joi, 9 aprilie 2009

Un trend ingrijorator

Datele de la INS despre comerțul internațional nu sunt bune; exporturile scad (-24.3% in ianuarie, –27.7% in februarie, diferențele sunt de la an la an). 


Consumul intern a ajuns la stratul rigid, sub care nu mai poate scădea decât cu dureri, în timp ce exporturile sunt pe o pantă descendentă.


Exportatorii sunt cei mai loviți deoarece țările din UE sunt în recesiune și consumul lor scade. În plus, o eventuală trecere pe minus a indicelui prețurilor de consum din UE va impune presiuni de preț asupra exportatorilor români. 


Fara acord, ne apropiam de momentul când deficitul de cont curent începea să pună o presiune reală pe leu, în condițiile în care deficitul nu mai e finanțat ieftin. Din fericire, vor exista EURO în rezerva BNR pentru sprijinirea monedei.

4 comentarii:

Claudiu MINEA spunea...

Pentru cat timp estimezi ca sunt suficiente rezervele BNR pentru sustinerea leului?

Mihai Marcu spunea...

Importurile in luna februarie sunt 2.83 mld EUR.

Neoficial, circula ideea ca un minim de confort ar fi o rezerva de 6 luni de importuri.

Asta ar insemna 16,8 mld.

Rezerva BNR la martie, fara aur este ~ 25 mld, din care 12 mld rezerve ale bancilor constituite la rata de 40%.

Mai raman sume consistente care ar putea fi cheltuite pentru a apara un curs, mai ales daca volumele raman mici; intrebarea e daca merita si daca e sustenabila situatia pe termen lung, mai ales in conditiile in care intrarile s-ar diminua, prin scaderea exporturilor, a FDI, si a remiterilor.

Ionut spunea...

Trendul luna pe luna e crescator si pe importuri si pe exporturi. Deficitul FOB-CIF e la 46% fata de anul trecut. Eu (inca) zic ca e doar o ajustare brusca a derapajelor din trecut.

alex.dumitrascu spunea...

"deficitul de cont curent începea să pună o presiune reală pe leu, în condițiile în care deficitul nu mai e finanțat ieftin. Din fericire, vor exista EURO în rezerva BNR pentru sprijinirea monedei."

Iar fericirea asta a leului ii va termina definitiv pe exportatori , chestie care va pune o presiune majora pe....deficit.
Ambitia, sau mai degraba ratiunile sociale de sustinere a leului sunt antieconomice.(la nivel macro desigur)