joi, 30 iulie 2009

Semne de mila din partea FMI

Stabilitatea cursului de schimb a leului a ajuns să depindă de ce se întâmplă acum într-o minune economică dezumflată - Letonia.

Dacă există un risc major pentru România, atunci acela este să nu încasăm a doua tranșă a acordului cu FMI. Cel mai afectat ar fi leul: cursul de schimb ar putea scăpa de sub control sau ar putea fi menținut doar cu costuri uriașe.


Acordul cu FMI ne cere să respectăm un deficit bugetar; la iunie 2009 - data când ne va verifica FMI - cifrele s-au respectat, prin împingerea deficitului bugetar în a doua parte a anului, dar perspectivele sunt proaste. Deficitul bugetar al României în 2009 va fi mai mare decât cel prognozat, mai ales din cauza reducerii PIB și a încasărilor mai mici. Existau mari riscuri ca FMI să nu accepte derapaje bugetare.

Exact aceeași situație a fost acum și în Letonia. Letonii încercat să reducă deficitul bugetar, dar nu suficient și exista riscul ca FMI să nu le acorde a doua transă. Ei bine, în Letonia FMI a cedat și a aprobat a doua tranșă în condițiile unui derapaj fiscal considerabil.

Asta înseamnă vești bune pentru România; dacă Guvernul nu va face greșeli majore, atunci vor putea renegocia cu FMI ținte mai laxe de deficit bugetar, iar șansele vor fi mari că toamna de dinainte de alegeri să ne prindă cu banii FMI la BNR și un curs valutar ținut sub control.

Acceptarea unui deficit mărit în 2008 de către FMI vine și cu un "măr otrăvit" la schimb: creșterea taxelor, cel mai probabil eliminarea cotei unice și înlocuirea cu un impozit progresiv și creșterea TVA.

10 comentarii:

Anonim spunea...

Scuzati intrebarea unui necunoscator (cunostintele mele de economie sunt in cel mai bun caz superficiale si precare): impozitarea progresiva CHIAR ESTE un lucru rau?
Zvonurile pe care le-am auzit ("zvonuri" deoarece EU nu am confirmarea) spun ca este folosita in toate (sau in aproape toate) economiile dezvoltate. Este adevarat?
Daca nu, puteti sa-mi dati exemplele contrarii? Sau acest sistem nu este folosit in niciuna dintre acestea?
Iar daca da (deci daca au ajuns sa fie cele mai dezvoltate chiar folosind acest sistem) de ce ar fi un lucru rau sa le urmam exemplul? Cu exceptia tarilor care initial s-au dezvoltat puternic exploatand colonii (ACEST exemplu nu-l mai putem urma nici daca am vrea), cea mai evidenta cale de a ajunge si noi (ca tara, ca societate, nu ca individualitati) sa facem parte dintre cele dezvoltate nu ar fi sa urmam exemplul celor deja dezvoltate, deci al celor ale caror rezultate confirma eficacitatea drumului urmat de ele?
Va multumesc.

Mihai Marcu spunea...

nu e nimic in neregula cu impozitul progresiv, dar, asa cum a fost in Romania pana in 2004, impozitul progresiv descuraja munca.

conteaza foarte mult detaliile.

Anonim spunea...

@Anonim:
Mimetismul nu este o solutie. In tarile dezvoltate in anii '80 oamenii inca dadeau petrecere fiindca isi achitau ipoteca. In ultimii ani un consultant financiar iti putea spune senin si convins ca daca ti-ai achitat casa, inseamna ca ai facut ceva gresit, fiindca nu mai esti "fully investit." Care dintre atitudini este corecta?

Impozitul progresiv are multe probleme, diferenta nu o face decat daca problemele sunt mari (cum ar fi propus Ion Iliescu un impozit de 80% pentru salarii de peste 10k euro) sau mai mici, daca acele impozite sunt mai mici. In principiu impozitul progresiv este o problema fiindca penalizeaza pe cei capabili sa produca mult si nu duce neaparat la cresterea veniturilor. De regula oamenii care ar fi afectati de acel impozit aleg sa nu depaseasca acel prag fie muncind mai putin, fie ramanand acasa pentru restul anului.

Sunt curios de ce Mihai Marcu zice ca nu e nici o problema cu el. Istoric, au fost foarte mari probleme cu acest impozit.

m1ha1 spunea...

