vineri, 28 august 2009

Credite neperformante (I)

Unele rapoarte incep sa se preocupe de creditele neperformante din sistem. Creditele neperformante sunt cele care nu mai aduc venituri, dar nu reprezinta in mod neaparat pierderi sau restante. Inca. Incepem de azi sa ne ocupam de aspecte teoretice cu mentiunea obligatorie ca procentele in sine nu inseamna si nici nu prezic nimic.

Raportul Unicredit este cel care a deschis interesul.


Conform acestui raport, se inregistreaza un procent de 17.8% in mai 2009 (reamintim ca procentul de credite neperformante era 58% in 1999, inainte de infiintarea AVAB).

Astfel devine mai clara ratiunea aflata in spatele acordurilor de imprumut cu FMI si a acordurilor de mentinere a limitelor de expunere, precum si masurile de reducere a rezervelor minime obligatorii.

Imprumuturile neperformante pot deveni intr-un final pierderi, pierderi ce nu pot fi acoperite legal decat din capitalurile proprii. De aici rezulta cererile repetate ale oficialilor pentru recapitalizarea filialelor locale de catre actionari.

Remarcam ca procentele linistitoare oferite in comunicatele oficiale iau in calcul pierderile ajustate cu provizioanele, garantiile si ratele neplatite in suma absoluta, ca si cum dupa 3-4 rate neplatite restul creditului ar fi ok; e o metoda de inspiratie ruseasca, asa cum noteaza Deutsche Bank.

Propunerea domnului Geoana, ce este luata serios in considerare de industrie, are un merit - schimba definitia creditelor neperformante, iar cerintele asupra capitalurilor sunt reduse sau macar esalonate in timp.

Sursa imaginii - raport Unicredit

6 comentarii:

Claudiu MINEA spunea...

Am ajuns sa il citam pe Geoana in chestiuni economice... buuun, progresam... :)

Alexadi spunea...

Procentul reprezinta credite cu restante ( nu doar valoarea ratelor restante) intre 30 si 90 zile + credite cu restante mai mari de 90 zile, impartit la toatal credite, fara nici o alta ajustare.
Procentul e corect, verificat cu date ale BNR, FMI si Deutsche Bank.

Mihai Marcu spunea...

Claudiu - l- as fi citat si ion iliescu daca venea propunerea de la el; atentia la detalii nu trebuie sa strice vederea spre iceberg :)

Flavian spunea...

Claudiu - pai s-a dat verde pe Hotnews la laudat Geoana, n-ai vazut si ultimele articole ale lui khris ? :)

Extra3OO spunea...

Salut Mihai.

Ce parere ai de asta? (ca tot vorbim de Titanic, aisberguri si atentia la detalii)

Intr-un fel, cred ca ambele variante sunt posibile, ca o sabie cu doua taisuri: euro la 4 lei ca sa ucida orice exportator + credite neperformante la 50% ca in 98, numai ca infipta adanc, pe mijloc. Doua crosee de stanga si unul de dreapta, luate in plin.

Nu am incredere deloc in cresterea din ultima luna. E ca ultima suflare a unui muribund.

..

PS1: as fi incercat sa-i raspund lui ild la afirmatia de pe topic cu "sistemul care functioneaza" insa am realizat ca nu am cum. Argumentul ar fi fost ca sistemul actual este limitat iar noi tocmai am dat cu capul de pragul de sus. Pretul la orice materie prima (2007) a dovedit asta din plin. Un grafic cu sutele de trilioane la fel, ar fi trebuit sa-i arate pana si lui chestia asta. Din pacate el nu intelege ca de un sistem bazat pe full fractional reserve e nevoie atunci cand NU mai se mai doreste o de cresterea exponentiala, spre deosebire de 80. Astazi "americanul" de rand are 2 masini, piscina, case de vacanta. Spania, Franta, Austria o duc bine mersi. Ar fi momentul ideal pentru a intra in competitie cu "ceilalti", care inca nu au reusit acest lucru dar sperau ca vor ajunge si ei la asa ceva. Ild insa crede ca poti sa rezolvi asta prin "control", legandu-i pe toti cu lanturi de birou (sa nu discute la cantina)..

Socialismul lasa urme adanci.


PS2: ai vazut partea cu "acquisition of land from local governments, or in extreme cases, the acquisition of foreign land through the waging of war" ? :) Curat Friedman, exact ce ziceam demult.

Numai bine:)

Mihai Marcu spunea...

@extra - am citit - bun! Cred ca vom fi in situatia in care bancile nu vor mai da credite decat foarte foarte greu, daca nu li se curata bilanturile.

@flavian - desi articolul e simplu, nu inseamna ca e si accesibil :). Parerea mea despre propunerea lui Geoana este la http://economiapentrutoti.blogspot.com/2009/08/gunoiul-presul-si-socialismul.html

Exista si puncte bune si puncte rele, cele rele fiind mai multe.