miercuri, 29 iulie 2009

Balonul imobiliar dezumflat pentru cei sceptici

Johnny, administrator pe forumul Computer Games a scris o analiză excelentă a creșterii și strivirii balonului imobiliar românesc, pe care o republic mai jos, cu acordul lui.
--

Deocamdată știm, din gura Colliers, că din 2005 până în 2007 bula imobiliară a stat pe o speculă de 70%. Habar nu aveam eu în decembrie 2006, când așteptam momentul declinului, pe ce mină de aur ședeam. Habar nu aveam noi că România putea fi "THE little known secret" în materie de investiții în statele emergente. Nu am nici un dubiu că nivelele excepționale ale bulei românești nu se puteau petrece decît printr-un concurs excepțional de împrejurări. Am să încerc însă să descriuEvoluția bulei în timp

2002 - toate bune și frumoase, apartamentul de referință (2 camere) era 10k, creditul bancar era ca draq, cu 2-3 giranți dispuși să-și pună salariile la bătaie pentru solvabilitatea ta. În retrospectivă, când te gândești că îți trebuia un mic network de oameni ca să angajezi un credit cât pentru o Skoda Fabia, te ia și cu râs.

2003 - marchează introducerea creditului ipotecar. Fenomenul nu s-a produs ca o avalanșă, ci ca o infiltrație de apă în subsolul blocului. Pe o piață comparabilă ca volum cu cea a chiriilor, adică câteva mii amărâte, orice cumpărător în plus sau în minus avea darul să se simtă, motiv pentru care mijlocul anului a adus o creștere de 50% iar sfârșitul anului cu 100% față de punctul de referință. Adică 15k respectiv 22k.

2004 - a cunoscut o creștere temperată. Personal consider 2004 ca fiind anul în care a început specula. Semnificativ, coincide cu anul în care parcările dintre blocuri s-au umplut de Logane, luate cu avans ridicol, pe 7 ani - instrument de credit care nu exista înainte (trebuia avans 20% și 5 ani maxim rate, ca la un leasing normal pentru persoane juridice). Deși mijlocul anului marchează prețul pe care unii dintre noi îl considerăm acum sustenabil (25k) sfârșitul anului este DIN NOU marcat de creșteri agresive (studenții bată-i vina) până la 30k.

2005 - e momentul angajamentului de aderare UE, dar un an prost pentru specula locală care nu are juice să ducă prețurile mai sus de 40k. No problemo, Colliers susține că asta e anul în care specula externă pune piciorul în România virgină (lucru care logic nu se putea întâmpla înainte de anunțarea aderării României și Bulgariei). 2005 este și anul în care graficul pierde ciclicitatea anuală în care prețul crește lent în iarnă-primăvară și se accentuează din vară-toamnă; se vinde din stadiul de proiect, se vinde instantaneu, mai ales pentru că ansamblurile rezidențiale sunt angajate imediat de acel factor pe care acum îl putem numi "70% specula" și de aici o frenezie panicardă și o convingere că dacă nu cumperi în aceeași zi, nu mai cumperi nimic.

Începe "the musical chairs", pentru cunoscători.

2006 - an de creștere liniară, dementă - 42k pînă la 65k la sfârșitul anului. Evident, cererea de case înainte de momentul efectiv al aderării pur și simplu îngropa orice viteză de a scoate planuri din AUTOCAD. Nimic interesant, altfel.

2007 - momentul aderării efective la UE, momentul în care unii dintre noi se așteptau ca bula să respecte mimetic evenimentele țărilor mai vechi care au aderat la UE și să înceapă să scadă. În loc, 2007 cunoaște o creștere și mai agresivă a prețurilor în a doua jumătate a anului, asta în condițiile în care DEJA erau ansambluri imobiliare goale în capitală, iar în presă au apărut primele semne de întrebare. Sfârșitul anului sparge bariera psihologică de 100k pentru același apartament comparabil cu o Skoda Fabia.

2008 - este anul de apogeu al "musical chairs". În martie, muzica se oprește și toată lumea bulucește să se așeze pe un scaun la 120k apartamentul de referință. Și nu numai ca nu rămâne nici un fazan în picioare, dar toată lumea se așează comod și mai rămân 70% din scaune libere. Pam-Pam. De aici urmează declinul obișnuit, graficul devine neinteresant.

Analize

Este evident ca piața noastră e o piață a circumstanțelor extraordinare. Am pornit cel mai de jos, am pornit de la un nivel de referință în care prețul era dat de o cerere care cumpăra cu banul jos, deci absolut anemică și irelevantă pentru o piață imobiliară. Am pornit cu mecanisme de creditare medievale, și cu experiență de creditor ZERO.

