vineri, 31 iulie 2009

O completare a declaratiilor Presedintelui

Indiferent de substratul politic, declarațiile de ieri :
ale domnului Băsescu sunt corecte în fond, însă cea despre FMI trebuie completată.


Așa cum am scris ieri, România nu va putea respecta cifrele inițiale din acordul cu FMI, însă FMI ne va acorda noua tranșă chiar în condițiile unui derapaj fiscal consistent.

Tot ce au de făcut autoritățile române este să fie prezente la discuția cu Fondul, să nu ceară un deficit bugetar de 15% din PIB ci doar de 7% - 8% și să fie de acord cu creșterea taxelor și reduceri bugetare consistente după alegeri.

Declarațiile Presedintelului au rolul de a pregăti populația pentru ce va urma după alegeri.

7 comentarii:

Dan Selaru spunea...

Sau inainte?

Mihai Marcu spunea...

cred ca se vor face eforturi disperate de a pastra aparentele.

Misu spunea...

Sper sa inceapa cat mai repede balamucul si sa fie cat mai adanc...pentru ca altfel iar ne intidem cu reformele/masuri anticriza pe ani de zile ca in anii 90 ca sa redresam o economie nu foarte bolnava, pentru ca nu este foarte complexa...solutiile sunt simple, dar miza electorala e mare

Anonim spunea...

Daca vrea sa faca ceva Baselu', ar tb sa-si dea demisia acum, provocind alegeri anticipate pentru presedintie. Pe ceilalti candidati la Cotroceni i-ar lua ca din oala (in cazul in care ar mai candida), iar noi, astialalti care abia ne mai tragem sufletul in privat, am capata o gura de oxigen nemaiasteptind reforma pina in noiembrie.

RazvanM spunea...

Cheltuielile bugetare pe deficit inseamna intotdeauna o povara pentru bugetul din anii urmatori. In plus, aceste cheltuieli se fac de multe ori in euro, in timp ce BNR poate tipari doar lei.
Nu cred ca este in interesul statului sau al cetatenilor platitori de taxe si impozite sa pastram cheltuieli mari si un aparat administrativ supradimensionat.

De aceee trebuia sa facem cheltuieli cu cap in anii precedenti de crestere economica, fara sa impovaram bugetul, iar acum, pe scadere economica, sa fim in echilibru. Din pacate, acum nu suntem in echilibru si statul nu-si poate permite sa pompeze bani in economie prin constructia de infrastructura pt. ca nu are acei bani. Tot ce ne ramane de facut este sa cheltuim mai putin si sa speram ca in urmatorul ciclu economic vom face lucrurile mai inteligent.

md spunea...

CRIZA-IMPRUMUT-SCHIMBARE
Guvernul si presedintele doar aplica doctrina socului la nivel local.
Nu dupa toate acordurile cu FMI s-au produs astfel de schimbari drastice in sistem?!

Mihai Marcu spunea...

poate nu exista la nivel local compententele pentru a gasi o solutie si mereu este nevoie de fmi/banca mondiala, care, orice s-ar zice, au strans extraordinar de multe cunostinte si competente in domeniul macroeconomic.