vineri, 8 mai 2009

Dobanzi mici - da. Credite mai multe - nu prea

Discursul de ieri al lui Isărescu a fost unul interesant.

A marcat oficial începutul dezinflatiei. Meritul dezinflatiei aparține parțial BNR și parțial crizei.

Din cauza crizei, consumul final a scăzut; a scăzut deci și cererea de bunuri și produse, iar vânzătorii s-au văzut forțați să mențină sau să scadă prețurile. Deci inflația scade din cauza recesiunii și a contracției economiei.

Era normal să scadă dobânzile, pentru ca firmele viabile să poată lua un credit in condiții accesibile.

Citim in presă despre rugăminți / directive din toate părțile de la politicieni și oameni din industrie că băncile comerciale și Banca Națională să facă "ceva" să dea drumul la credite. BNR a răspuns - a dat tonul prin scăderea dobânzii de referință și face destule pentru scăderea dobânzilor pe interbancar, unde au anunțat public că "țintesc dobânda".

Creditul nu e un drept. Firmele trebuie să convingă băncile să dea credite, iar băncile ar trebui să fie mult mai mai exigente în acordarea lor. Creșterea necontrolată a creditării din perioada anterioară a fost o greșeală care nu mai trebuie repetată.

3 comentarii:

Aciduzzu spunea...

Scuzati-ma, dar dezinflatia nu e nicidecum un merit, ci o pacoste ce ne va impinge intr-o depresie clasica. Asa cum bine ati observat, ea da semn ca economia reala e in mare dificultate si ca ne vom afunda tot mai mult. In plus, arata ca sintem perfect conectati dpdv economic cu restul lumii occidentale, ca nu sintem sub globul de sticla pe care ni-l prezinta diversi politicieni.

Si, scuzati-ma, dar in conditiile in care statul roman e dispus sa se imprumute lunar, nu vad de ce, ca bancher, ar trebui sa-mi bat capul cu creditaci mai mititei si mai riscanti. Banii intrati acum vor fi folositi pt a sustine declaratiile belicoase ale guvernatorului BNR la adresa speculatorilor, asa ca, probabil, statul va continua sa se imprumute de la banci mai devreme sau mai tirziu.

Mihai Marcu spunea...

Salut,

Trebuie nuanta pozitia despre dezinflatia.

In Romania, reducerea inflatiei (acum de 6.7%) este un lucru bun. Pana la 2 - 3%. Apoi trebuie mentinuta, ceea ce nu e usor.

Deflatia, adica IPC negativ este distructiva daca exista un grad de indatorare mare, deoarece veniturile scad iar datoriile raman constante.

Ne putem permite deflatie sau datorii dar nu deflatie si datorii.

Scaderea economica a Romaniei e clara, conteaza acum doar cifrele, daca va fi -2% sau -4% pe T1. T2 va fi mai greu.

Statul are inca nevoie de bani, dar bancile au o structura destul de mare in spate (filiale, personal), care nu pot trai din dobanzi de 10% pa la nevoile de finantare ale statului. Retailul bancar va mai ramane cu noi ceva timp :).

Bogdan Glavan spunea...

Bineînţeles, scăderea ratei prognozate a inflaţiei e rezultatul exclusiv al crizei. Altminteri BNR o dadea prin gard si anul asta cu tintirea inflatiei. Acum, desigur, o sa ne doara urechile de cate laude o sa auzim, despre cat de buni tintasi sunt ei.
Scaderea dobanzii de referinta nu cred ca e pentru nevoile celor amarati, ci pentru nevoile bugetului de stat. Astia de la Finante aspira tot si, culmea, vor sa plateasca si putin. Asa ca BNR pompeaza bani care, indirect, au ca obiectiv creditarea guvernului. Se acopera deficitul prin inflatie, ca impozite transparente oricum nu mai suporta nimeni in vremuri electorale.