sâmbătă, 4 iulie 2009

Despre somaj (1)

S-au publicat datele de somaj (non-farm payrolls) pentru luna iunie pentru US. Numarul de slujbe disponibile a scazut cu 467.000 iar rata somajului a crescut la 9.5%. Consensul este ca revenirea economica nu va fi una rapida, in forma de V si nici nu se va produce in 2009. (sursa: FT)

EU si Romania repeta situatia din US, cu o oarecare intarziere. Tot ce e de retinut pentru Romania este ca criza sociala inca este la inceput. Companiile au avut timp sa-si ajusteze bugetele la criza si acum urmeaza consecintele in domeniul social. Nici in Romania nu poate fi vorba de o recuperare rapida, in V, tinand cont de informatiile disponibile pana acum.Update - corectat conform comentariului lui Liviu Moldovan.

5 comentarii:

123 spunea...

Daca refaci calculele de pe FT reiese ca USA au 460 de milioane de locuitori angajati, cineva ori nu stie sa socoteasca ori pariaza pe faptul ca publicul nu va pune pixul pe hartie.

Adica daca numarul e corect inseamna ca somajul e in 2 cifre, lasand 9.5 ala la o parte, si nu a crescut doar cu un procent.

Extra300 spunea...

Well, probabil daca as mai fi avut acces pe cg acum ar fi intors cutitul in rana (rana socialistilor de pretutindeni).

A amuzant oarecum sa citesc mesaje vechi, chiar daca ele nu aduc prea multa fericire "tuturor".

Tot raul spre bine, raman in continuare la ideea ca aceasta criza e cel mai bun lucru care se putea intampla omenirii. Chiar daca eu sunt printre primii care a avut de pierdut de pe urma ei.

(ps: ai vazut analogiile cu '92?) :|

Mihai Marcu spunea...

Salutare,

@123

Sunt 99.999% sigur ca cifrele din FT sunt corecte. Somajul se calculeaza ca numar someri (si aici e o definitie mai complexa) raportat la numarul populatiei in campul muncii.

http://www.ingrimayne.com/econ/Measuring/Unemployment.html

@Extra300

Criza are o utilitate, macar corecteaza niste excese. Nu am vazut acele anologii. Please tell.

Liviu Moldovan spunea...

Nu slujbele disponibile au scazut cu 467.000. Este vorba despre numarul locurilor de munca ce s-au pierdut in luna iunie in economia SUA, ceea ce inseamna cu totul altceva...

Mihai Marcu spunea...

@Liviu Moldovan - am corectat, exprimarea era gresita, scrisesem din memorie.

Thanks.