vineri, 7 august 2009

Alegerea este clara - salarii, nu investitii si inca 4 luni de calm

Tinta originala de deficit pentru 2009 convenita cu FMI era de aproximativ 24 miliarde lei. Cel mai probabil suma va fi aproape de aproximativ dubla, la 7.2% - 8% din PIB (estimari), cu un scenariu optimist de scadere economica de doar 8%.

Cum se va finanta acest deficit?

1.5 miliarde EUR au venit de la UE;
1.2 miliarde EUR au venit din "club loan";
0.3 miliarde EUR vor veni din emisiunea de obligatiuni din 14 august.
1.9 miliarde EUR vor veni din a doua transa de la FMI.

Restul de bani de unde vor veni? Cel mai probabil tot de la BNR, insa deja mecanismul incepe sa scartaie, bancile inca cer randamente mari, pe care statul le refuza, asteptand scaderea dobanzilor spre dobanda de referinta a BNR. Vom vedea din ratele de dobanda oferite in continuare de banci cata incredere au acestea in statul roman.

Intre timp, aflam ca "FMI ne interzice investitiile". Incorect prezentat, FMI poate cere guvernului sa nu cheltuiasca niste bani pe care nu-i are. Practic, bugetul de investitii se va muta spre salarii.

Cristian Popa, ale carui declaratii sunt intotdeauna interesante, admite ca "suntem pionieri in privinta folosirii banilor de la FMI pentru deficitul bugetar". Este o distinctie foarte dubioasa.

Se sacrifica orice in favoarea linistii din aparatul de stat, fara a se tine cont de ajustarea extrem de mare a celeilalte parti a economiei - sectorul privat.

Jocul final este foarte simplu - fie deficitul bugetar va fi redus voluntar si cu brutalitate dupa alegeri, fie ne indreptam spre alte modalitati de corectie. Peste un anumit nivel (pe care nu-l cunosc), finantarea neinflationista a deficitului va deveni imposibila.

12 comentarii:

Anonim spunea...

4 luni ? Eu unul nu cred asta ... mai degraba încă vreo câteva săptămâni - până când pot fi lălăite tehnic discuţiile cu delegaţia FMI ... :(

Anonim spunea...

Pana la alegeri, asta era ideea cu 4 luni, nu?

Andrei spunea...

La revedere Romania! Mi-a facut placere sa ne cunoastem, dare esti prea usuratica.

Mihai Marcu spunea...

Da, 4 luni pana la alegeri.

Andrei, situatia nu e inca tragica :).

Cristian Banu spunea...

Din câte înţeleg eu, practic asta înseamnă "scurtcircuitarea" băncilor, fiindcă banii intrau la BNR, BNR reducea rezervele, banii ajungeau la bănci şi de aici la trezorerie. Aşa, se duc direct la trezorerie. Deci, de bine. Am I missing something?
Eu văd în "worst case scenario" reducerea ratingurilor, care oricum s-ar fi întâmplat, creşterea presiunii pe BNR pentru apărarea leului la care va încerca să reziste eroic până după alegeri.
Pe de altă parte însă, peste 4 luni contextul economic internaţional poate arăta altfel dacă semnalele pozitive vor continua să apară şi se va consolida o stare de optimism.

Stefan A. spunea...

Asa cum declara si Ilie Serbanescu in Romania Libera, ultima arma a ramas inflatia ! 4 luni trec repede si dupa alegeri, inflatia si devalorizarea leului vor incheia capitolul numit Romania land of choice !
Nu mai au ce privatiza (cit valoreaza CFR Marfa ? cine cumpara ? ) si deci , imprumuturi peste imprumuturi pentru a sustine salari si pensi. Adica a continua sustinerea acelei democratii unice in UE , numita de fondatorul ei : originala ! Popular vorbind , mentinerea privilegilor si a nomenclaturii , active sau pensionate !,

Claudiu MINEA spunea...

Mihai: da, situatia nu e tragica. Adica betivul care s-a imprumutat ca sa isi cumpere bautura nu a ajuns inca in starea in care ii tremura mainile dimineata si iti da in cap pentru a-ti fura 1 leu cu care sa-si mai ia o drojdie. Sa se linisteasca.

Cam asta e rationamentul? :)

Mihai Marcu spunea...

La momentul actual, azi, deficitul nu este excesiv. Situatia nu este dezastruoasa acum, de aceea zic ca inca se pot lua masuri rezonabile de acum.

Claudiu MINEA spunea...

Mihai: asta spuneam si eu... :)

Anonim spunea...

E trist ca decade limba romana - cu ajutorul notabil al presei.
Articolul incepe cu o eroare de exprimare - probabil cauzata de prea intensa si neglijenta folosire a limbii engleze: "Tinta originala de deficit" ar vrea sa fie, probabil, "Tinta initiala de deficit", sau in cel mai rau caz, "Tinta originara..." Originala inseamna altceva. In peisajul actual al presei, ar fi un semn de originalitate sa ne exprimam corect.
Cat priveste continutul articolului, subscriu ideilor lui. Poate de aceea mi se pare atat de pacat de forma...

Mihai Marcu spunea...

da, sensul cautat era "initiala"...

Anonim spunea...

Se spune ca nu mai au ce privatiza, Patriciu e gata sa cumpere cladirile guvernului, ce tun ar da !!!