joi, 2 iulie 2009

Deflatia - manual practic

Trendul de scadere al consumului privat si al investitiilor este greu de reversat. Anul 2009 este anul cand s-au facut bugetele de criza, cu impact din 2010.

Relatez un caz personal, va rog sa il considerati ca o anecdota- am fost sunat de un client care a pus problema foarte simplu: "E criza, am vrea o reducere de 15%". Raspuns "- OK".

Preturile cele mai inelastice scad. O sa spuneti - "E criza, lumea tot o sa manance"; asta nu a oprit ca preturile la alimente sa fie "campioane" la scaderi (a se vedea aici). Preturile care nu au scazut sunt cele administrate, acolo unde priceperea managementului public se face simtita.

Deflatia se manifesta acum pentru bunurile si serviciile produse privat. Sectorul de stat romanesc isi conserva ineficienta si este inca ferit de orice devalorizare interna - reduceri nominale de salarii sau eficientizarea activitatii. Intrebarea este daca statul roman va merge pana la capat protejand ineficienta sectorului public (cu care s-a identificat pana in 1989) sau va lua intr-un final masurile necesare.

15 comentarii:

john spunea...

sincer nu prea inteleg pe ce date isi bazeaza INSS-ul statisticile, dat fiind ca realitatea e alta in cosul de la casa de marcat.
Exemplul meu ar fi chiar laptele de consum, pentru care pretul a crescut.
Nu am cum sa nu pomenesc firme, asa ca iti povestesc cazul concret: acum 2 luni cutia de lapte Zuzu 1.5% era in MegaImage aprox 3.1 lei, acum e 3.59.
Plus ca daca ma uit in graficul ala mai e singura luna pentru care cresterea de preturi s-a transformat in reducere (cu 0.05% fata de luna anterioara, dar e o scadere). In rest, trendul a fost de crestere, nu de scadere.
Si tot tendinte de crestere vad si la electronice. Parca la textile a mai scazut ceva pretul de retail, dar sincer nu sunt foarte optimist

Claudiu MINEA spunea...

In 1996 am evitat un faliment national (cauzat in principal tot de nerestructurarea sectorului de stat) prin finantarea prin "capital de incredere" (castigarea alegerilor parlamentare si prezidentiale de catre fortele democratice).

In 2010 nu cred ca va mai functiona aceeasi reteta. Romania nu mai este copilul cel mic, caruia i se mai iarta unele lucruri. Romania s-a facut mare si trebuie sa isi poarte singura de grija. Daca nu o face, va suporta consecintele.

Manole spunea...

Eu personal pe produse nu văd deflaţie, nu văd nici inflaţie. Percepţia mea de om simplu, care merge în magazine şi face cumpărături, e că preţurile sunt destul de stabile de la o vreme încoace şi dacă ai veniturile în valută e chiar ok, ţi-a crescut puterea de cumpărare.

Pe electronice preţurile au tendinţa de creştere pentru că provin 100% din import. Importatorii şi-au epuizat stocurile făcute la 3,8 şi acum aruncă în piaţă stocuri făcute la 4,2.

În servicii în schimb e dezastru. Oamenii se vând din ce în ce mai ieftin, toţi, de la coafeze la programatori. Pe alocuri, deflaţia e foarte violentă. În publicitate, de exemplu, se lucrează şi pe 40-50% din tarifele care s-ar fi perceput altădată. Hotelierii de la munte au tarifele de vara trecută şi îţi oferă o noapte gratis la 3 cumpărate. Această deflaţie violentă din sfera serviciilor e o bombă cu ceas, pentru că în servicii sunt foarte mulţi angajaţi şi actualul nivel de preţuri este în mod evident neproductiv, ceea ce înseamnă că sarabanda concedierilor din mediul privat e departe de a se fi încheiat (nu poţi plăti salarii dacă mergi la infinit pe pierdere, dar în actuala conjunctură nu prea ai de ales decât să mergi pe pierdere).

Anonim spunea...

Fara sa ma erijez in protector al sectorului de stat (care trebuie restructurat) eu stiu cel putin 2 ministere unde au scazut salariile.

Mihai Marcu spunea...

