marți, 5 mai 2009

De unde vor face bancile profit in 2009?

Știrea acestor zile o consider dezvăluirea cum că sistemul bancar, în ansamblu a intrat pe pierdere netă în primele două luni ale anului.

Pierderea este încă nerealizată integral și se datorează în principal provizioanelor. Dacă rău-platnicii de acum devin bun-platnici mâine, atunci aceste provizioane se anulează prin niște venituri. Această situație este una extrem de optimistă.

Pierderea agregată înseamnă că unele bănci trebuie să vină cu bani de acasă. Însă în România anului 2009 banii nu vin de acasă ci se duc acasă.

Băncile au fost forțate să crească dobânzile la depozite, pentru a se recapitaliza mai ieftin. Strategia nu a fost una tocmai reușită, deoarece criza economică a împins românii să-și spargă depozitele. Dobânzile mari cel mult au menținut soldul depozitelor în anumite cazuri. Creditarea a înghețat din cauza neîncrederii în economie; dobânzile în creștere la lei și cursul în creștere la euro nu au ajutat de loc.

Întrebarea care apare ca evidentă - de unde vor face profit băncile în acest an? Din clienții vechi? Greu de imaginat, deoarece creșterea costurilor poate duce la dificultăți de plată. Pierderea generalizată în sistem este un sistem de alarmă: semnalizează un început al decapitalizării, care apare în cea mai proastă situație. Să fim bine intelesi - nu plang aici de mila nimănui, dar pierderile indică un trend nesustenabil.

Vine momentul restructurărilor interne, a închiderii de filiale neperformante și a consolidărilor în sistem. Expansiunea din perioada anterioară se dovedește o greșeală, iar corecțiile se anunță dureroase. Să nu uităm că urmează un stress-test impus de FMI.

3 comentarii:

Claudiu MINEA spunea...

Cei hapsani si prosti, din cresterea dobanzilor la creditele in sold (cel putin , asa isi inchipuie ei). Care vor continua sa mentina sau sa creasca dobanzile, desi piata se duce in jos.

Cei cu capul pe umeri si cu orientare pe termen lung, din reducerea costurilor (eficientizarea retelei, reducerea risipei din sediul central, reducerea personalului etc etc etc).

asybaris spunea...

E ultima mea grija cum fac profit bancile.
Una peste alta vorbim de milioane de contracte de credit semnate in ultimii 5 ani de zile. Iar restantele nu trec de 2% in total volum credit. Deci nu numai ca au de unde, dar chiar o duc bine. Chiar daca restantele si defaulturile au urcat mult in ultimele luni. Cred ca sistemul bancar e solvabil si daca (in mod absurd)defaulturile ar fi 30% din volumul de credit. Castiga atat de bine la creditele performante incat pot suporta si pierderi colaterale. De altfdel, acesta a fost si un calcul facut de boardul unora dintre banci.
Lichiditatea lor pe termen scurt este insa o problema, la fel si climatul de neincredere care le face sa fie sensibile la adieri mai puternice de zvon.

Mihai Marcu spunea...

Asybaris, ai intuit corect problema.

Nu "jelesc" dupa pierderile bancilor, ci problema este de solventa si de cati bani publici va fi nevoie.