marți, 4 august 2009

Continua relaxarea politicii monetare

BNR nu a surprins decat partial. A redus dobanda la 8.5%( deci Guvernul se va imprumuta ceva mai ieftin) si continua reducerea RMO la valuta, cel mai probabil conform intelegerii de la Viena/Bruxelles cu bancile, in schimbul sustinerii si pastrarii expunerii pe Romania.

Daca rezerva BNR creste cu imprumutul de la FMI, atunci nu are rost sa mai imobilizeze banii bancilor, cand aceeasi bani pot fi imprumutati cu fara risc cu marje de 4% in programul "Prima casa".


Teoria este ca banii eliberati din rezerve (de fapt baza monetara, care se multiplica) se vor intoarce in creditare. Bancile nu au fost dispuse sa crediteze decat fara risc. La fel, nu e nicio tragedie daca bancile isi vor folosi banii din rezerve pentru plata dividendelor anului 2008.

7 comentarii:

Claudiu MINEA spunea...

Dar daca bancile vor face un nou loan club pentru a credita, inca o data, MF?

Mihai Marcu spunea...

sigur, ipoteza asta este foarte credibila.

rostogolirea datoriilor merge insa pana la un punct. guvernul a inceput cu o datorie publica infima si are loc de crestere, insa caruselul datoriilor nu va merge la nesfarsit.

Claudiu MINEA spunea...

Da, dar guvernul (ca institutie) traieste mai mult decat Boc+Pogea, asta e drama...

Mihai Marcu spunea...

da, aveai dreptate...se pregateste inca un club loan...

Claudiu MINEA spunea...

Cu cat mai e in RMO, guvernul trece de prezidentiale si are bani sa si mareasca salariile profesorilor cu 50%. Ca sa nu se mai spuna ca PDL nu si-ar respecta promisiunile... :)

Mihai Marcu spunea...

e un scenariu sumbru. Ce mai urmeaza? Sa ia banii de la pensiile private?

Claudiu MINEA spunea...

"Sa ia banii de la pensiile private?"
Daca le dai ideea asta, de ce nu? :)