luni, 6 aprilie 2009

Impozitul forfetar - finala

Am scris destulmoney despre impozitul forfetar pe acest blog. Este o măsură prociclică: când economia cade (și economia României cade) statul vine să crească povara fiscală. Să nu uităm: Guvernul ne face o acum o favoare prin menținerea temporară a TVA și a cotei unice la nivelele actuale. Să nu fim surprinși de o eventuală creștere de taxe majore pentru persoanele fizice, dacă declinul economiei va fi mult mai mare decât cel bugetat.

Era util dacă creșterile de taxe veneau din 2006, după ce trendul de creștere din 2005 se confirma. Dar pentru că situația bugetului o permitea, autoritățile au închis ochii. Acum când nu sunt bani, presiunea fiscală crește. Guvernul a ales în prima fază măsuri fiscale cu impact social redus (strict ca număr de persoane fizice afectate). Creșterea TVA și a cotei unice ar avea un impact mult mai extins și probabil consecințe sociale mai dure.

Ce înseamnă noul sistem de impozitare

Consider că cele mai importante puncte sunt următoarele:

  • impozitul va fi de 0.5% din venituri sau 16% din profit sau 6.500 RON/an, care e mai mare. Se aplică la tot ce înseamnă servicii (IT, contabili, consultanță), imobiliare, leasing, comerț, restaurante.
  • Dacă există mașini “pe firmă”, iar firma nu se ocupă cu taximetrie, leasing, dealer sau activități conexe nu se mai deduce nimic, nici la impozit pe profit nici la TVA. Se aplică la toate mașinile, inclusiv la cele luate în leasing financiar, pentru ratele rămase de la 1 mai 2009 încolo. Tot ce înseamnă consumabile/alte servicii/benzină legate de mașină au deductibilitate limitată sau 0.
  • Statul nu mai permite de facto deductibilitatea fiscală a reevaluărilor contabile.

Ce este incorect

Nu voi spune dacă măsurile sunt bune sau rele. Mă voi limita la a spune ce nu e corect.

Tehnic, impozitul pe profit se înlocuiește cu un impozit pe venit, de 0.5% (sau 16% x 3%) exact pe timp de criză, când firmele au pierderi. Este o decapitalizare a sectorului privat în favoarea celui bugetului public. Măsura este incorectă, pentru că s-au taxat profiturile dar nu se acceptă la deducere pierderile.

Nu este corect că statul să taxeze profiturile în timpurile de creștere și nu accepte deducerea pierderilor. Lovite vor fi firmele cinstite, care și-au plătit impozitul pe profit, dar văd că acum sunt “obligate” prin lege să aibă profit.

Nu este corect că statul să impoziteze veniturile la prețuri curente, mari din cauza inflației, dar să nu permită la deducere cheltuielile la valoarea actuală ci la valoarea istorică, nemajorată cu inflația. Acest furt de valoare este cel care în anii 1990 - 2003 a distrus încrederea economiei în leu.

În ceea ce privește situația cu mașinile, înțeleg principiul fiscal, fără să fiu de acord cu modalitatea de aplicare : tot ce înseamnă mașină pe firmă care nu are legătură cu domeniul (dealer, taxi, leasing, transportator) e considerată avantaj pentru utilizator și nu se mai deduce nimic, nici la impozit pe profit, nici la TVA. Dar aici statul folosește barosul pentru a zdrobi o furnică. Există firme care chiar folosesc mașinile sub 3,5 tone pentru a obține venituri impozabile.

Cauza reală a accelerării presiunii fiscale este că în timp de criză, capacitatea slabă de colectare a taxelor a devenit critică. Nu putem colecta venituri, dar avem nevoie de ele.

Nu există suficient de mulți inspectori fiscali și nici pregătirea profesională nu este mereu adecvată activității controlate.

  • Nu se pot controla suficient de bine prețurile de transfer;
  • Nu se pot controla suficient de bine avantajele în natură sau microintreprinderile care există doar pentru a presta activități dependente (a se citi salarii).