Problema noastră este că noi am avut bula noastră proprie până în 2005, peste care în loc să ne ducem în jos lejer la o valoare de echilibru de 20-25k, sustenabilă cu noile mecanisme de creditare, ne-am trezit cu "little known secret" în frunte și cu investitorii din lume călare peste noi.

Din decembrie 2004 aveam nevoie de maxim 2 ani ca să se întâmple asta. Problema e că bula noastră autohtonă nu s-a întâmplat în 1996, să avem timp să creștem și să scădem și să ne prindă semnarea acordului de aderare cu o piață stabilă.

În schimb, în 2005 toate site-urile de investiții de doi lei de pe glob puteau raporta o creștere de 300% a prețului caselor în doi ani într-o țară obscură numită România. Little known secret? Hell yeah! La o creștere fără precedent ne-am trezit cu investiții speculative fără precedent.

Analiza scăderii

Dacă cumva cineva are dubii că Colliers aproximează "corect" specula, atunci o vizită la graficul Balonul imobiliar bucureștean: imaginea completă ar trebui să rezolve problema. Se vede din grafic momentul în care cumpărătorul local a pierdut frâiele prețului, se vede unde dispar hachițele și ciclicitatea sezonieră, în fapt, dacă nu am ști mai bine, am putea zice că ne uităm la un grafic de creștere sustenabilă până la punctul respectiv.

De acolo însă este evident ca în piață intervine un factor atît de masiv încît îngroapă orice sezonalitate, și orice hachiță a cererii/cumpărării/băncilor. Pur și simplu graficul de la debutul lui 2006 ne reprezintă DOAR ce înseamnă "terminal velocity" în materie de creșterea prețului. Nu e vorba de nici o cerere-ofertă ci pur și simplu e viteza cu care crește dorința de a specula "noile prețuri" la care i se opune doar viteza cu care apare "Anunțul de la A la Z" și viteza cu care poți modifica prețul din anunțuri. E viteza de la care forța lăcomiei este anulată de viteza (sau lipsa ei) a tipografiei.

Now, în primăvara 2008 este momentul în care noi cunoaștem pentru prima oară conceptul de "criză financiară internațională". De dragul argumentației, este evident că în momentul în care criza a apărut la televizor și în colțul uitat de lume numit "the little known secret" criza deja era în full swing în țările cu apă caldă.

Nu zic că în martie 2008 a dispărut 70% din cererea formată din investitorii speculativi, zic că în martie 2008 a dispărut orice speranță ca un investitor să mai vină și să ne cumpere pepinierele de betoane. Nu am nici un dubiu că specula a început să se diminueze lejer încă din 2007, de la primele ansambluri rezidențiale goale care erau imposibil de vândut.

Ce înseamnă martie 2008 atunci?

Înseamnă momentul în care proprietarul de apartament vechi a auzit la televizor cuvântul criză și a făcut legătura cu faptul ca nu mai sună nimeni la oferta de vânzare, deși a cerut cu 5k mai puțin decât vecinul.

Este evident pentru toată lumea că piața românească nu reacționează niciodată sincron cu evenimentele semnificative decât în sens pozitiv, de creștere de prețuri.

Nu am nici un dubiu că piața a lâncezit multe luni înainte ca prețul să înceapă să scadă. În fapt asta înseamnă inclusiv că prețul a crescut agresiv chiar în condițiile în care piața intra în colaps de mai multe luni dintr-un amestec de inerție amestecată cu lăcomie.

Dar cine este proprietarul român? Este cel care după ce ține apartamentul gol 6 luni chiar în condițiile în care scade pretențiile chiriei, în final crește masiv chiria după principiul "dacă tot stă gol, măcar să mă scot când prind un fazan".

Momentul martie 2008 e doar un moment în care proprietarilor care se uitau la știrile ProTv le-a trecut un "Fuck!" prin minte, o bănuială și o teamă.


Johnny

Postat original pe forumul ComputerGames

46 de comentarii:

xploratorul spunea...

Sincer, subiectul e fumat. Gasiti si voi alte subiecte in care mereu altii au facut banii si dupa aia "s-au ars", ca fundamentele ca alte chestii etc etc

Mihai Marcu spunea...

oricand este utila o explicatie in plus, mai ales ca se pregateste un nou asalt mediatic cu prima casa, care, "obligatoriu" ar creste preturile.

dcg spunea...

xploratorul, subiectul nu e deloc fumat, e chiar de mare actualitate. Mai ales acum, cand se pregateste o noua fazaniada, etapa "subprima casa".

