miercuri, 12 august 2009

De ce perspectivele inflatiei sunt bune

Am citit pe undeva ca ne asteapta inflatie, ca atunci cand se va termina recesiunea ne va astepta inflatia mare din cauza celor aproape 30 miliarde RON pompati pana acum in economie de BNR, pardon de banci, in schimbul certificatelor Ministerului de Finante.

In momentul de fata, datele economice zic altceva:

Din Raportul despre inflatie avem urmatorul grafic:


Partea hasurata este in zona negativa, deci la iesirea din recesiune va exista in economie suficienta capacitate de a acoperi leii excesivi de pe piata cu bunuri si servicii, mai ales daca BNR ii va steriliza gradual.

Deci temerile de inflatie la momentul actual bazate strict pe cantitatea de bani din piata nu sunt fundamentate. Inflatia pe iulie a scazut peste asteptari la 5.06% anual, si tot ce-ar putea duce acum la cresterea inflatiei sunt urmatoarele:

- un agricol slab - dupa toate stirile, nu e cazul;
- cresterea TVA;
- devalorizare leu;
- crestere preturi administrate (energie, gaze);
- crestere preturi combustibili.


10 comentarii:

Claudiu MINEA spunea...

Pentru 2009 si 2010, nu mi-as face probleme referitor la inflatie.

Problema mare consta in riscul blocarii economiei. Cine exporta, va iesi primul din criza, aproape simultan cu tarile din vest. Cine lucreaza pentru stat, inca va fi OK. Dar cine lucreaza exclusiv pentru piata interna este intr-o pozitie delicata. Iar daca lanturile ecpnomice incep sa isi piarda din zale, vor fi situatii de genul "profitabil, dar fara livrari incasate". Asta cred ca e problema principala.

Alexadi spunea...

Ah, avem scaderea PIB. Adica suma valorii de piata in lei a bunurilor si serviciilor produse in romania intr-un an, scade. Sub "nivelul potential".

Atunci, daca injectam multi lei in economie, fie economia va produce mai multe bunuri si servicii, fie pretul lor va creste, rezultand o crestere a PIB. Dar numai pana la nivelul potential, neaparat, ca dupa aia nu mai cresc decat preturile si avem doar inflatie. Si crestere de PIB. dar inflationista. bad.

Insa acuma, cand suntem sub potential, putem printa oricat, sa vina statul sa consume, sa plateasca borduri, sa comande studii de fezabilitate, sa dea bani la oameni sa poata cumpara produse, sa nu scada prea mult PIB nominal in lei.

Acest PIB era bazat in mare parte pe constructii. Pe servicii de intermedieri financiare. Pe vanzari de autoturisme. Daca toate astea scad, evident ca scade si PIB-ul.

Dar toate alea scad nu pt ca nu erau lei suficienti in buzunarele statului roman, si nici pt ca nu erau lei suficienti in general.
Ele scad pt ca ni s-a taiat creditul bancar neguvernamental. in euro.
Pana nu se rezolva treaba asta, leii printati se vor duce in inflatie si risipa.

Alex spunea...

Pai strict din condei pe termen scurt perspectivele sunt bune. Doua praguri: octombrie 2009 si ianuarie 2010. Iata si de ce:

- in octombrie 2008 inflatia lunara a fost de 1.06%. Daca in octombrie 2009 inflatia e mica asta se va vedea puternic in inflatia anuala.
- in ianuarie 2009 inflatia lunara a fost de 1.24%. Acelasi mecanism- inflatia anuala va scadea.

Fara derapaje fiscale si valutare inseamna ca undeva in ianuarie-februarie 2010 inflatia anuala va scadea sub 3.5-4%.

Plus ca in Romania cresterea somajului e intarziata fata de economiile dezvoltate. Asa ca somajul va mai creste cel putin pana in a doua parte a 2010, asta reflectandu-se in presiuni de scadere a preturilor.

Banii pompati de BNR in economie au rolul de a preveni prabusirea preturilor si colapsul economic. Viteza de rotatie a banilor a scazut semnificativ asa ca pentru mentinerea preturilor trebuie marita temporar cantitatea de bani. Atunci cand viteza de rotatie a banilor va creste BNR va steriliza excesul de lichiditate.

Mihai Marcu spunea...

