunea...

Alexadi : thanks! :)

@anonim - eu zic ca e trist ca avem fix aceleasi probleme. Bernanke macar a studiat in detaliu criza din 1929.

Blog de Bucuresti spunea...

Este trist, intr-adevar, ca avem aceleasi probleme. Trist cred ca este si ca nu am studiat macar criza din statele vestice, care a inceput atunci cand economia noastra "duduia".

ionut spunea...

Mihai

Foarte bun postul.

Anonim

Avem acelasi sitem politic falimentar si acelasi tip de politicieni, de aceea avem aceeasi probleme.

B spunea...

Mihai, nu stiu ce poti sa ii reprosezi lui Isarescu cu privire la masurile luat la inceputul crizei, totusi are si el pacatele lui ca a lasat bula imobiliara si a consumista sa explodeze la dimensiuni gigantice.
Totusi atunci ca si acum guvernul a fost factorul perturbator... acolo trebuiesc cautati vinovatii!

B spunea...

Apropos, sa asteptam un razboi mondial in 10 ani si reintoarcerea la basics (secera, ciocanul si manierele mujice) in 20 de ani?

Mihai Marcu spunea...

nice one :).

B spunea...

Mihai, sa nu zambesti, e de rasu' plansu' sa stii!
Ionut, pe de alta parte politicienii refuza sa plece din barca pt ca le este prea bine, de aceea sistemul nu se poate reforma din interior. Criza asta poate sa constituie valul care sa rastoarne barca, sa speram ca cei care o sa vina o sa aiba mai multa minte decat cei din 1948, dar, avand in vedere ca istoria se repeta tare imi e frica ca ne va fi mai rau si nu mai bine.

Extra3OO spunea...

Radem glumim insa unii se pare ca vorbesc destul de serios despre asta:

Link Jamestown Foundation

Citind si alte articole de acolo m-a cam luat cu fiori.