marți, 9 iunie 2009

Prima casa = win-win?

http://www.capital.ro/articol/avem-nevoie-de-prima-casa-120581.html

E win-win...zice Ionuț Popescu, fost ministru de finanțe; Guvernul nu cheltuie bani acum, se relansează economia, oamenii vor avea case, băncile vor da credite, numai cei care urăsc din principiu guvernul pt să critice acest program. Scrie domnia sa: "Cert este însă că deocamdată nimeni nu a putut argumenta coerent care sunt deficiențele majore ale acestui program, ce riscuri și ce pericole majore ar isca această inițiativă"

Statul evident preia riscul de la bănci. Atunci băncile pot da credite. În prima fază un miliard de euro. Boc afirmă că e simplu să mărească suma la 2 sau la 3 miliarde de euro. Idea de bază însă, este că prin acest program statul garantează că cei ce nu își vor putea plăti rata la casă, merită să cumpere o casă pe credit; mai garantează vânzătorilor de case că vor putea întotdeauna să găsească un cumpărător la 60.000 EUR.

Dar ceilalți oameni, ei ce beneficii au?

Cei care pot plăti rata la casă ( și se încadrează în condițiile programului) vor plăti PROCENTUAL dobânzi mai mici și vor da un avans mai mic. Însă prețurile la case tocmai au crescut cu 30% încă înainte de intrarea în funcțiune a acestui măreț program, așa că în suma de euro reali cumpărătorii vor da mai mulți bani.

Toți ceilalți contribuabili care nu se încadrează și poate nici nu au nevoie de casă (adică 90% din români ce locuiesc în case proprietate personală) vor plăti taxe ca să se acopere pagubele provocate de cei ce nu vor putea suportă rațele la acești 60.000 EUR, împrumutați pentru o garsonieră confort II.

Iar toți cei care ar fi dorit un credit de la bănci, vor fi întâmpinați cu răceală, întrucât băncile vor prefera să dea 1-2-3 miliarde prin acest program în care ele nu riscă nimic, în loc să crediteze activități economice sau persoane, negarantate de stat.

Garanția de stat înseamnă că, dacă împrumutatul nu plătește, statul da 60.000 EUR la bancă și preia casa. Poate statul să-l dea afară pe împrumutat? Poate statul să vândă casa la licitație în mod corect, recuperând aproape 60.000? Sau, va închiria statul casa în mod corect, cu o chirie care să acopere în timp acei 60.000?

Nu era infinit mai simplu să se soluționeze zecile de mii de dosare de retrocedare? Nu era infinit mai simplu să se construiască șosele și canalizări, iar astfel terenuri agricole să devină propice construcției de cartiere? Nu era mai normal să se facă o noua linie de metrou cu aceste miliarde de euro?

Să nu uităm că actuala criză va trece în câțiva ani, însă acest program va continua indefinit și se va umfla cel puțin înainte de fiecare sesiune de alegeri.

11 comentarii:

AristotelCostel spunea...

Popescu spune foarte clar că ... până la alegerile din toamnă, programul nu "afectează" banii guvernului Boc-sescu&Pog-eanu.

Sunt responsabili faţă de cei ce i-au trimis acolo... sponsorii cocoşici, negoiţici şi popovicici.

Peter spunea...

I-am făcut un comentariu lui Ionuţ Popescu la materialul său înainte să citesc acest post. Cred că suntem pe aceeaşi lungime de unda.
Scurt pe doi, trăgând linie şi adunând, cred că dpdv economic (sau, mai bine spus, al potenţialului profit al statului din această schemă) nu prea câştigă nimeni. O investiţie trebuie să producă profit, nu datorii pe zeci de ani!

Mihai Marcu spunea...

S-a dorit creearea unei Fannie Mae, o agentie care sa rascumpere ipotecile bancare. A iesit un monstrulet local.

In US, imprumuturile garantate sunt in primul rand de calitate, "prime". Apoi riscul e dispersat catre investitori nu direct de contribuabil.

Majoritatea creditelor ipotecare cu 5% avans sunt accidente waiting to happen.

Exista o regula de aur in creditarea imobiliara:

30% avans
30% grad de indatorare
30 de ani.

A functionat cateva generatii bune.

sincer, si mie mi s-a parut, citind anuntul.ro ca preturile au crescut putin.

Astept cu interes si statistici mai recente de la Renderman.

asybaris spunea...

M-am gandit si la urmatorul aspect.Nu stiu daca guvernantii au vazut lucrurile asa: statul indeamna bancile sa crediteze sectorul constructiilor si implicit economia cu 1-2-3 mld euro. In momentul in care bancile or sa aiba agatate credite de 3 mld euro vor trebui sa paseasca cu grija pe langa stat intrucat el se presupune ca acopera garantia. Dar cum statul roman plateste greu s-ar putea sa fie nevoite sa negocieze cu statul politica de creditare. Daca eram Boc, adica daca Boc ar fi fost mai destept:P, impachetam legislativ si mediatic acest program astfel incat bancile sa inghita aceasta nada cu totul. Uite ca astia din banci nu sunt deloc prosti si nu au muscat la momeala asta.

Anonim spunea...

A venit criza mondiala prea repede. Nu a fost timp pentru a ne transformam cu toti in scavi folosind sloganul "Investitia in imobiliare este cea mai sigura". Acum ne vom transforma in sclavi cu garantii guvernamentale. La mai mare :)

alex.dumitrascu spunea...

-credite garatate de stat:
1 pentru agricultura=zero
2 pentru export=zero
3 pentru investitii in tehnologie=zero

Fiecare cu ce-l doare. Statul asta, nu apartineRomaniei.

alex.dumitrascu spunea...

Si inca ceva; vorbim prea mult despre "prima teapa".
Se termina cu scandal la euro 3.4 -3.5 sau la somaj peste 10%.
Nu mai vorbim de intarzierile la plata salariilor, care sunt tot o forma de somaj mascat.

alex.dumitrascu spunea...

erata
4.4-4.5

Mihai spunea...

Inca nu vorbeste nimeni despre problemele aferente acestui program. Probleme pe care se vor baza speculantii. Si amintesc doar una: statul garanteaza o locuinta supraevaluata pe care speculantul va lua bani frumosi pentru care contribuabilul roman va plati din buzunar. Vom ajunge ca in SUA sa fim datori cu miliarde. De fapt doar salariatii sunt datori, restul ii doare undeva.

Hojda Viorel spunea...

Ati subliniat niste aspecte importante, dar dupa parerea mea gresiti la niste puncte. Principalul "win" al acestui program este faptul ca "IMI IAU CASA". Este adevarat ca preturile urca dar, sa fim realisti, prin acest program voi putea(sper) sa imi iau casa. In momentul de fata nu pot sa-mi iau casa oricat de mult m-as duce la banci, deoarece nu primesc credit. Si inca un lucru: ati spus ca ceilalti ce nu beneficiaza de "Prima Casa" vor fi intampinati cu raceala de banci. Poate de bancile care s-au inscris la "Prima Casa". Celalalte, din contra, o sa va intampine cu caldura deoarece trebuie sa scoata pe piata produse competitive.

AristotelCostel spunea...

@Hojda Viorel

Mulţi dintre voi meritaţi casă! Mulţumim guvernului Boc că v-a oferit şansa de a vă împlini dorinţele. Ia-ţi casă şi vezi cum o plăteşti, că de plătit... vei plăti cu siguranţă...