@claudiu - sunt de acord cu ideea ca exportul e o cale mai usoara de iesire din criza, dar filosofia BNR este cea a unui leu tare; daca la 4.2 suntem la restante brute de 17% din PIB, ce se va intampla peste?

Alex - de acord; o inflatie mica, o dobanda BNR reala de 3% si ceva mai putina prudenta din partea BNR, impreuna cu disponibilitatea redusa a creditului in euro (Doamne-ajuta!), ar face creditul in lei atractiv.

Cand populatia va fi indatorata in lei, atunci guvernul va fi mai putin tentat sa-si ruineze contribuabilii prin apelul discretionar la inflatie.

Alexadi - adevarul e ca sub potentia putem printa ceva :)...in Romania practic baza monetara, pe langa faptul ca scade, se multiplica si ajunge la agenti (persoane fizice sau juridice) care nu mai sunt dispusi sa o cheltuie. Impreuna cu o economie care nu mai foloseste toate resursele, atunci mai e loc de joc "click dreapta - print a billion" - nu prea mult, ca dobanzile sunt mari.

Uitandu-ma pe cifrele cu ajustarea deficitului de cont curent, imi pun intrebarea daca nu cumva distrugerea cererii din sectorul privat va duce inclusiv la distrugerea capacitatii productive si atunci chiar va fi loc generos de stagflatie.

Claudiu MINEA spunea...

Mihai: cred ca 4,2 e un curs OK pentru exporturi. O problema mai mare pentru exportatori e nivelul dobanzilor (mai ales la leii tai favoriti :) ).

B spunea...

Statul amortizeaza inflatia dar banii cheltuiti de stat sa propteasca preturile se duc pe fantani de 1 mil euro in loc de strazi sau poduri sau alte elemente de infrastructura.
Macar inainte omul se indatora si se alegea cu o masina, acum statul se indatoreaza, primarul trage o fantana de 1 mil de euro si cu datoria pasata in carca contribuabilului isi cumpara beizadeaua un porche (vezi statistica inmantricularilor de masini de lux dintr-un articol din presa de ieri). Somerul care ramane fara casa s-ar putea sa iasa pe strada sa ii dea in cap beizadelei cand isi coboara fizicul din masina...

Anonim spunea...

Sa menti preturile sus nu are nici o logica din moment ce nu isi gasesc cumparatori. Nu inteleg de ce inflatia, in orice cantitate ar fi ea, e un lucru bun.

Singurul care a zis ceva coerent aici e Alexadi.

E incredibil ca insa sunt oameni care ii dau inainte cu velocity si quantity si alte aberatii. Voi in afara de ce ati invatat la scoala mai stiti ceva?

Mihai Marcu spunea...

O inflatie moderata de 0 - 2% pe an, in conditii de crestere economica, este just what the doctor ordered.

Altfel,nici deflatia nu e rea, dar nu poate sa existe simultan cu datoriile -> duce la faliment.

Anonim spunea...

O inflatie moderata e reteta lui Friedman si anii 80 si criza de acuma au aratat ca tot dezastru e.

Deflatia nu e rea deloc cand scoate la iveala ca resursele nu au clienti, nu ca stau degeaba. Asta e problema cu resursele de zicea cineva mai sus. Acuma nu avem deloc deflatie, pur si simplu a iesit la iveala investitiile nu aveau viitor.

Cat despre datorie, exista intotdeauna institutia falimentului. Faptul ca la noi in Ro nu exista cel personal, nu inseamna ca nu va exista la un moment dat. Si cu ocazia asta oamenii vor invata ca nu tot ce zboara se manaca. Si totusi firmele pot da faliment, ceea ce rezolva o parte din problema.

Nu toate datoriile pot fi platite inapoi. Sunt o forma de investitie pana la urma. Nu toate au succes, de fapt o marja foarte foarte mare mor. Asistam la un astfel de caz.

Mihai Marcu spunea...

nu cred ca inflatia redusa a generat criza de acum.

ba mai mult, pentru dobanzile de 1% ale lui greenspan si inflatia redusa trebuie ca americanii sa multumeasca chinezilor, care s-au multumit cu 1 bob de orez ca sa ofere bunuri ieftine lumii.Fundamentul creditului si al datoriilor este increderea ca se vor rambursa. Dobanda este cea care face (teoretic) diferenta intre diversele grade de risc.