Nu neg că au existat și există în continuare abuzuri și din partea contribuabilului, mai ales la ce înseamnă optimizări fiscale la limita legii pentru salarii/mașini/avantaje. Soluția aleasă acum de Guvern este percepută ca nedreaptă pentru că pedepsește toate firmele.

De citit:

Sursa pentru proiectul de OG

Biriș la Antena 3 – emisiunea din 3 aprilie. – un punct de vedere echilibrat.

Guvernul: Nu trebuie sa permitem firmelor un comportament "free rider"

17 comentarii:

Anonim spunea...

Nesimtire curata, multe firme se vor inchide si atunci sa vezi impozite (lipsa). Oricum, obiceiuri vechi romanesti: schimbarea impozitelor in timpul anului.
Si cand ma gandesc ca am votat PDL ...

Diana spunea...

Mihai, "solutia" nu este perceputa ca nedreapta. Este pur si simplu nedreapta si prosteasca. Si vom gasi si noi solutii sa o "impasam"...

Mihai Marcu spunea...

Diana,

Impozitul asta poate fi usor controlat. Poate vor exista solutii tehnice, sa vedem forma finala a OG, dar e mai putin loc de interpretare ca in alte cazuri.

Anonim spunea...

PFA SI FIRMELE TRECUTE IN CONSERVARE PLATESC IMPOZIT FORFETAR?

Mihai Marcu spunea...

Nu au aparut norme asa ca nu stim exact.

Anonim spunea...

este un proiect....

renderman spunea...

de fapt Ccasuneanu mai vrea inca un veyron iar Elena Udrea alt set de genti vuiton...

Iulian Micu spunea...

"impozitul va fi de 0.5% din venituri sau 16% din profit sau 6.500 RON/an, care e mai mare."

Eu intelesesem altceva: daca impozitul pe profit e mai mic de 0.5% din venituri, atunci platesti 6.500 lei pe an.

Asa ca solutia "tehnica" pentru firmele mici ar fi sa-si controleze profitul astfel incit sa plateasca impozit doar cu putin mai mare de 0.5% din venituri.

Mihai Marcu spunea...

"..la care impozitul pe profit este mai mic decat 0,5% din veniturile inregistrate, sunt obligati la plata unui impozit de 0,5% aplicat asupra veniturilor inregistrate, dar nu mai putin de 6.500 lei anual."

Deci, daca impozitul pe profit e sub 0.5% x Venituri, atunci se plateste 0.5% din venituri dar nu mai putin de 6500 lei.

De plata e suma maxima din cele 3.

Flavian spunea...

Manevre si scenarii interne

Povestea incepe sa prinda contur. Stiu ca unii imi zic sa mai am nitzica rabdare, stiu ca altii inca se mai ascund pe dupa deget in loc sa spuna lucrurilor pe nume. Dar pana la urma forumurile la asta servesc: datului cu parerea. Fiecare in stilul sau.

Asa deci, sa le luam pe rand. Intai stam si ne crucim la ce mai fac ai nostri. Dupa miscarea "superba" pe care au facut-o cu FMI-ul acum incep sa devina chiar simpatici. Trag de RON in jos, desi nu au nici un fundament solid: Guvernul Disperarii Nationale . Apoi dau in cap IMM-urilor si asa afectate de criza. Vesti bune pe toata linia. Bune fara ghilimele. De ce ? De asta:

Se pare ca esti chiar suparat si indignat! Eu sint incintat! Sistemul nu se poate prabusi daca nu se fac niste timpenii imense "din interior", iar mie mi se pare ca lucrurile sint pe calea cea buna, doar ca se inainteaza cu pasi modesti...Poate intelegi ce vreau sa spun.

Normal ca intelegem. Cand ziceam eu ca trebuie sa priviti cu alti ochi toate lucrurile astea "negative"...