Anonim spunea...

Din articol se simte eliberarea masiva de venin acumulat din frustarile aferente perioadei de crestere masiva a preturilor in imobiliare. Toata lumea se bucura ca au ramas niste asa zisi speculanti fara obiectul muncii. De fapt, veninul tb. sa se indrepte catre clasa politica si administratia publica care nu a fost in stare sa construiasca nimic legat de infrastructura in toti anii astia.

mihai2k spunea...

Articol excelent.

Absolut corect.

Sa va explic :

In 1982 am cumparat un apt cu 2 camere in Bucuresti, pe Calea Mosilor, super pozitie ( intersectia cu bd Carol ) de la ICVL pe vremea aceea (adica de la stat, era bloc nou, atunci se construise, eram primul proprietar) , am dat pe el 65.000 lei ( un dolar in 1982 era cotat la 4,47 lei, ceea ce inseamna ca apt. meu a costat 14.541 dolari. )

In anul 2000 vand apartamentul - l-am vandut cu 19.000 dolari.

Deci putin mai mult decat cat a dat eu pe el, desi eu l-am cumparat cu credit de la banca, deci oricum m-a costat mai mult decat 65.000lei, deci as considera pretul de 19.000 dolari ca fiind echitabil.

Ceea ce este interesant acum urmeaza - persoana care l-a cumparat de la mine in anul 2000 a vandut apartamentul anul trecut, deci in anul 2000 cu..........150.000 EURO !!!!

Pretul corect al pietei pentru acel moment, pt acel apartament, cum am mai spus, cu o pozitie excelenta in Bucuresti.

Intrebare - cum a ajuns pretul acelui apt., in 8 ani, de la 19.000 dolari la 150.000 EURO ?

Cum altfel decat datorita SPECULEI .....

Altfel, apartamentul nu s-a schimbat, ba din contra, a mai imbatranit ..... fata de momentul de pornire, 1982, a intervenit uzura...

Deci, articol foarte bun si care pune punctul pe i, si sigur nu este vorba de o"eliberarea masiva de venin acumulat din frustarile aferente perioadei de crestere masiva a preturilor in imobiliare", asa cum sustine un forumist putin mai sus.

Este o pura realitate.
Totul in Romania este umflat din cauza speculei.
Cum spunea cineva la TV - "am cumparat in supermarket in Germania cu 18 euro produse pe care in RO le luam tot la supermarket cu 40 euro".

mihai2k spunea...

ERATA _ din cauza vitezei, sorry :

Ceea ce este interesant acum urmeaza - persoana care l-a cumparat de la mine in anul 2000 a vandut apartamentul anul trecut, deci in anul 2008 cu..........150.000 EURO !!!!

Alter Ego Blog spunea...

Ar fi fost interesanta si o progonoza in ceea ce priveste evolutia preturilor la locuinte... caci se poate presupune ca nu vor mai reveni vreodata la nivelul de unde au plecat...

xploratorul spunea...

Mai oameni buni, nici un asalt mediatic nu face sa creasca sau sa scada nimic, ci nevoia unora de a cumpara/vinde ceva. Si asta se regleaza de la sine. Si sub comunisti pretul unui cartus de Chent era unul corect, desi era vandut de bisnitari f. scump. Pentru ca cineva era dispus sa dea banii astia.
Economia pe intelesul tuturor :))

Anonim spunea...

@xploratorul:
Nu te deranja, astia de aici nu or sa inteleaga economie elementara, pe inteles tuturor.

Anonim spunea...

@exploratorul
Hai nu ma'nebuni cu economia elementara. Cum ramane mey cu pietele manipulate?

Anonim spunea...

