joi, 21 mai 2009

60.000 de EUR = noul zero

Acolo unde alte state au venit cu scheme complicate de dispersie a riscurilor creditelor imobiliare, de securitizare a ipotecilor, statul român vine cu o abordare clasică - pomana.

Guvernul și-a anunțat intenția de a garanta creditele ipotecare pentru achiziția unei case.

Există riscul ca această garanție să fie percepută de bănci ca un "cec în alb", care le va permite să crediteze pe oricine, în orice condiții de risc, știind că va exista oricând un ban public care să acopere erorile de creditare sau eventualele falimente ale deponentilor.

O ușurință în acordarea de credite garantate ar duce la distorsionarea pieței imobiliare prin creșterea prețurilor la apartamentele ieftine spre 60.000 EUR, sumă pe care și-ar putea permite oricine, deci prețul minim al unui apartament ar trebui să fie cel puțin atât.

Pe lângă faptul că ajutorul de stat sub forma unor garanții publice este foarte bine legiferat de directivele UE, legea (dacă va exista) va trebui să fie foarte atent gândită încât să-și îndeplinească scopul de protecție socială iar băncile să nu abdice de la standardele normale de creditare. Nu este necesar un ANL 2.

Altfel, miliardul de euro va fi doar un cadou din bani publici pentru dezvoltatori și bănci.

9 comentarii:

ionut spunea...

Din fericire imbecilitatea asta va ramane doar la stadiul de intentie. Vrajeala electorala si populism ieftin.

"Prin acest program dorim să îi sprijinim în mod direct pe toţi cei care se află în faţa achiziţionării primei case. Ştim ce dificultăţi există. Fie nu există banii necesari pentru plata avansului, fie uneori nu există salariu suficient pentru a-ţi putea plăti ratele la bancă."

Zise boc. Mai "subprime" decat asta se poate?

Mihai Marcu spunea...

Sa speram.

Cand marirea TVA bate la usa, un cadou de 1 mld pentru banci si restul de imobiliari din banii publici vine intr-un moment prost.

Fiind bani publici, toata lumea va uita de orice prudenta - bancile, cei ce imprumuta. Nu am bani? Plateste statul.

Cele mai castigate sunt bancile, care primesc dobanzi dar nu au riscuri.

Anonim spunea...

Boc si restul de analfabeti economic tocmai pun la cale exact un mecanism care acum ceva ani in State a generat mai intai criza creditelor subprime si care apoi a degenerat in o criza mondiala. Evident Boc nu va putea declansa o noua criza mondiala. Tot ce va putea face la nivelul lui va fi inca un haos urias in cateva sectoare cheie ale economiei romanesti. Bravo tov Boc. Da' ceva consilieri economici nu te gandesti sa cumperi? Ca tov Pogea stie economie cam cat stie si fiica-mea. Numai ca ea este in cla sa 8a.....

Mihai Marcu spunea...

Exact.

se va crea o noua bula imobiliara in Romania, daca proiectul de garantare se va aproba.

Anonim spunea...

eu nu inteleg fratilor.
acest program este identic cu programul rabla.
diferenta e ca din programul rabla statul nu mai primeste nimic inapoi in schimb din acest program statul se face cu o casa care poate s-o vanda sau s-o inchirieze. e un mijloc fix.
si in programul rabla putem spune ca duce la finantarea afaceristilor gen citroen, nu? atunci de ce nu s-a pus problema?
eu de exemplu n-am avut masina si nu am cum sa beneficiez de programul rabla. nici de programul casa nu pot ca deja mi-am luat. dar nu ma doare ca se platesc bani din bugetul alimentat de mine.

programul rabla a dus la marirea programului de lucru la dacia ceea ce in industria de autombile in aceasta perioada este extraordinar. de ce programul casa n-ar duce la revigorarea constructiilor care sunt si ele in cadere libera?

chiar trebuia sa cautam nod in papura la orice? atunci hai sa dam miliardul ala la primarii cum a facut tariceanu anu trecut cand deja se stia de criza.

mi-e teama ca la romani s-a cultivat negativismul, carcoteala, barfa. haideti sa mai fim si optimisti. sa nu mai vorbesc cat de usor manipulabili au devenit romanii... nici pe vreme lui ceasca nu eram asa manipulabili. e grav...

peste tot vad critici, dar nu vad cifre, nu vad argumente clare. doar supozitii si insinuari. sa nu mai vorbesc de solutii... nimeni n-are dar toti se dau doctori.

