vineri, 21 august 2009

De ce fug romanii de leu?

Mai toate prețurile, contractele, salarii sunt exprimate în orice altceva decât în lei. Dolari, mărci, apoi euro. Românul fuge de leu pe bună dreptate - pentru că guvernul își bate joc de agenții economici. Dovada în continuare.

Aflăm din presă că impozitele locale vor crește cu 20% pentru că "nivelurile acestor taxe nu au mai fost actualizate, în funcție de inflație din anul 2006".

Statul își indexează impozitele cu inflația dar refuză acest drept contribuabililor. Aici este nedreptatea majoră și din această cauză fug agenții economici de leu, antrenând astfel și restul populației.

Exemplu: un agent economic a cumpărat un utilaj acum 3 ani, cu o valoare de 1000 de lei, ce se amortizează pe 5 ani. Agentul economic va deduce an de an o cheltuială de 200 lei (1000 lei/5 ani).

Dar în acești 3 ani inflația a crescut considerabil și acești 200 lei sunt erodați de inflație. Agentul economic nu are voie să țină cont de inflație dar statul are tot dreptul să-și actualizeze taxele cu rata inflației. Aici este nedreptatea imensă în defavoarea economiei - statul câștigă de două ori - prin taxe și prin inflație.

Ca să nu piardă bani, agenții economici au preferat să gândească tot procesul economic într-o monedă stabilă, care nu le aduce pierderi, antrenând și restul populației. De la hiperinflația din anii '90 pornește păcatul originar al economiei românești - euroizarea. Alte țări gen Cehia, Polonia au știut să evite această situație.

____________


PS. Pentru amatorii de chestii tehnice - ce trebuia să facă Ministerul de Finanțe în 2001 ca s
ă ajute contribuabilii? Să permită deductibilitatea fiscală a retratărilor la inflație și să adopte IAS 29 prin OMF 94/2001.

13 comentarii:

Free Drive Ro spunea...

Ministerul de finante ar trebui sa se dezarmeze si sa se dezmembreze (disarm and disband). Contribuabilul Nu are nevoie de el.

Mihai Marcu spunea...

@cristi - interesant. fa un blog separat te rog :).

Thanks.

Anonim spunea...

Nu are niciun sens indexarea cu inflatia a valorii amortizate anual. Ar avea sens doar daca si valoarea mijlocului fix s-ar indexa cu inflatia. Sa presupunem ca avem inflatie de 100% pe an. Inseamna asta ca un mijloc fix cu durata de viata de 10 ani s-a amortizat total intr-un an din cauza inflatiei?! Nu, pentru ca valoarea reziduala de piata a crescut proportional cu acea inflatie.

In schimb, ceva ce ar avea sens ar fi ca partea din veniturile din dobanzi care acopera inflatia sa nu fie impozitate.

Mihai Marcu spunea...

da, dar veniturile pe care le obtii de pe urma mijlocului fix sunt indexate cu inflatia. deci ai venituri in preturi curente si o parte din cheltuieli la preturi istorice.

Anonim spunea...

Statul roman este in abuziv in general in relatia cu agentii economici . De ce ? Pentru ca in el reflecta mentalitatea celor care reprezinta statul , a celor cu putere de decizie . Foarte putini dintre ei sint oameni care au incercat onest sa construiasca o afacere . Majoritatea provin din fostele structuri comuniste unde si-au facut si educatia . Altii sint pur si simplu infractori mai "spalati" care au fost destul de abili sa se strecoare in noile structuri ale puterii . Cine sa creeze atunci un cadru juridic limpede , eficient si echitabil pentru agentii economici ? Personal sint absolut convins ca atat legislatia actuala , stufoasa si ambiguua cat si birocratia uriasa sint mentinute constient si controlat . Ele produc profit pentru unii aflati chiar in structurile puterii . Stiu ca pare ca divaghez dar de fapt e vorba despre acelasi lucru : mentalitatea si interesele celor de la putere .

Anonim spunea...

Economia ar trebui sa fie pe intelesul tau inainte de a scrie articole.

Anonim spunea...

Mihai, au fost scrise multe articole cu subiectul in perioada 1992 - 2004 cand Romania avea hiperinflatie. Cred ca ai cam intarziat cu el. Incepand cu 2004, inflatia in Romania a fost "single digit" si, prin urmare, subiectul articolului tau si-a pierdut din importanta si relevanta.

Dan spunea...

@Anonim [12:26] Daca inflatia este "single digit", de ce impozitele locale cresc cu 20%? Am vazut si eu stirea ieri. Eu cred ca subiectul e din ce in ce mai de actualitate.

FreeDriveRo: De acord. Statul roman ar trebui sa se faca mic-mic-mic. In contextul crizei prezente nu mai e doar inutil, ci si rau intentionat, chiar daunator. Astept si eu un blog distinct dedicat acestei idei... ;)

Robocunt spunea...

argumentul cu amortizarea nu tine, chiar si in cazul aplicarii acelui standard contabil de inflatie. motivul este ca desi cheltuielile cu amortizarea ar fi fost mai mari, firma ar fi inregistrat si venituri din retratarea la inflatie a valorii brute (de achizitie) a mijlocului fix - acestea ar fi crescut impozitul pe profit.
impozitul pe profit ar fi aratat altfel de la an la an (ar fi fost chiar mai mare in primii ani si mai mic in urmatorii) dar pe toata perioada de amortizare a mijlocului fix impactul in contul de profit si pierdere al companiei ar fi fost exact acelasi.
in anul 2001 eram auditor si printre multe altele faceam si aplicarea IAS 29 pt situatii financiare in conformitate cu standardele internationale.

pot sa-ti trimit un fisier excel in care am facut un calcul la mijlocul fix de 1000 de lei pe care-l dai exemplu si fara inflatie si cu inflatie.

deci parerea mea e ca motivul pt care romanii fug de leu e altul.

Anonim spunea...

Alexadi
Moneda trebuie sa fie un etalon.
Un etalon ce se modifica cu +/- 20% intr-un an nu e etalon.
De aceea nimeni care nu e obligat sa-l foloseasca nu il foloseste. Leul e moneda convertibila, circula liber, dar nu il foloseste nimeni in alte tari.

Mihai Marcu spunea...

Robocunt,

Atentie, vorbim de deductibilitate fiscala aici. Practic o companie are cheltuieli la nivel istoric cu amortizarea si venituri la nivel curent.

Inutil de spus ca orice companie ar fi detinut lei sau active > datoriile ar fi pierdut bani.

Te poti inspira din exemplul altor tari gen uk pentru ce fac cu indexarea la inflatie (pentru capital gains, e drept).

Trimite-mi te rog excel-ul la mihai at economiapentrutoti punct ro

Thanks.

Alexandru spunea...

De ce fug romanii de leu?
- din lipsa de incredere in tot ce este romanesc (in ei, economie, stat, moneda)
Pentru ca generalizeaza ca daca e ceva prost, atunci toate sunt proaste! Moneda e chiar OK. Cu statul e marea problema si mai ales cu cei care il conduc.

Anonim spunea...

pacatul originar e dolarizarea din 1990 si nu euroizarea ;)

pe de alta parte, scrierea unui plan de afaceri in euro da doar senzatie ca faci un plan intr-o moneda stabila! 2 scenarii cu esec rasunator au fost: creditele luate in euro de persoane cu venituri fixe in lei si firmele de constructii care vindeau in 2005 in euro si s-au prins ca s-au pacalit dupa raliul leului spre 3,1 (ca de ex IMP)