Mi-e greu sa ignor frustrarea autorului fata de cresterea preturilor dar asta e viata. Cand capitalul strain vine pe piata totul se rastoarna. Asta s-a intamplat in Romania si eu cred ca e foarte bine. A fost o unda (chiar daca speculativa) care ne-a tras in sus. Bancile au adus bani in tara. Cei care au vrut sa ia un credit au devenit mai inventivi fie presandu-si patronii ca sa le dea salarii mai mari, fie deschizandu-si propriile bussiness-uri samd. Banii luati de fostii proprietari au intrat fie in consum, fie in investitii, fie in depozite bancare (adica tot in rulajul pietei de capital) ceea ce e foarte bine. Romania a avut mult de castigat in urma invaziei capitalului strain. Nu e nimic rau in asta. Ah ca unii care au fost prea lacomi sau poate neatenti/fazani platesc acum pretul? Asta e. Asa e economia de piata - speculativa. Se intampla peste tot. Daca nu ne place avem alternativa de a ne intoarce innapoi in comunism. Si un lucru e clar. Sa nu-si puna nimeni speranta ca preturile vor mai reveni la nivelele dinainte bulei. Asta niciodata. Pai costa minim 500 euro/mp sa construiesti un imboli. Adaugati la asta profitul investitorului. Cine dintre proprietarii de imobile vechi ar lasa mult sub pretul asta? Totul e sa treaca pshihoza si lipsa de incredere. Criza asta e buna pentru ca aduce un echilibru, o stabilizare. Si in momentul in care bancile vor intra din nou masiv pe creditare totul va reveni la normal. Predictia mea e ca ap ala cu 2 camere despre care discutam nu va scadea in urmatoarele decenii sub o valoare de 50k.

Anonim spunea...

Bineinteles, SE INTOARCE CREDITAREA ( gluma ). Se mai vinde si de foame, se mai vinde si "tot la pachet, iefti" pentru plecat in afara, se vinde si ca iti pun recuperatorii cutitul la gat. In toate conditiile astea si in altele, se va vinde IEFTIN. Nu de ala dar nu mai are nimeni bani de aruncat pe apartamente de 50-100mp..:) Gata..s-a dus jmecheria. Care alternativa prietene de intors in comunism? Cand nu mai aveti ce spune amenintati cu o tampenie mai mare ca tine? E ca si cum as spune eu acum: fiti civilizati, avem alternativa de a ne duce in evul mediu. Ma..alternativa e chestia aia care SE POATE INTAMPLA. Trage o gura mare de aer si spera sa ajungi la pamant, asa fac sobolanii cand parasesc corabia ce se scufunda. A..nu vei ajunge la nici un pamant..asta e.

ela spunea...

tocmai, tapa nu lacomii au luat, ci fazanii si prostii, si sincer mi-e mila de fazani ..... nu de alta dar daca ajung la impas tot noi ceilalti le vom sustine, prin taxe si impozite

Mihai Marcu spunea...

ela, aici ai un punct de vedere valabil.

gresesc 1,2, 10 persoane - e problema lor.

gresesc sute de mii - e problema tuturor.

Anonim spunea...

Din ciclul mai e mult pana departe.
Este un lucru enorm de greu sa constati EVIDENTUL. 70% specula? Colliers? ... Give me a break.
Toti sunt specialisti in RE, toti isi dau cu presupusul, toti stiu de toate.
"Ritmul vanzarilor scade", "Grade de neocupare in crestere", "Yield-urile se decomprima", same old ...

Echilibrul pietei va spune ceva?

Care este tendinta dezoltarii imobiliare in ultimii 40 de ani comparativ cu tari membre UE?

De ce dezvoltarea accelerata a creat loc de specula?

Care este valoarea recunoscuta de piata in prezent pentru proprietati imobiliare?

Si alte intrebari ...

Sfat: cautati definitia "Pietei Imobiliare", si caracteristicile ei. Cititi, memorati, si apoi publicati vrute si nevrute.

Maya spunea...

Excelent articol! Imi vine sa-l pup pe mr.Johnny....As avea o singura rugaminte la el: sa-si mediatizeze mai bine analizele....nu de alta dar poate mai citesc si "fazanii" alias "bizonii" tarii....
Succes!

Ionut spunea...

gresesc sute de mii - e problema tuturor.
nope, cind gresesc sute de mii se cheama "rational expectations" ;)

Anonim spunea...

gore din petrila says:
no bine, fratii nostri priceputi investitori imobiliari, numa-numa vinim sa cumparam acuma cat ii ieftin.
Notiunea de "demografie" va zice ceva? Cunostinte de istorie sociala recenta? Pai, hai sa va zic secretul: in 1990 in Romania s-au liberalizat avorturile. Ca urmare, mult mai putini copchii s-or nascut de atunci incoace fata de cati s-or nascut in prealabil.
Ca urmare, ce s-a construit si s-a vandut, ramane vandut. Ce s-a construit si inca nu s-a vandut, va ramane nevandut, in FOARTE mare parte, cel putin la preturile astronomice inca vehiculate pe piata noastra.
Din generatia-target al dezvoltatorului imobiliar s-a fript cine era cat de cat solvabil, cine nu era solvabil, n-o sa devina prea curand, iar cei ce vin de-acum incolo sunt din ce in ce mai putini.
S-aveti sanatate :)

mihai2k spunea...