Deci trebuie sa privim cu ochi buni imprumutul FMI. Care a fost facut pentru a sprijini bancile straine. In ideea ca factura o vor plati la toamna romanii cand RON-ul se va duce la vale si IMM-urile vor plati impozite. Vedeti voi, asta e de fapt munitie care se strange acuma. Pentru ca imprumutul FMI ne ajuta asa cum i-a ajutat si pe altii:

Financial Times Deutschland constata ca, "dupa Ungaria si Letonia, Romania este cea de a treia tara care trebuie salvata de la faliment" si ca pentru 20 de miliarde de euro, Bucurestiul a trebuit sa accepte conditii dure, negociate timp de doua saptamani.
Pentru cine n-a inteles inca, sa arunce un ochi aici ca sa vada cum "au fost salvati" ungurii si letonii:

Budapesta: Zeci de mii de manifestanti cer alegeri legislative anticipate

Cel puţin 10.000 de oameni au ieşit în stradă, marţi seară, în capitala letonă pentru a cere alegeri anticipate, pe fondul crizei economice

După Ungaria şi Letonia, ale căror guverne au fost nevoite să îşi dea demisia din cauza proastei gestionări a crizei economice, a venit rândul Cehiei

Mda, se anunta vremuri interesante si in plan intern. Chiar daca romanii sunt mai rabdatori din fire si multi inca au indoieli ca va "exploda mamaliga" si la noi. Eu in schimb sunt mai optimist din fire, asa cum am mai explicat pe aici... :)

igs.igs spunea...

Mihai, spune tata direct ca asta e impozit de banana country care confirma incompetenta finantelor de a-si face ordine in batatura!
Asa ceva nu exista in lumea civilizata, in curand se va introduce in codul fiscal fumariciul, vinariciul si capitatia!
Rusine, rusine, de 3 ori rusine!

Mihai Marcu spunea...

IGS:

http://economiapentrutoti.blogspot.com/2009/02/impozitul-forfetar.html

Am zis pe 27.02 ca e rudimentar ;) De acord ca e de banana country.

Anonim spunea...

Încă o lovitură de măciucă dată libertăţii economice. Numai marii bogătaşi îşi vor mai îngădui luxul deschiderii unei afacer, asta se doreşte.
Taxa forfetară: Libertate economică, dar nu pentru căţei

ionut spunea...

Mihai

Masura e pur si simplu un jaf la drumul mare, poate fi asociata unei "taxe de protectie" cu statul in rol de colector.
Pe baza carei "teorii economice" a ajuns guvernul la concluzia ca poate impune unei firme un prag de profit minim?
Ce facem, ne intoarcem la economia centralizata din vremurile de "trista amintire"?

Anonim spunea...

"Ministrul Finantelor declara ieri ca firmele care au o cifra de afaceri mai mica de 12.000 de euro vor trebui sa plateasca anual la stat un impozit minim de 500 de euro si a subliniat ca firmele care nu pot plati nici macar aceasta suma nu-si justifica existenta"
Oare faptul ca firma plateste salarii si contributiile aferente (un somer minus si o contributie in plus)nu e mai bine decat un somer in plus si o contributie minus? Este de fapt o masura care sa scape firmele mari de concurenta

krisztina spunea...

Ce treaba are impozitul cu cifra de afaceri?
D-nul Pogea poate nu stie ca noi cei care comercializam tigari avem o cifra de afaceri uriasa din cauza pretului tutunului , dar adaosul comercial este de aproximativ 5% din cauza pretului maximal , deci chiar daca rulam multi bani nu avem cum sa avem un profit mare pt.ca nu ne lasa tot ei , nu pt.ca nu vrem noi. Si din acel urias 5% adaos comercial mai platim si TVa , si impozit , si salariati , si contributii salariale , si chirie , si gaz, si curent , si combustibil, si contabil etc. Si sa nu uitam ca 70% din totalul tigarilor sin Romania sunt comercializate in magazinele mici , pt.ca nimeni nu sta la rand intr-un supermarket sa-si i-a un pachet de tigari.

Anonim spunea...

Buna ziua !

