miercuri, 8 aprilie 2009

Grila de impozitare forfetara

Din nou „pe surse”, a apărut o grilă a impozitului forfetar.

  • impozit de 500 euro pentru CA intre 0-12.000 euro 
  • impozit de 1.000 euro pentru CA intre 12.000-50.000 euro
  • impozit de 1.500 euro pentru CA intre 50.000-100.000 euro
  • impozit de 2.000 euro pentru CA intre 100.000 - 1.000.000 euro
  • impozit de 2.500 euro pentru CA intre 1.000.000 - 5.000.000 euro
  • impozit de 5.000 euro pentru CA intre 5.000.000 - 30.000.000 euro
  • impozit de 10.000 euro pentru CA de peste 30.000.000 euro.
Grila este puternic regresivă ; companiile cu cifră de afaceri mare, care sunt mult mai puțin susceptibile la o evaziune simplistă, plătesc tehnic o sumă simbolică. Majoritatea taxelor pe pierdere ar fi venit de la aceste companii.     

Această situație ne demonstrează că scopul celor de la MF este extinderea bazei de impozitare în cazul întreprinderilor mici și fiscalizarea unor sectoare economice neatinse până acum. 

7 comentarii:

Anonim spunea...

Semneaza petitia contra impozitului forfetar la:
http://www.petitieonline.ro/petitie/semnaturi/spuneti_nu_initiativei_guvernului_de_a_impozita_lunar_microintreprinderile_cu_minim_540_de_lei-p48923053.html

Sau baga un ochi la:

http://groups.yahoo.com/group/anti_impozit_forfetar/

Daca ai vreo idee de cum s-ar putea lupta impotriva acestei aberatii trimite-ne un mail.

Anonim spunea...

idee sigur sa angajam un presedinte japonez un parlament german si un senat englez poate si citiva primari norvegieni.....

Anonim spunea...

De VLAD TEPES ati auzit ?

Anonim spunea...

Sant administratorul unei firme mici care in anul 2008 a inregistrat fra de afaceri ce depaseste cu putin 100.000 EURO. Am inregistrat un profit mic, pe care m-am chinuit sa il scot pentru a putea beneficia de o "judecata" mai buna in caz ca as dori un credit sau un leasing. Acum, de sarbatori, ma chinui efectiv sa-mi premiez angajatii cu cate 100 de RON (mi-e si rusine sa scriu aceasta suma)! Iata de ce sant mai mult decat revoltat cu privire la acest impozit forfetar, cu atat mai mult cu cat aflam din media ca bugetarii din primariile capitalei primesc prime de PASTE de la 500 de RON in sus! Nu va este clar faptul ca tot acest impozit forfetar nu are ca destinatie decat sustinerea tuturor sporurilor si premiilor din sistemul bugetar???? Sau poate traieste cineva cu iluzia ca vreun leu se va rataci din greseala in vreo investitie!?!?!?!?!? Nici macar scarba nu poate sa imi mai fie, caci am consumat-o pe toata in tara asta de ..........

Anonim spunea...

Administrez propria mea firma,ma incadrez la cifra de afaceri intre 100000-1000000 euro.Pentru mine ar fi avantajos impozitarea forfetara,impozitul pe profit s-ar reduce la jumatate pt.firma mea.Cred ca guvernul vrea sa scape de firmele PARAZITE.Nu este normal ca o firma sa functioneze in pierdere pe o perioada mai mare de 3 ani.Cunosc multi oameni de afaceri ,care se straduiesc sa nu inregistreze profit,pentru a nu plati impozit.Cu totii avem unele pretentii ,de multe ori chiar exagerate din partea statului.Daca toata lumea ar plati impozitele si taxele in mod cinstit,aceasta tara nu s-ar afla unde se afla acuma.Cand vorbesc de toata lumea nu ma gandesc doar la firme.Sunt multe persoane in acesta tara care lucreaza pe cont propriu,ofera servicii,fac comert,fac chiar import-export,nu platesc la nimeni nici un leu.Aceste activitati sunt desfasurate in mod liber ,la vazul autoritatilor,si din moment ce nimeni nu are intentia sa-i opreasca,inseamna ca au acordul lortacit .Din pacate statul este incapabil sa colecteze impozite si taxe de la toate categoriile de persoane,astfel exercita o presiune mai mare asupra firmelor care lucreaza legal.Un alt luru suparator este cheltuirea banilor publici ,fara discernamant.Pentru a vea performanta in sectorul privat muncim foarte mult,12-14 ore pe zi,si ne doare cand observam lipsa de respect al autoritatilor chiar si fata de firmele performante,care platesc taxele si impozitele la zi.

Mihai Marcu spunea...

Asta e realitatea trista. Platesc mai mult tot cei care au platit pana acum.

Grila forfetara nu poate avantaja pe nimeni, pentru ca daca impozitul pe profit e mai mare decat cel forfetar, vei plati impozitul pe profit.

Problema colectarii mai bune nu se poate rezolva rapid, asa ca s-a ales un impozit usor de administrat; tehnic, e un simulacru de crestere a TVA pentru doar o parte a contribuabililor.

cristyx spunea...

AVEM TARA CU CELE MAI MULTE IMPOZITE PE CAP DE PERSOANA "FIZICA - JURIDICA" DIN EUROPA. ASA CA TREBUIA SA SE MAI INVENTEZE O TAXA. MA INTREB CARE VA FI URMATOAREA TAXA !?