" la iunie 2009 - data când ne va verifica FMI "

suntem la sfarsitul lui iulie 2009 !

softdata spunea...

impozitul progresiv este inevitabil acum. Din pacate el indica existenta unui sistem economic in care valoare retributiei este considerabil diferita de valoarea muncii depuse in societate. Adica societatea "considera" ca cei care castiga mult nu-si merita banii. Si din pacate la noi cam asa e. Ca printre astia mai exista si unul care-i merita... treaba lui.

Anonim spunea...

@softdata:
Deci ghinion ca esti competent, oricum toti oamenii la noi sunt niste prosti, tu esti doar o exceptie. Un accident genetic.

Cum Dumnezeului sa nu avem pe Becali in Parlamentul European, cand gandim asa?

De ce nu recunoastem ca de fapt, neputand sa fim ca aia, zicem ca toti sunt prosti, doar ca au pile, si daca mai sunt si altii mai buni asa: ghinion de nesanta frate!!

Sau te referi la stat unde intr-adevar sunt multi prosti platiti degeaba cu salarii babane si in pozitii cheie, incepand cu Pogea si Boc?

softdata spunea...

Cam asa ceva. Altcineva o spunea mai bine:
"Virtutea? e-o nerozie; Geniul? o nefericire."
Cu toate ca exista mijloace tehnice pentru a controla averea prin consumu, ne facem ca nu vedem ca averile nu trec prin statul de plata. Ele apar ca "generatie spontanee" si in conformitate cu legea hotul neprins e negustor cinstit

Free Drive Ro spunea...

Cu parere de rau si strangere de inima privesc la cat de mult s-a inrautatit situatia Romaniei din punctul de vedere al independentei si suveranitatii ca stat.
FMI dicteaza Romaniei cum sa-si faca bugetul; fara transa de la FMI pica cerul, toata activitatea economica se opreste, tractoarele stau pe ogoare, Romania intra in colaps.
Irlanda a trebuit sa faca ce i-a spus IMF-ul; a redus numarul profesorilor cu 23 000, a redus salariile functionarilor publici cu 15-20% si inca nu-i de ajuns. Romaniei i se cere acelasi lucru, ba chiar mai mult,si pentru ce? ca sa primeasca inca un imprumut? Sa se bage si mai tare in datorii, pentru ca dupa aia sa i se puna si mai multe conditii?
Saracu' Ceausescu, stia el ce stia cand vroia plata integrala a datoriilor externe; ca un facut, tocmai cand le platise, fondul l-a dat gata si Romania a revenit acolo unde ii era locul, adica in rahat pana in gat (a se citi in datorii).
N-o sa mai aiba Romania gradul de independenta si suveranitate din timpul lui nea Nicu nici peste o mie de ani; pe ordinea de zi este ceea ce se dicteaza de la FMI, faceti cum vi se spune sau va papa gaia...

Misu spunea...

treaba cu impozitul unic a fost adoptata pentru aducerea investitorilor mari in ro...este foarte usor sa ii momesti pe acestia cu astfel de impozit deoarece este clar ca cei care au beneficiat de 16% au fost cei care au obtinut profituri foarte mari si nu micile afaceri romanesti care s-au trezit cu competitori puternici (si dau ca exemplu numai firmele de colt de strada care au disparut si au aparut marile super marketuri unde poti gasi ieftin din import si scump sau deloc din intern, usturoi china, morcov turcia ca in pamantul patriei nu mai cresc decat experimente modificate genetic)... corporatiile care au monopolizat si apoi oligopolizat piata, ca sa nu bata la ochi
@ free drive ro...independenta am pierdut-o cand ne-am hotarat sa vindem resursele (petrom, rompetrol sau export de materie prima sau produse neprelucrate in ro), cand ne-am hotarat sa mancam la mcdonald's, cand am cumparat toti coca cola, cand ne-am hotarat sa nu mai facem agricultura...era foarte usoara trecerea de la sistemele ias,cap la agricultura bio, fara trecere prin omg-uri... cand tarile civilizate din eu se chinuiau sa treaca la bio, noi descoperisem semintele modificate de la pioneer...un exemplu de rezistenta la aceste atacuri corporatiste le poti vedea in Serbia si Croatia, acolo unde se mananca ieftin, inca, si produsele locale se bat de la egal la egal cu multinationalele si distribuitorii lor, ceea ce inseamna competitie si nu explic mai departe beneficiile...numa bine

Free Drive Ro spunea...

nu-s de acord cu formularea "ne-am hotarat", pentru ca romanii n-au avut nici un cuvant de spus in toata afacerea asta; de fapt au avut candva romanii un cuvant de spus?