marți, 2 iunie 2009

Despre consilii monetare

Iată că încep să apară semne de întrebare asupra cât de viabile mai sunt consiliile monetare din țările baltice.

Balticii au încercat să evite devalorizarea beneficiind de un FMI (prea) îngăduitor și încercând să reducă cheltuielile publice. Austeritatea bugetară este greu de implementat; în România, retorica despre reducerea costurilor bugetare a fost deja uitată.

Astfel, odată cu oprirea fluxurilor de euro, consiliile monetare ale balticilor au devenit neviabile; împrumutul FMI le-a mai prelungit viața, dar nu e o soluție pe termen lung. Eșecul consiliilor monetare ale balticilor ar genera nervozitate printre investitori și o aversiune crescută la risc pentru toată zonă economiilor emergente din estul Europei.

Inapoi la Romania, vedem c
ă după două luni de reducere semnificativă a numerarului din circulație (luni cand inflatia a revenit imediat pe scădere), din luna aprilie s-a pus în funcțiune tiparnița și pentru populație. Nu e nimic ciudat aici; Adrian Vasilescu a declarat public că emisiunea monetară este corelată cu intrările / ieșirile de euro. Tehnic, avem și noi un consiliu monetar flexibil.

4 comentarii:

Bogdan Glavan spunea...

Consiliul monetar este o institutie dezirabila, in sensul ca limiteaza capacitatea de discretie a statului, prin eliminarea puterii de a produce independent moneda.
DAR, prin aceasta, el expune economia intr-o maniera directa la politica monetara a statului care produce moneda de rezerva, adica la inflatia pe care o face el.
Deci, consiliul monetar ne elibereaza de asupritorii "interni" dar ne subjuga mai bine exploatatorilor "straini". In cazul in care cei din urma sunt mai acceptabili decat primii (inflatia pe care o face Fed sau BCE e mai mica), atunci consiliul monetar e o idee buna, dar second best. Cea mai buna optiune este libera competitie monetara.
Consiliul monetar nu rezolva nici problema fragilitatii inerente a sistemului bancar (datorata rezervei fractionare si existentei creditorului in ultima instanta - hazard moral etc.) De asta am avut crize in tari precum Argentina.
Concluzie: nu putem sa cerem consiliului monetar mai mult decat ne poate da.

ionut spunea...

bogdan glavan

"Concluzie: nu putem sa cerem consiliului monetar mai mult decat ne poate da."

De acord, da' io zic ca concluzia e alta: consiliul monetar e caduc, in atari conditii!

Mihai Marcu spunea...

BCE-ul este clar foarte interesata de o inflatie redusa, nu cred ca vom importa inflatie prin euro, mai mare decat cea a leului.

Problema mea cu sistemul actual din Romania este ca s-au dorit avantajele ambelor sisteme (flotare + consiliu) dar fara dezavantajele lor.

Care a fost utilitatea lui "mizati pe leu"?

O economie ca a Romaniei are nevoie de supape prin care sa mai dea drumul la tensiuni, iar inflatia a fost cea mai simpla modalitate.

Un consiliu monetar nu e neparat bun sau rau, e doar o optiune de politica.

Insa pentru Romania, ar fi o solutie proasta. Cere o disciplina care nu exista acum.

alex.dumitrascu spunea...

Consiliul monetar este mai util decat flotarea libera, daca politicile macroeconomice sunt coerente si corecte.
La ora actuala mi se pare ca ar fi echivalentul sinuciderii.