miercuri, 1 iulie 2009

Incercari de supravietuire bugetara

Guvernul Boc a luat masura amanarii datoriilor la bugetul statului, in anumite conditii - detaliate aici.

Astfel, Guvernul transforma din pix datorii restante in datorii curente, mentinand deficitul bugetar nemodificat, permitand firmelor sa traiasca. Teoretic, doar de bine.

Problema este alta:
  • se amana de fapt recunoasterea deficitului bugetar real;
  • se "menajeaza" fondul de somaj prin mentinerea artificiala in viata a unor (nu toate) firme neviabile;
Ideea ca datoriile se vor plati la timp pana in decembrie este un pariu periculos:

  • se presupune fara motiv intemeiat ca in sase luni firmele isi vor rezolva problemele si vor fi capabile sa plateasca datoriile (poate chiar se spera ca va trece criza);
  • luna decembrie este istoric o luna in care se platesc diverse prime, al 13lea salariu, deci va fi o competitie destul de acerba pentru resursele de bani ale firmelor, la care se adauga acum si statul (care la randul lui cheltuie enorm in decembrie);
Este inca o masura de campanie electorala, al carei principal rol este sa asigure supravietuirea pana dupa alegeri. Imi mentin parerea ca nu se poate evita cresterea taxelor - in primul rand cota unica si apoi TVA-ul.

8 comentarii:

Bogdan Glavan spunea...

Oricum, nu am inteles de ce firmele care acum nu-si pot achita datoriile, dar inainte de criza puteau, trebuie sa fie pasuite. Sa intelegem ca criza este un fenomen de origine extraterestra, fara legatura cu insasi activitatea firmelor? Acele firme care nu mai pot acum sa-si achite datoriile trebuie sa moara, punct.

Alexadi spunea...

Da de ce sa moara firmele? E criza, nu se pot plati taxele. Sa se stranga naibii si statul.

De ce sa trimiti oamenii in somaj,atunci statul ar pierde si mai mult.

Anonim spunea...

oare firmele care au platit la timp..acum nu sunt dezavantajate..oare nu-i 'stimuleaza'..sa depuna banii in banci..pe depozite..timp de 6 luni..apoi sa plateasca..!? exista modalitati sa scoti banii din firma si sa zici ca nu ai...!!Staul ce o sa mai incaseze?

Mihai Marcu spunea...

Alexadi,

Eu vad asa problema: exista cazuri de firme solvabile, dar cu probleme temporare de lichiditati - exista o logica in a le ajuta.

Astfel de pseudo-amnistii fiscale, acordate fara discriminare sau doar cu costul unei scrisori de garantie sunt invitatii la abuzuri si la si mai mari presiuni asupra contribuabililor corecti.

Anonim spunea...

Deci treaba e ca sunt o gramada de firme care au avut lucrari la stat anu trecut, iar statul a decis ca nu sunt bani ca sa isi platesca facturile. Dar facturile au TVA, vine fiscu si zice ca trebuie sa platesti, dar din ce bani, nu mai conteaza. Compensarile de genu acesta sunt excluse, dar "accesoriile", adica penalitati si majorari de intarziere curg.

Oricum masura asta e proasta, daca ai datorii la stat nu iti da nimeni scrisoare de garantie bancara, iar de imobile de ipotecat, nu cred ca se mai pune problema. Nu de alta, dar camatarii astia care se cred bancheri au bagat sub gaj tot ce se putea.

Parerea mea e ca masura nu e nici macar de campanie electorala. E doar o dovada caa nu se cunoaste legea falimentului care prevede reesalonarea datoriilor fara penalitati cu perioada de gratie de 6 luni.

Sa ne traiasca inginerii siderurgisti de la finante!!!!!

Anonim spunea...

Nu cred ca TVA si/sau impozit unic va ajuta

Doar un impozit progresiv ar face ceva treaba , nu uitati ca Vodafone merge pe profit de aprox 30% este enorm pt o firma asa mare ... dar deh ... la impozit de 16% iti permiti si mai mult

Bani sunt cati sunt ... majorezi TVA scade consumul ... tot acolo ajungi

Majorezi taxa unica creste evaziunea , mai pica cateva firme ... ajungi mai rau (si astea pot fi adaugate si la TVA)

Singura solutie e impozit progresiv ... pt ca celor cu bani nu le va scadea consumul si nici nu vor da faliment
dar noh ... sunt interese mari deja si nu cred ca se vor arde ei intre ei

Bafta

Anonim spunea...

Pai bine domnule hai sa le punem la cei ce au profit de 1 mil de euro pe an 18% impozit cei cu 2 milioane 20% si tot asa si sa vezi cum or sa faca tot posibilul sa nu mai obtina un astfel de profit...
Referitor la masura guvernului care se discuta acum... eu sunt de acord cu ea in sensul ca daca o firma da faliment mai bine sa dea in decembrie cand trec cele 6 luni de pasuire decat sa dea faliment acuma.
Firmele care vor vrea pasuire fie is pe minus deja fie la nivelul minim de existenta. De ce sa nu ii ajutam sa isi mai duca afacerea in continuare pana in decembrie si intre timp sa mai tina niste oameni angajati decat sa-i dea in somaj si sa ajunga statul sa le plateasca somajul...

Tartor ocular spunea...

Va chinuiti sa gasiti un sens economic, cand e unul strict politic si marunt. Asta e o masura "tintita" catre anumite companii de stat (SNLO, CFR-uri etc.), cat sa mai reziste pana dupa alegeri. Seful de la SNLO a si declarat ca se bucura de masura asta (de parca nu ar fi stiut ca urmeaza sa fie initiata). Dupa aia, dupa cele 6 luni (in decembrie) se va sparge buba. E adevarat ca puroiul care va iesi atunci s-ar putea sa ne inece, dar deja cel-catre-trebuie-reales se va realege.