Sunt un mic intreprinzator si sunt de-a dreptul cutremurat vis-a-vis de ce face guvernul, ministerul de finante si chiar bancile cu privire la criza asta in care se "crizeaza" toata lumea.
Este strigator la cer, cum este "taxat" micul intreprinzator si ma refer aici la impozitul forfetar ... practic iti baga mana in buzunar cu nerusinare. Firma mea de 4 ani si ceva a fost si inca mai este la zi cu platile...dar nu stiu cat timp. In zilele bune am facut o investitie si acum am datorie la banca....banca a marit dobanda ca dee a venit criza si peste ei... profit numai am... acum ...din cauza la datorie. Deja vin cu bani de acasa imprumutati de la mama,frati,etc. Sa imprumut bani pentru taxa forfetara ?!!! Mai bine o sa abandonez totul pentru ca cu statul roman se pare ca nu este de trait dar de prosperat nici vorba, cel putin pentru cei mici. Statul roman ma taxeaza oricum...nu il intereseaza daca am sau nu profit. Daca falimentez nu il intereseaza nici atat asa cum se pare ca nu la interesat nici de miile de firme care s-au inchis din cauza taxei forfetare. Unele dintre ele erau functionale si aduceau ceva bani la stat, nu multi dar pic cu pic...tot e ceva. Eu am o vorba ... putin este mai mult decat nimic. Personal cred ca au ajuns in functii mari numai oportunisti in nici un caz profesionisti. Asta daca eu un amarat de mic intreprinzator pun la indoiala anumite legi si ma refer la legea sau dispozitia asta ce o fi cu taxa forfetara....mai bine ii ziceau direct TAXA FORFECARA ca de fapt asta face. Pai daca printr-o lege este saracit omul de rand aia mai poate fi numita lege ?! O lege este data pentru o buna conduita si pentru un bun mers al lucrurilor...asa vad eu treaba. Asa imi pare sa fie normal. In fine doresc sa se scoata taxa forfetara...ba mai mult sa se incurajeze in mod real si practic mediul de afaceri. Cer prea mult ?!!!
Daca nu este posibil, atunci statul roman,guvernul,finantele, bancile (de fapt de banci nu ar trebui sa amintesc ca aici este camatarie legala dupa felul in care se poarta cu clientii)....ei revin....daca nu este posibil sa scoateti taxa forfetara ar mai fi o solutie. Scoate-ti in afara legii pe toti intreprinzatorii in felul acesta veti fi siguri ca acestia nu o sa mai fure statul ( aici ma pufneste rasul...nu stiu care este mai hot ) si veti dormi linistiti, finante,guvern,etc. Nu veti mai avea nevoie de multi functionari,inspectori,garda financiara,etc. ca tare multi mai sunt. Am fost intr-o zi la finante la noi in Sibiu si am fost uimit la cati angajati sunt acolo, pai ce sa zic...nenumarati, un manelist ar zice "fara numar". Pe unii ii vezi dupa fata lor ca sunt inspectori si arata plini de sine gata sa dea o amenda la contribuabilul care este "rau" si uita sa de-a bonul sau uita sa puna o virgula acolo unde trebuie. Cu amenzile alta tiganie, abuziva bineinteles ...ca se da procent din amenzi la inspectori.Pai au tot interesul sa se lege de orice fleac, mai ales ca este aproape imposibil sa fii corect si ma refer aici la chestiile simple exemplu fiind completarea gresita (incompleta) a unei facturi sau te miri ce fleac.Pai nu sunt legile facute de asa natura incat sa poata fi respectate pentru ca se bat cap in cap...si iasa din sfera "normalului" multe legi,dispozitii si tot felul de ordonante.
In fine gata cu povestea...AVETI O SOLUTIE SIMPLA aici ma repet ...SCOATETI-NE IN AFARA LEGII PE TOTI INTREPRINZATORII SI IN FELUL ACESTA VETI FI SIGURI CA STATUL NU O SA MAI FIE FURAT. Asa vom ajunge si noi in final ... cinstiti si curati.
Inca ceva pe holurile finantelor erau tot felul de afise de genul..."Noi nu primim atentii" , " Dati bonul la client ca va inchidem", "Aduce-ti la noi toti banii", “Sarac si liber”, "Mai bine sarac si curat", ups.. asta ultima era ?!… dar suna bine .

Oricum dinspre guvern viitorul se vede rau dar suna bine.

De Liviu … august 2009