Pentru cei care inca mai cred in ECHILIBRUL PIETEI si in povestile cu Feti Frumosi, cumparati si cititi CONFESIUNILE UNUI BANCHER TOXIC , autor CRESUS - si veti vedea exact ce s-a intampalt in ultimii 20 de ani si de ce si cum s-a ajuns la o piata imobiliara supraevaluata ( cititi speculata), la criza subprime.... etc.....

AristotelCostel spunea...

Vreau doar să-l liniştesc pe anonimul cu 2 cam. min. 50.000 Euro.

Eu am îndoieli că vei putea vinde case cu 16 camere la preţul ăsta... în România.

Mihai Marcu spunea...

gore, despre demografie pregatesc oricum un post monstruos :).

impactul imediat a fost la nivelul chiriilor...

Anonim spunea...

@anonim la 12:53

"Cei care au vrut sa ia un credit au devenit mai inventivi fie presandu-si patronii ca sa le dea salarii mai mari, fie deschizandu-si propriile bussiness-uri samd"

Sa inteleg ca pentru cei care au un credit daca maine banca le dubleaza rata , e de bine, nu?
Au sansa sa fie "inventivi" , sa ceara patronilor mariri de salariu...
:))))))

Anonim spunea...

gore din petrila says:
@anon*12:53 - 500 Euro/mp, 50k Euro/2cam. No, bine ziceti, apai musai ca asa trebe sa fie, sa aiba camera 50 de metri patrati, sa ajunga la tot familionul.
@Mihai Marcu: din motive de siguranta sanatatii publice, va recomand ca, daca veti publica analize de piata din perspectiva demografica, sa puneti o bulina sau ceva anunt premergator, ca cititorii bullish sa aiba timp sa ia in prealabil macar o pastila de extraveral.
La buna auzire :)

Anonim spunea...

Demografie : nascutii din 1990 fac 18 ani in 2008 , nascutii 1991 fac 18 ani 2009 etc etc.


Pana in 1989 erau in medie in jur de 300 000 - 350 000 de nascuti pe an . Din 1990 maxim 170 000 nascuti pe an . Date luate din tabelul de pe site-ul Institutului National de Statistica. Go check.

Deci astia sa puna "presiune" de anu asta ca studenti pe piata chiriilor ?
Si peste 4 ani ca angajati pe piata vanzarilor ?

Cand ei sun la jumatate / generatie cat au fost pana acuma ?

xploratorul spunea...

Pai chiriile nici n-au scazut in lei anul asta. Ma indoiesc ca vor mai creste in toamna asta, pentru ca deja sunt cam mari.

Anonim spunea...

Si din putinii care se nasc pe an, multi aleg sa plece afara, se stabilesc afara si isi cumpara case afara...asta o uitati...

olandezu spunea...

...mda, ne vindecam greu de haiducie !!!
..."o analiza excelenta", "imi vine sa te pup", bla bla bla...au un singur punct in comun : FRUSTRAREA. Si parafrazand, bine a zis cineva mai sus: cand li se intampla la 2, 5, 10 e problema lor , dar cand se intampla la 1000000 e problema noastra a tuturor !
Revenind la analiza sunt 2 aspecte pe care autorul le-a omis cu gratie :
i. valaoarea de inlocuire a unui bun care are un important rol in stabilirea pretului acelui bun pe piata (a.k.a. cat te costa sa construiesti eva nou azi)
ii. demografie sau nu poate facem o comparatie cu cantitatea si mai ales cu calitatea (varsta , standard etc) fondului imobiliar din RO cu cel dintr-o tara civilizata. Si atunci vom vedea si crerea reala !

La i. comentez doar ca adesea se uita ca o constructie e mai mult decat pereti si geamuri (500E/mp adica) si e si infrastructura, drumuri , utilitati dar si TVA, management costs si profit (da profit !!!) al intreprinzatorului care risca intr-o astfel de afacere. Astea sunt lucruri pe care ori le platesti tu ca si client (si uite cum te duci la 1000 + pe mp) ori partial le face statul dar tot tu le vei plati prin taxare mai mare ...si ajungi tot acolo poate chiar mai rau avand in vedere ca e vorba de statul roman !!!

Concluzia : vrabia malai viseaza !!! problema e ca macar ceva viremusi sa poata manca . Asa ca apucati-va de munca si lasati analizele de coltul blocului ...ca sa zic asa !!! :P

Anonim spunea...

Orice GAINA poate comenta ce A FOST ,
o prognoza ceva ???!!!

