joi, 30 aprilie 2009

Se mai poate evita cresterea TVA?

Semnalele din presă indică o scădere a veniturilor bugetare, în timp ce cheltuielile publice au crescut.

Încercările Guvernului de a obține mai mulți bani pe timp de criză s-au văzut materializate prin intervenții "de finețe" asupra deductibilității cheltuielilor / TVA-ului cu mașinile, prin introducerea impozitului forfetar, prin creșterea contribuțiilor CAS, prin amânarea scutirilor pe profitul reinvestit.

Toate aceste măsuri prociclice au o eficientă limitată, față de măsura care pare să se impună ca necesară - creșterea TVA.

Putem argumenta că impozitul forfetar este o creștere mascată a impozitelor indirecte pentru firme, dar Guvernul a ales momentan un compromis social, înainte de cele două runde de alegeri.

Situația veniturilor bugetare înclină spre două soluții "finale" - creșterea TVA și a cotei unice, sau înlocuirea ei cu impozitare progresivă. Aceste măsuri trebuiau luate din 2007.

9 comentarii:

Stelian spunea...

Veniturile mele nu au crescut. Calitatea serviciilor oferite de stat nu a crescut, dimpotriva. CUM se poate justifica moral aceasta crestere a fiscalitatii ? Oare cand economia se contracta, nu trebuie sa se contracte si sectorul bugetar ?

Ne intoarcem in secolul XIX, cand existau practic doua clase sociale: fonctionarii la stat, si prostimea.

Mihai Marcu spunea...

Clasele alea au existat pana in 2003, imho.

Guvernul a facut niste greseli de politica economica, nu sunt nici primele nici ultimele.

Pentru aceste greseli trebuie sa plateasca cineva, si aceia sunt mai tot timpul contribuabilii.

Bogdan Glavan spunea...

Cred intre cresterea taxelor si cresterea inflatiei, guvernul va alege a doua solutie. Din istoria postdecembrista se stie ca noi la vremuri de restriste tiparim lei. De ce ar fi guvernantii actuali atat de scrupulosi incat sa-si acopere cheltuielile prin crestere de impozite? E drept, dau ceva semnale ca taie din cheltuieli, dar si scrupulozitatea asta are limitele ei. In plus, criza e mai adanca decat s-a crezut.
Concluzie: pariati pe leu!

Mihai Marcu spunea...

Bogdan,

Speculez ca va fi mult mai greu sa avem inflatie in acest an, datorita acordului cu FMI si a caderii economiei, care va pune presiune de scadere pe preturi.

Deflatia in EU (care estimez ca va incepe din acest an) isi va face treaba ei in ceea ce priveste pretul produselor importate.

alex.dumitrascu spunea...

De ce trebuiau introduse in 2007 marirea TVA si a cotei unice si impozitare progresiva?
Si de ce ar trebui introduse acum?
La ce-i face bine economiei sa cotizeze masiv la buget?
Primeste ceva in schimb?
Cresterea veniturilor bugetare duce cumva, preintr-un mecanism secret la cresterea PIB deci la crestere economica?
Atunci de ce ?
(ma rog ca asa se va intampla asta e alta poveste)

Mihai Marcu spunea...

Salut Alex,

Zic asa: in 2005 - 2008 am avut o politica fiscala profund prociclica.

Economia mondiala atingea maximul exuberantei, Romania intra in UE.

Oricum intrau o groaza de bani in Romania si oricum am fi avut o crestere economica.

In 2005 s-a reformat sistemul de taxare. Ok, era corect; se impunea mai ales scaderea impozitarii aberante a muncii.

Din 2006 s-a vazut ca (,) cota unica nu aducea mai multi bani la buget, in conditii in care economia Romaniei crestea accelerat si in 2007 si 2008 a crescut dezastruos de mult peste potential.

Politica fiscala trebuia sa franeze expansiunea consumului din 2007; ar fi redus riscul de credit care in 2009 se dovedeste a fi mai mare decat credeam si mai ales, ne-ar fi permis ca in 2009 sa avem rezerve de unde sa stimulam economia.

Nu mai vorbesc de deficitul dezastruos, inacceptabil din 2008.

alex.dumitrascu spunea...

'expansiunea consumului si a creditarii" eu as zice expansiunea consumului pe credit, trebui redusa prin masuri de prudentialitate bancara. Impozitarea nu avea ce sa le faca.
Cat despre "franarea cresterii economice prin impozitare", nici vorba. Vedeti structura PIB pe surse de constituire in 2007 si 2008 si veti constata ca intermedierile financiare si constructiile au o pondere excesiva. Ori astea au drept suport tot creditarea, si frana lor naturala era la BNR nu la guvern.
Vedeti insa ca daca s-ar fi restrans creditarea in 2007 2008, si contributia intermedierilor financiare si a constructiilor in PIB ar fi scazut semnificativ, probabil ca nu am mai fi avut crestere economica deloc. Adica fara creditare imprudenta, am fi putut avea crestere negativa inca din 2007.
Avem acum.

Mihai Marcu spunea...

Consumul final si constructiile nu sunt in categorii comparabile.

Din PIB-ul pe 2008: consum final 409 mld lei, investitii 159 mld.

Acum facem putina istorie alternativa, dar nu cred ca o cota de unica de 19% si un TVA cu 1pp mai mare duceau la recesiune.

In Romania vorbim de cresterea creditarii 2004 - 2008 in procente cu 3 cifre. Privind in retrospectiva si agregat, vedem ca noi nu am avut atatea active pentru cati bani au intrat. Bulele erau iminente si inevitabile.

Alex D. spunea...

Ce treaba are cresterea taxelor intr-o economie in scadere? Doar pentru ca veniturile statului au scazut? Ne intoarcem la iobagie?

Hai sa fim seriosi, statul trebuie sa puna mana sa eficientizeze cheltuielile (are de unde slava Domnului), nu sa creasca veniturile prin masuri care distrug comertul. Cheltuielile prostesti sunt slanina din care trebuie sa se hraneasca acum statul, nu din buzunarul firmelor si cetateanului.