Salutare,

Maole - si eu tot in domeniul serviciilor lucrez; reducerea de preturi se intampla.

La INSSE, serviciile telefonice denominate in euro au pondere mare in cosul de consum, din acest motiv indicele agregat al serviciilor pare ca creste.

Anonim

Sunt sigur ca din cauza reducerii unor sporuri asa s-a intamplat. In domeniul public este greu sa ai o abordare punctuala; orice masura de genul asta trebuie sa fie perceputa ca dreapta (grea, neplacuta, dar nu nedreapta).

Oricine a iesit mai la vest, vede cu ochiul liber ca eficienta si calitatea serviciilor publice prestate acolo sunt incomparabil mai bune, mai eficiente, si nu cu mult mai scumpe. De la metrou, drumuri si pana la asistenta medicala.

Anonim spunea...

Metrou Bucuresti= 0,28 EUR /calatoria
Metrou Viena= 1,4 EUR /calatoria
QED

Anonim spunea...

salariu romania 400 euro
salariu austria 2500 euro

2500 / 1.4 = 1785
400 / 0.28 = 1428

problema nu e chiar asa de demonstrata

Dan spunea...

Anonim (11:39) a spus:
Metrou Bucuresti= 0,28 EUR /calatoria
Metrou Viena= 1,4 EUR /calatoria
QEDLocalnicii folosesc abonamente, nu bilete, care-s pentru turisti. Deci 30 zile, toate liniile plus metrou:
Praga = 21.5 EUR / 550 CZK (inclusiv liniile de noapte, salarii la 162% din media UE)
Bucuresti = 17.8 EUR / 75 RON (dimineata e care si cum poate, salarii la 83% din media UE)
Iasi = 22.1 EUR / 93 RON (salarii... vai de capul lor)

Tot mai sustii ca e QED ? :)

AristotelCostel spunea...

@Dan

Nu-i chiar aşa grav.
La Iaşi se practică abonamentul scanat şi... corectat. Deci, maxim 0,50 lei/lună.
Sunt mult prea lemnatici controlorii să verifice... cartoanele... studenţilor. De aici şi lipsa de încasări şi necesitatea de ... majorare a preţurilor la transportul în comun.

asybaris spunea...

Scaderea consumului pe anumiti indicatori sau produse este o problema in economiile care traiesc in cea mai mare parte pe seama consumului privat. Daca stam sa ne gandim ca ponderea produselor importante in consumul populatiei este majoritara atunci scaderea consumului are un impact negativ asupra retailerilor, micilor comercianti, vanzatoarelor si agentilor de paza. Poate ca e momentul sa stimulam productia interna, poate chiar sectorul privat romanesc va reusi sa inlocuiasca o parte din produsele venite din import, poate ca agricultura romaneasca va produce mai mult, poate...Nu plang ca s-au scumpit electronicele, taranii si-au luat plasma si au tot wc-ul in curte. Poate e cazul sa renuntam la aceasta filozofie a consumului, stati linistiti, nu de aici pica economia. Nevoile neacoperite la nivelul Romaniei sunt imense: infrastructura, hrana adecvata pentru majoritatea populatiei, educatie, spitale, etc.
@John - eu cumpar laptele de la economatul de la piata cotroceni. Laptele se apropie de 4.0 si sunt unele marci care au ajuns la 1Eur/litru. Asta pentru ca vacile celorlalti primesc mai multe subventii, in timp ce vacile noastre cheltuiesc bani pentru scene si concerte. Cantam, ne bucuram si sugem lapte de la tatza vecinului.

MIA spunea...

> În servicii în schimb e dezastru.{...}Această deflaţie violentă din sfera serviciilor e o bombă cu ceas,{...}

De acord - bine punctat, mai puţin tendinţa de a încadra la "servicii" persoane care aparţin de fapt "industriei" de multe ori, cum sunt programatorii.
În mare aici nu există decât două sau trei posibile ieşiri din această situaţie, ambele cu riscurile lor :