AristotelCostel spunea...

@olandezu

Murim de frustraţi ca ne mor de foame... şmecherii cu neuronul... alterat.

Până la urmă ai zis bine "riscă cu o astfel de afacere". Mai rămâne să şi înţelegi... ce spui.

Anonim spunea...

Calculele privind "bula demografica" nu au nici o relevanta in teoria imobiliara,sau nicidecum relevanta data de autor, intrucat din 1989 pana acum s-au schimbat semnificativ doua mari dimensiuni in aprecierea nevoii de locuinte:
-orasele nu mai sunt "inchise" (si in special orasele mari), oricine se poate stabili oriunde, deci presiunea asupra fondului locativ urban va creste, cel putin comparativ cu anul dat exemplu, 1989. Pe de alta parte, respectand trendul european, va exista o migratie (al doilea val dupa cel din anii 1960-70) a populatiei rurale spre zonele urbane (suntem tara cu o proportie covarstitoare-peste 40% rural)
-gradul de confort, standardele de confort agreate s-au schimbat. Daca in anii 80 era firesc ca o familie cu 2 copii sa stea intr-un apart de 2 cam semidecomandat 50 m2, eventual fata si baiat in acealasi dormitor pana la varste mari, sau si mai rau, socrii si cuplu tanar in aceeasi casa, in zilele noastre, nevoia de intimitate a unui cuplu, de spatiu adecvat, cunoaste alte dimensiuni. Evident, acestea vor evolua si mai mult, pe masura ce veniturile populatiei vor creste, o data cu iesirea din criza.
Am trait (am peste 35 ani) intr-o generatie in care era firesc ca un cuplu tanar sa stea cu parintii in aceeasi casa, sau si mai firesc sa doarma unul din membrii familiei in sufragerie pe "canapea pat" sau pe holul "locuibil". Faceti comparatie ce inseamna standardul de confort in tari civilizate, fiecare casa are dormitoare+bai individuale,camere separate pt fata-baiat, exclus dormitul prin debarale, holuri si alte anexe, exlus din start statul la socri. Noi ne raportam la conforul anilor "89, fara sa tinem cont ca am trait intr-o epoca de subzistenta, de lipsa de confort in toate domeniile.
La care se mai adauaga si presiunea a tot mai multi celibatari versus cupluri, tot in trendul european...
Asa ca factorul demografic va fi contrabalansat puternic de shimbarea conceptului de confort, de locuinta unifamiliala.

AristotelCostel spunea...

@ultimul anonim/radu 333

Vin la oraş cu 4 clase să facă ce?

Maya spunea...

@ultimul anonim
Frate, nu stii ce vorbesti! Tu ai impresia ca se sta la gramada de placere?? Pe ce lume traiesti??
Iti dau un exemplu: am o prietena care are o sora, una profesoara si alta educatoare, amandoua casatorite una din ele are o fetita de 7 ani. Pana aici toate bune...aberatia vine din faptul ca amandoua stau impreuna cu parintii lor pensionari (plus sotii lor si copila cea mica) intr-un apartament de 3 camere!! Nu isi permite nici una din ele sa isi cumpere o locuinta nici macar cu credit iar la chirie s-a renuntat repede fiindca nu se mai facea fatza la cheltuieli!! Asta e un caz fericit....sunt altii care stau tot cate trei familii doar intr-o camera sau doua.
"Asa ca factorul demografic va fi contrabalansat puternic de shimbarea conceptului de confort, de locuinta unifamiliala."- Esti total pe DINAFARA!
Nu numai ca oamenii astia nu vor avea prea multi urmasi dar conceptul de locuinta unifamiliala ramane pentru ei un subiect TABU sau doar un VIS!
Si legat de populatia rurala care va veni la oras, cum spui tu, va veni ca sa mai munceasca unde??? Ca abia le ajung orasenilor locurile de munca. Eu zic ca e taman INVERS! Populatia urbana va migra la tara ca sa munceasca glia ca macar asa vor avea ce sa manance....Si poate o ia din loc si agricultura romaneasca ( ca avem pamant bun de cultivat si sta parloaga cu hectarele ) cu ocazia asta ca sa nu mai mancam produse din Turcia, Polonia, Spania, Grecia, Chile si China....De la anul incepand vor ramane in picioare doar companiile de stat. Cele private nu se stie ce sanse mai au. Toate lucrurile astea vor dura foarte multi ani de acum incolo. Romania nu isi va reveni foarte curand. Pe noi ne va "scutura" criza abia incepand de la anu'. De la anu' incolo numai cine stie sa munceasa cu adevarat va supravietui dar nici asa nu se stie... S-a terminat definitiv cu specula...in toate domeniile.