Marius Balomirean spunea...

10 Intrebari:

1. In baza caror indicatori s-a ajuns la suma medie de 60.000 de euro pentru o locuinta in Romania? Pana la ora actuala nu exista nici un fel de statistici sau indicatori in sensul asta!

2. De ce se alege introducerea acestei masuri care este anticoncurentiala? De ce doar o parte a populatiei are dreptul sa beneficieze de aceasta masura, in vreme ce toti contribuabilii vor trebui sa plateasca pentru ea?

3. Exigentele BNR in ceea ce priveste creditarea persoanelor fizice vor fi mentinute?

4. Prin ce organism al statului vor fi urmariti si executai cei care nu isi vor plati ratele la creditele garantate?

5. De ce se alege stimularea in continuare a bulei consumationiste mult umflate, atata vreme cat tocmai consumul exagerat si fara baze in economia reala a generat criza actuala?

6. De ce nuse alege relansarea economiei prin redirectionarea acestui miliard de euro catre constructia de drumuri (stimuland astfel constructiile) sau agricultura (incercand a se evita criza alimentara care se prefigureaza datorita secetei)?

7. Atata vreme cat o persoana nu are bani de avans pentru o locuinta sau nu are suficiente garantii pentru un imprumut - neprimind astfel bani de la banca, de ce eu ca si contribuabil sunt obligat sa-i garantez imprumutul, si sa-l finantez in caz ca respectiva persoana nu mai plateste ratele? Contribuabilii sunt mai prosti decat banca?

8. Atata vreme cat o lege nu a fost respectata datorita lipsei de fonduri (salarizarea profesorilor), cum totusi se gasesc bani pentru consum iresponsabil in imobiliare?

9. Tranzactiile imobiliare sunt inghetate datorita preturilor prea mari la imobile.
De ce atunci se incearca mentinerea artificiala a preturilor pe un palier foarte ridicat, amplificand efectele crizei in perioada urmatoare, datorita celor care se indatoreaza in mod inconstient?

10. Exista o masura mai subprime decat aceasta gaselnita? Se poate ceva mai rau decat atat? Oare nu veselia in creditarea iresponsabila a fost cauza crizei actuale?

Romeo spunea...

Nu sunt un specialist in economie, dar citind cu atenție declarațiile lui Boc și Pogea,nu pot să nu constat că există o flagrantă contradicție între cele două. Să mă explic:
Boc:
•Stim ce dificultati exista. Fie nu exista banii necesari pentru plata avansului, fie uneori nu exista salariu suficient pentru a-ti putea plati ratele la banca."
Pogea:
"•Practic, normele stabilite de BNR pentru evaluarea capacitatii de rambursare vor ramane in continuare in picioare. "
Se pune întrbarea de bun simţ: Cui vor fi acordate creditele?

ionut spunea...

Anonim

"eu nu inteleg fratilor.
acest program este identic cu programul rabla."

Cine iti garanteaza 80% din valoarea imprumutului pentru masina in cadrul programului "rabla"?
E identic doar in capul tau!
De ce as plati eu, contribuabil pentru unul care "n-are bani de avans sau n-are salariu suficient"?
Cineva vrea si masina, si masina de spalat, si frigider si "plazma", da' n-are salariu suficient. Ii garantezi tu 80% din imprumut?
Nu cred...

Marius Balomirean spunea...

Focalizare gresita:

Interesul tinerilor aflati in prag de achizitie a primei locuinte nu este neaparat de a avea acces facil la credit.

Interesul acestor tineri este - inainte de toate - acela de a putea sa-si cumpere casa la un pret scazut, cat mai avantajos !
Creditul se situeaza pe un nivel secund.

Aceasta lege lucreaza, prin efectele ei colaterale, tocmai impotriva celor pe care vrea sa-i ajute!