miercuri, 1 aprilie 2009

Incă o dovadă că leul este supraevaluat

Susținerea leului și reducerea intrărilor de EURO s-a văzut clar în luna martie, când rezerva BNR s-a redus cu 796 milioane EUR, și îmi permit să speculez că mare parte a acestor ieșiri s-a datorat susținerii leului, sau mai exact, susținerii consumatorilor și a firmelor îndatorate în EURO.

Reducerea creditului în EURO a presupus și rambursarea măcar parțială a finanțărilor atrase de bănci, ceea ce a însemnat reducerea sumelor constituite ca RMO la BNR.

Necesitatea împrumutului apare acum ca evidentă, situația nu era sustenabilă pe termen lung.

Later Edit Ionuț mi-a atras atenția asupra celor 422 milioane diferențe de curs; am refăcut calculul și așa este.  

Rămâne diferența de 262 milioane EURO care să explice intervenția BNR în piața valutară; să vedem volumele de tranzacții pe martie, că să știm dacă suma e mare sau mică.

Sursa:
BNR
Via:
TMCTV

15 comentarii:

Ionut spunea...

Nu e chiar asa. Conform comunicatului BNR:
Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României sunt constituite din active denominate în euro (65%), dolari SUA (27,5%), lire sterline (7,0%) şi alte valute (0,5%). Aprecierea euro faţa de dolarul american şi lira sterlina în luna martie a avut ca efect diminuarea valorii componentei în dolari şi lire sterline a rezervei valutare , cu echivalentul a 422 milioane euro.
Serviciul datoriei externe in martie a fost de 112 milioane euro.

Mihai Marcu spunea...

Daca aflam si cat reprezinta suma in USD, macar procentual, ne asiguram de cifra de 422 mil.

Raman inca la convingerea ca BNR a intervenit masiv in piata valutara pentru sustinerea leului.

Aciduzzu spunea...

Ca sustinerea leului e necesara ne este clar tuturor. In lipsa unor rezerve care sa ajute BNR sa faca acest lucru, ne-am trezi, probabil destul de repede, intr-o situatie similara celei a Islandei sau Argentinei din urma cu ceva vreme. Prabusire totala.
Problema e alta: ca, in acest ritm, noul imprumut, chiar daca ar fi tras in ritm rapid, cea ce, desigur, nu se va intimpla, nu ne va ajunge prea mult. FMI-ul avertiza anul trecut ca moneda noastra nationala e supraevaluata cu cel putin 20 de procente (gurile rele spuneau chiar dublu). In aceste conditii, teama imi e ca foarte curind ne vgom trezi ca avem nevoie de imprumuturi peste imprumuturi. Uitati-va la cazul Ungariei care deja se plinge ca ar mai vrea, desi a primit o suma consistenta destul de recent.

Mihai Marcu spunea...

In cazul Ungariei estimarile initiale au fost foarte foarte optimiste. Ei au fost cu criza inaintea noastra cu cativa ani (2) asa ca ei pot constitui un indiciu la ce-ar putea sa se intample.

O chestie interesanta:

in cazul Ungariei, s-au purtat cu bancile discutii private. Cand s-a scazut RMO, banii au iesit din tara urgent.

In cazul Romaniei au cerut bancilor sa declare in public ca vor sprijini creditarea. E cu totul altceva sa fii umilit in public daca nu ti-ai tinut cuvantul, iar increderea se pierde o singura data.

Ionut spunea...

Mihai, pai asta spune si comunicatul BNR, ca activele denominate in USD reprezinta 27.5%. 31 martie/26 februarie inseamna depreciere la USD fata de EUR de 4.19%. De acum regula de 3 simpla.

Mihai Marcu spunea...

Ionut,

Mai e nevoie si de ponderea sumelor in USD la 28.02.2009

Mihai Marcu spunea...

Uite, am facut un excel cu estimarea sumelor. Pastrand aceeasi pondere in Februarie, si presupunand ca in valoarea absoluta activele in USD raman aceleasi.

http://spreadsheets.google.com/pub?key=pS8fvRzLtTb_2AGvLdZMDYA

Postul original spune "mare parte", nu toata suma a fost folosita pentru sustinerea leului.