123 spunea...

@anonimii cu cererea de locuinte de calitate:

voi cu gura voastra ziceti ca e nevoie de locuinte de calitate, si trageti concluzia ca asta va mari presiunea pentru urcare pe alea comuniste? Nu va inteleg logica.

Inca nu avem nimic de calitate, ansamblele noi sunt penibile (am fost in Orhideea, te caci pe tine de ras, scuzati-mi limbajul)

Anonim spunea...

Nivelul frustrarilor rezida din comentariiile facute la postarea mea. Nimeni nu vrea sa ia in considere ideea de evolutie, toti prefera sa vada viitorul in negru cat mai negru....
In postarea de mai sus se preciza clar ca pe masura ce nivelul de trai va creste, la finalul crizei, toate aceste lucruri vor evolua in sensul precizat. Cei cu 4 clase sau mai mult vor lucra in infrastructura, servicii, industrie. Romania este cu mult in urma oricarei tari din Europa de Est atat ca infrastructura cat si ca servicii. Evident, se vor schimba multe in urma acestei crize in mentalitatea oamenilor, vom adopta si noi sper stilul de viata mai cumpatat al occidentalilor in privinta consumului inutil sau al goanei dupa tehnologie hi-tech, vom invata ca un muncitor cu salariu mediu nu poate sa-si cumpere decat produse medii iar nu premium, iar cel cu buget low produse din gama economica.
iar exemplele de genul celor date de Maya sunt enorm de multe, dar nu fac decat sa-mi confirme gradul de innapoire al societatii si gradul de salarizare necorespunzator din Romania.

Anonim spunea...

gore din petrila says...
@anon*30.07.09, 11.41
fratzicaaa... m-ai spart :D Ne explici despre cum e in tarile civilizate, unde nu e ca in tarile necivilizate, cam cum mi-ai explica diferentele dintre A8 si Supernova. Pai, diferentele le stim. Intrebarea e: mai exista, sau va exista pe viitor, CERERE SOLVABILA pentru ce filme artistice straine visezi tu si ne povestesti noua?
Bag seama ca unii chiar cred ca se va termina criza la anul, cel tarziu, si ca iarasi o sa curga suvoaie de euro in Romania.
On verra :)

Anonim spunea...

Da, am precizat, va mai exista cerere solvabila, si va veni din necesarul de infrastructura de pus la punct, din serviciile lipsa,din industria ieftina ca forta de mca, deci din toti acei oameni care acum sunt in stand-by,in cautarea unui loc de munca blocat de lipsa finatarilor.
Cu siguranta numai cine nu a depasit granitelel Bulgariei nu realizeaza enorma diferenta dintre Romania si celelalte tari din est, diferenta care se traduce printr-un necesar de forta de munca in viitorii ani.
Criza este o etapa, un fel de pansament pentru frustratii care nu vad viitorul decat in negru, asta nu inseamna ca locuintele se vor scumpi ci ca vor incepe sa se tranzactioineze.
Lumea asiatica a depasit deja criza, inregistreaza cresteri economice, in America se simt primele cresteri lejere, crize au mai fost si vor mai fi. Numai cei care vor sa-si explice propriul insucces in viata iau de viitor sumbru apanasul crizei.

AristotelCostel spunea...

Frustrat e una, retardat... altceva. Criza a trecut.

La nivel global suntem în faza LESS BED, măi anonim cu creierul ...degeaba.

România e abia în faza premergătoare PRĂBUŞIRII!

Maya spunea...

Lasa-l Costele pe domnul Anonim sa viseze roz in continuare....nu vezi ca omu' a avut succes in viata?? Nu e retardat, e pur si simplu...fericit...si e incapabil sa vada adevarata BIG IMAGE....ca multi altii de altfel....

Anonim spunea...

gore din petrila says:

@anon*17.22:
Am fost in Bulgaria, dar nu inteleg chirilice deloc. Totusi, aud ca fratii nostri din Budapesta se uita la grafice ca astea - http://www.gki.hu/en/novelties/realestate/ - si plang de sare camesha pe ei.
Totusi, intr-o privinta eu iti dau dreptate: apartamentele vor incepe sa se tranzactioneze. Cam din toamna-iarna, cand se da liber la executarile silite. Festival va fi :D

@Domnu' Marcu: sa stiti ca va asteptam cu demografia, eu mi-am cumparat extraveralul deja :)

...Si, acestea fiind spuse, gore din petrila, tot frustrat, tot amuzat, ureaza sanatate la tot poporul, si pleaca la munca in abataj, visand la clipa cand va auzi din nou pe strazi zgomotul suvoaielor de euro.

