luni, 31 august 2009

Creditarea la 31 iulie 2009

Inainte sa vedem cu cifre care sunt efectele programului "Prima Casa", e interesant sa stim de unde plecam. Urmeaza in continuare analiza soldului creditului in economie, la 31 iulie 2009.

Restante

BNR publica si niste cifre care reprezinta restante. Nu voi comenta acele cifre deoarece nu spun nimic relevant analizate singure.

Creditul neguvernamental

Creditul neguvernamental este creditul acordat persoanelor fizice si agentilor din economie. De la maximul inregistrat in luna octombrie 2008, soldul creditelor continua sa scada, iar economia continua sa se contracte.

Creditul in lei reprezinta in cele mai dese cazuri credite de consum pentru populatie si credite pe termen finantarea capitalului curent pentru firme. Pana in luna iulie 2009, creditul in lei a scazut in continuu, cu impact puternic in rezultatele electro-retailerilor.


(sumele din tabel sunt exprimate in mii lei, sursa datelor: BNR)

Creditul in valuta reprezinta credit ipotecar, credite de consum garantate cu ipoteci, credite de investitii. Din octombrie 2008, soldul continua sa scada.


(sumele din tabel sunt exprimate in euro, sursa datelor: BNR)

Creditul ipotecar in euro a crescut cu 0.04% in iulie. Pretul locuintelor este dependent in mare parte de creditul disponibil.


(sumele din tabel sunt exprimate in euro, sursa datelor: BNR)

In concluzie, luna iulie a fost doar putin mai slaba decat luna iunie; piata creditului a ramas inghetata pentru sectorul privat.

Creditul guvernamental

Din fericire sau nu, expansiunea creditului a continuat in sectorul bugetar. Am depasit deficitul de anul trecut si am intrat pe cel de anul acesta. Guvernul a continuat sa se imprumute masiv, iar cheltuielile cu pensii si salarii amortizeaza recesiunea si deflatia, chiar daca sunt nesustenabile pe termen mediu.In concluzie, tot ce ne-a "salvat" (sau dupa preferinta - "a prelungit agonia") pana acum (iulie 2009) de la o ajustare mult mai dura a fost guvernul: fara deficitele publice, ajustarea economiei si a preturilor ar fi fost mult mai adanci.

Chiar daca deficitele sunt nesustenabile pe termen lung, s-a cautat o solutie de a "trece anul", dar fragilitatea bugetului nu permite mult spatiu de manevra, mai ales daca nenumaratele garantii ale guvernului ("Prima Casa", credite pentru IMM) se vor transforma in cheltuieli.

3 comentarii:

alex spunea...

Totusi, ceea ce se arata aici sunt solduri. Ce ar fi interesant ar fi sa ne uitam la "credite noi" si evolutia acestora. Nu stiu cum s-ar clasifica creditele ne-performante si ce efect au asupra soldurilor. In consecinta, ar trebui sa ne uitam la evolutia soldurilor (ceea ce ne da o idee despre evolutia neta a creditelor) dar si la "credite noi" pentru a avea o idee mai buna despre raspunsul pietei la stimulus guvernamental.

alex spunea...

... in plus, dat fiind intarzierea (adik timpul intre sfarsitul perioadei de referinta si data de publicare), cred ca e un pic cam devreme pt o analiza aprofundata a efectelor programului "prima casa". De ce:
1) pt a analiza astfel de efecte ne trebuiesc mai mult de 2 luni de date
2) mecanismul de transmisie nu e chiar imediat, ci ia timp sa lucreze

In consecinta, dupa parerea mea, o opinie va putea fi formulata de-abia la sfarsitul anului cel mai devreme.

Mihai Marcu spunea...

salut,

corect, sunt doar solduri. nu stiu de unde sa obtin creditele noi. daca as sti si creditele noi, as putea sa si deflatez cifrele :)

soldurile prezentate mai sus contin si creditele neperformante, dar analiza lor merita facuta mai in detaliu.

am punctat momentul iulie 2009 ca "t0" pentru prima casa.

ce e clar - nu intra credite in economia privata iar recesiunea continua.