- una ( să-i zicem pur capitalistă-investiţională ) ar fi ca să apară investitori care să profite de această oportunitate şi să angajeze respectivii oameni în sectoare "direct productive" pentru a produce la preţuri mai bune/cu profit mai ridicat produsele a căror preţ "stagnează". Mai greu însă pe criză şi într-un climat politico-legislativ nesigur cu investiţiile, e drept.
- o altă "sub-soluţie" ar fi reducerea/reajustarea consumului - pentru că să fim serioşi, în România s-au cumpărat în ultimii 5-7 ani în draci maşini, electronice alea alea.
- în fine ultima soluţie ar fi ca din moment ce tot "din import" în bună măsură a venit şi criza să vină şi unele tendinţe de reducere a preţurilor în domenii care par "intangibile" acuma prin politicile de cartel a supermarketurilor de ex. Care numai în pierdere nu merg ... ;)

MIA spunea...

>Oricine a iesit mai la vest, vede cu ochiul liber ca eficienta si calitatea serviciilor publice prestate acolo sunt incomparabil mai bune, mai eficiente, si nu cu mult mai scumpe. De la metrou, drumuri si pana la asistenta medicala.

Da - dar asta înghite de la bugetele respective sume absolut impresionante aşa că nu m-aş hazarda să afirm că ar fi "nu cu mult mai scumpe".

În mare aş zice să şi acolo problema se pune cam la fel în termeni strict economici ( deşi confortul oferit de respectivele servicii e clar mai bun ) - e vorba de cheltuieli a căror sustenabilitate pe termen mediu/lung e foarte discutabilă.
Şi deşi au un efect benefic şi din punct social pe planul angajării unui număr mare de persoane la salarii care să menţină una din "valorile culturale" de bază ale "vestului modern" - şi anume nivelul care să-şi asigure un trai acceptabil fără să trebuiască să lucrezi 12 ore pe zi etc - nu par totuşi a fi în capul de listă a politicienilor de acolo la o adică ... pentru că ajutoarele de urgenţă şi preluările la bugetele de stat mai degrabă către sectoarele care generează/finanţează lobby-uri s-au orientat ... :(

George spunea...

Probabil deflatia provine doar de la mica economie reala. Adica s-au ieftinit produsele agricole in piete, serviciile de tip frizerie, samd. Nu sunt economist, dar nu pot sa nu observ de pe margine cum motorul inflatie porneste de la preturile la energie si de la regiile autonome. Adica Petrom scumpeste cu 7 bani ca apoi sa ieftineasca cu 6 si sa zica "vedeti, noi am ieftinit".
Oricum, cu statistica...
Un filmulet amuzant chiar in criza, care arata cum putem contribui personal la scaderea preturilor: http://www.youtube.com/watch?v=R2a8TRSgzZY

MIA spunea...

Păi ... tipic, nu ?

Sectorul "monopolist" îşi conservă profiturile ( ba probabil şi le şi creşte ) folosindu-se aici şi de cîrdăşia cu instituţiile de stat abilitate să-l domolească în mod normal - gen Consiliul Concurenţei -, bugetarii "de lux" îşi umflă lefurile şi sporurile în vreme ce marea masă a economiei "reale" gîfîie din greu şi-şi reduce marjele de profit la niveluri infime, dacă nu intră chiar pe pierdere.

O situaţie pe care un libertarian ar considera-o "de manual" nu alta. ;)

alex.dumitrascu spunea...

S-a schimbat structura consumului.
1-Valoric, creste consumul sectorului public, comparativ cu consumul populatiei si al agentilor, care scade.
2- Se scumpesc produsele de baza ieftine, si se ieftenesc cele mai scumpe.
3-Prin consumul de import, se importa deflatie, exprimata in euro, dar nesesizabila datorita variatiilor de curs.
5-Produsele tehnice si electronice, au pe termen mediu si lung o tendinta intrinseca de scadere a preturilor. Vedeti ca in 90 de exemplu o imprimanta laser costa cat jumatate de garsoniera, iar acum e sub 100 euro. In lei nu se prea vede pe termen mediu si scurt..
6-Romania are practic un sistem bimonetar, se exprima preturile in euro, si circulata monetara e in lei. Leul e 'moneda de patrunjel".
7- Una peste alta, avem totusi inflatie suntem chiar pe primul loc.

Astea nu sunt concluzii, sunt doar cateva observatii utile discutiei.