La buna auzire :)

xploratorul spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...

Cred ca fericirea mea este data de faptul ca am trecut cu bine criza din 1999 (si cu o proprietate in plus), ca locuiesc pe 60 m2/persoana iar nu 3 familii sub acelasi acoperis ca in exemplu Mayei. DAr, reversul medaliei este ca atat in 1999 cat si acum am muncit in medie intre 9-11 ore pe zi, cu multa seriozitate,ca am avut intotdeauna un simt chibzuit in a cheltui banii, ca un reflex evident al modului in care ii castig prin munca si mult timp din viata personala investit in munca. Evident, si eu as fi putut alege sa fi profesoara (este diploma mea de baza), sa nu evoluez,sa nu ma specializez in alta profesie mai bine remunerata, sa refuz munca peste ora 18 seara si doar 21 de zile de concediu anual, sa castig putin ....si sa locuiesc cu parintii in aceeasi casa.
Fiecare primeste in viata atat cat investeste in munca, a fi comod ofera avantaje dar in acelasi timp frustari.
De ex. Aristotel Costel, un "brand" renumit al ultimilor ani si al tuturor forumurilor, a ales sa-si scrie negativismul zilnic si sa tot astepte sa se faca casele cat erau prin 1995.
Explicabil, la cat timp peterce postand comentarii in dreapta si-n stanga in spatiu virtual, nu mai are timp sa muncesca si sa traiasca intr-o casa in dimensiunea reala a vietii.
Iata viziunea unui om obisnuit cu munca si satisfactiile ei, ca si mine dealtfel.
Dupa fiecare criza urmeaza o perioada de relansare evidenta a economiei. Ca si dupa 1999....
http://www.zf.ro/business-construct/cititi-in-business-construct-cover-story-dupa-criza-vreme-buna-4705936/

AristotelCostel spunea...

@ultimul anonim

Diferenta e ca tu te-ai ales cu o cloaca in Romania, esti un anonim de succes, iar eu ma gandesc foarte serios sa te las sa ... traiesti in liniste in Romania.

Ai facut ceva pentru comunitate? Eu am facut si se pare ca nu ti-a prins bine.

Bafta si... spor la munca!

Anonim spunea...

" iar eu ma gandesc foarte serios sa te las sa ... traiesti in liniste in Romania."
Adica, nu faci nimic.
Excelent !

Anonim spunea...

dragi anonimi, va multumesc din suflet ca egzistati. fara voi drumul meu de la servici acasa in seara asta, aici in tara asta anosta (Canada, pentru neinitiati) unde am plecat ca un las fara sa fac nimic pentru locul de rai unde m-am nascut, ar fi fost mult mai plictisitor. mi-ati descretit fruntea si m-ati facut sa zambesc. cu oameni de genul vostru sunt sigur ca in cel mai scurt timp rromania va ajunge pe cele mai inalte culmi ale civilizatiei. imi plac la nebunie ideile voastre, si sa stiti ca am notat cateva pe care am de gand sa le arat unor profesori de economie de pe aici (stiti doar ca vesticii is cam prosti de felu lor, nu degeaba sunt atatia olimpici in rromania)
ps : maya, data viitoare te rog sa te abtii cu exemplele tale puerile, untermenschenii de profesori (medici, ingineri, etc.) sa zica merci ca au privilegiul sa respire acelasi aer cu geniile in economics 101 mai sus mentionate

Anonim spunea...

La fel cum a fost un flux de capital strain speculativ (plus bani romanilor plecati din occident), la fel poate fi si reflux (si romanii plecati ori au investit deja cat aveau nevoie, ori s-au decis sa ramana acolo, ori sunt deja someri si nu au ce sa investeasca). Cum spun englezii, "what goes up must come down". Americanii in "Sun Belt" si-au facut si ei iluzia ca preturile tot cresc circa o decada, dar de 2-3 ani s-a spart rau bula, care era nesustenabila. Pretul stabil s-a intors destul de rapid la multiplul istoric fata de venitul anual. Deci ca in exemplul de mai sus, daca acum 27 de ani un apartament de 2 camere pe mosilor era salariul pe 2 ani al unui inginer, cam tot pe acolo se va stabiliza.

Anonim spunea...

Pretul pe mp2 in dec 2011 va ajunge la 500 mp2 nou si 350-400 vechi...asta e sustenabil...