joi, 7 mai 2009

O decizie corectă a BNR

BNR a surprins cu reducerea de 0.5% pp, iar efectul scăderii dobânzii nu s-a văzut încă asupra cursului de schimb;a ajutat si imininenta primire a primei tranșe de la FMI, care ține cursul sub control.

Inflația încă este mare, dar trendul este clar de reducere, sub presiunea încetinirii economiei și a reducerii fizice a banilor în circulație. BNR (poate nu din proprie inițiativă) a decis începerea relaxării politicii monetare, inclusiv cu anunțuri publice de injectare de lichiditate, cu principalul scop de a reduce dobânzile, așa cum se cere insistent de către diverși politicieni.

Reducerea dobânzilor la lei o o idee bună, atâta vreme cât dobânzile mici la lei nu vor duce și la "abuzuri" publice asupra monedei, de gen "tipărim bani când e nevoie".

Economia are nevoie de dobânzi mici la lei, în condițiile unei inflații reduse, și e bine că BNR nu a așteptat prea mult; efectul reducerii dobânzii de referință nu va fi vizibil instantaneu și vor trece câteva luni până când dobânzi mai reduse vor ajunge în economie.

7 comentarii:

Florin spunea...

Dobanda la noi este mare pentru a tempera inflatia si creditarea. Acum creditarea este foarte redusa, dar inflatia este inca mare. Importurile scumpe, din cauza cursului RON/EUR, alimenteaza inflatia. Scaderea dobanzilor la lei nu va duce la devalorizarea monedei nationale din cauza retragerii unor capitaluri care profitau de dobanda marita? Si implicit la cresterea inflatiei?

Mihai Marcu spunea...

Exista premisele unei scaderi a cursului din cauza dobanzilor reduse la lei, dar sa nu uitam ca intra acum banii de la fmi si au cu ce sa sustina moneda.

Oricum, nu putem avea creditare sustenabila in lei atata timp cat cursul este supraevaluat.

Impactul asupra inflatiei datorita cresterii cursului este limitat in timp, se intampla odata si gata.

Bogdan Glavan spunea...

Ah, dar daca (oops!) cursul de schimb este supraevaluat, noi ce facem ca solutie? Micsoram dobanda si facem mai multa inflatie?!
Acum, pe bune, treaba asta cu reluarea creditarii se pare ca a devenit politica de stat. De parca de credite am dus lipsa pana acum!
Cu riscul de a fi cinic, cred ca putina contractie si abstinenta a creditului, nu strica. Asta asa, ca sa vedem si noi cine rezista fara indatorare.

alex.dumitrascu spunea...

Efectul sigur al masurii intelepte va fi reducerea dobanzii la depozite, chestie pe care domnul Ghetea a si anuntat-o cu entuziasm si promptitudine.
Restul sunt deocamdata speculatii.
Scopul masuruu este mai degraba de "semnal", si cine stie, poate se spera ca guvernul se va putea imprumuta mai ieftin de la bancile comerciale.
Eu insa cred ca se vor multumi sa micsoreze dobanda la depozite.
Cat despre ...creditarea economiei, ar trebui mult prea multa lichiditate ca sa ramana bani si pentru asta. Guvernul va "suge' tot pentru a plati salarii, pensii si ajutoare sociale. Cel putin 6 luni, dupa aceea, om vedea.
Cat timp nu creste economia, nu cresc incasarilela buget,sau atata timp cat nu-si reduce cheltuielile, guvernul nu va lasa nimic pe piata.

alex.dumitrascu spunea...

Si inca ceva, dobanda mai scazuta inseamna leu mai ieftin, deci CRESTEREA cursului euro nu scaderea.
Dar ce-i drept scaderea cu 0.5 a dobanzii e mult prea putin ca sa mai aiba si alte efecte decat pretextul bancilor de a scadea dobanda la depozite.
Chestie care ii va indeparta si pe putinii invetitori actuali.

Orfeu spunea...

O decizie cat se poate de proasta a BNR.

Atunci cand sunt lipsuri, pretul trebuie sa creasca pentru a reflecta acea lipsa si a atrage resurse de unde sunt in exces. Aceasta masura nu va duce decat la retragerea de capital din banci deoarece pretul acestuia a scazut sub ceea ce se considera in pret corect. Dobanda in acest moment ar trebui crescuta. Cand incerci sa fixezi un pret mai mic decat dicteaza piata, ai probleme.

Domnul Isarescu isi etaleaza in continuare incompetenta.

Mihai Marcu spunea...

@Alex dumitrascu

Cand am zis scadere curs m-am referit la devalorizare leu, desigur.

Creditarea prudenta este indicata si corectia bulei creditelor se face deja.

Dar dobanzile la lei apar acum ca excesive. corect e ca bancherii sa intareasca criteriile de creditare.