Ionut spunea...

Mihai, am facut si eu acelasi calcul, dar nu pornind de la ponderea constanta, ci de la valoarea absoluta a activelor in USD si GBP. Rezulta o diferenta de 305.34 pe USD si 75.09 pe GBP, deci un total de 380 mil. EUR, ceea e apropiat de suma data de BNR, nu vad de ce as contesta-o.
Acum 422+112(serviciul datoriei externe) face 534.
Ramin 262 mil. EUR. Nu stim cit inseamna RMO din astea, dar deja "mare parte" nu mai e asa de mare parte (pina la urma inseamna 1% din rezerva).

Ionut spunea...

Aha, calculele tale sint corecte, am facut acelasi lucru dar am pus eu sumele aiurea. Iese 369 in loc de 380.

Mihai Marcu spunea...

Am adaugat si GBP, ajung la ~395 MEUR.

Tot mai ramane ceva pentru interventia pe piata valutara :)

csiulea spunea...

Pentru Aciduzzu :
Nu tuturor le este clar de ce trebuie sustinut leul ( sau oricum sustinut la niste nivele care creeaza un deficit de cont curent care nu mai este controlabil ) .Pentru ca ai adus aminte de Argentina : la ei guvernul , cu ajutorul FMI-ul , au sustinut peso-ul la un nivel ridicol . Pina la urma peso-ul s-a prabusit si ei au ramas cu datoria . Daca esti curios da un search pe Google pe "IMF+sank+Argentina" :) .
Islanda este alt caz , acolo practic au "jucat la cazino" si au pierdut :( .
Singurul lucrul pe care-l va face imprumutul de la FMI este sa asigure exituri de capital la un curs "subventionat" de catre toti contibuabilii .

Mihai Marcu spunea...

Csiulea, pe de o parte ai dreptate.

La argentinieni a fost o grozavie, s-au schimbat inclusiv valuta populatiei la un curs ridicol.

La islandezi, corect, cazino.

In Romania precum si in alte tari e buna devalorizarea, dar pana la un punct; peste un anumit curs, e amenintata fundamental stabilitatea financiara.

Ionut spunea...

Mihai, dar nu sustine nimeni ca BNR nu a intervenit pe piata valutara; pina si BNR nu neaga asta; 200 de milioane de euro nu mi se pare insa cine stie ce (dar aici trebuie sa luam in consideratie si volumele tranzactionate, nu?). Iar in momentul asta nu ma indoiesc ca BNR-ul deja a inceput sa traga inapoi euro din piata, in csitig nu?.

csiulea spunea...

Pentru Mihai Marcu :
Leul o sa se prabuseasca pina la urma , fie peste 3 luni sau 3 ani . Cu cit va fi mai tirziu , efectele vor fi mai devastatoare . De ce ? Pentru ca este tinut la un nivel artificial . Cum se poate masura asta ? Prin deficitul balantei externe . Atita timp cit se vor mai gasi metode de finantare a deficitului , cursul va mai putea fi sustinut . Apropo de FMI , din cele vreo 10 acorduri de pina acum doar vreo 2 au fost duse la bun sfirsit , pentru ca partea romana nu a respectat conditiile .
In momentul de fata singura masura de bun simt economic ar fi devalorizarea leului ( treptata sau cum o fi ) pentru a preveni prabusirea lui . Sa nu uitam ca unul din motivele ( probabil principalul motiv ) pentru care in magazine sunt 80% produse alimentare de import este acesta supraevaluare a leului .

Mihai Marcu spunea...

Csiulea,

Sunt de acord partial.

Deficitul de cont curent este "in regula" atat timp cat poate fi finantat ieftin. Pana in 2008 la inceput, deficitul a putut fi finantat.

Avem de nevoie de un leu slab, dar nu de unul foarte slab.

Sunt de parere ca creditarea in euro a populatiei nu a fost in regula, deoarece oamenii au ignorat riscurile.