marți, 7 aprilie 2009

Euroizarea - o greseala in momentul actual

Au apărut în presă articole despre propunerea FMI de a euroiza economiilor estice.

Pentru România, această opțiune este o greșeală în momentul de față.

Euroizarea va presupune practic un consiliu monetar total, în care baza monetară în lei este înlocuită de o bază monetară în EURO, cel mai probabil proaspăt tipărită de BCE, dacă euroizarea se va face cu acordul lor.

Problema noastră e că economia românească nu este pregătită pentru o monedă atât de puternică. Economia românească beneficiază de pe urma unei leu slab, mai ales prin prisma exporturilor. Adoptând euro fără a fi pregătiți, pierdem avantajul competitiv al monedei slabe iar exportatorii vor fi primii loviți prin venituri reale mai mici.

Baza monetară în EURO va fi mult mai puțin susceptibila la inflație, mai ales din cauza obsesiei corecte a Băncii Centrale Europene cu stabilitatea prețurilor. Deoarece ineficiența nu se va manifesta prin inflație, se va impune o devalorizare internă a prețurilor și veniturilor.

Exemplul clasic este Spania; dobânda de referință prea mică a BCE, gândită pentru a ajută în special Germania, a dus la o bulă a activelor în Spania.

Euroizarea economiilor estice mai are și un substrat: dacă țările din est nu-și vor mai devaloriza monedele, băncile cu expunere și cu risc valutar pe zonă scapă parțial de un risc.

Pe scurt: adoptarea EURO e necesară, dar trebuie pregatită. Adoptarea acum, dintr-o dată, ar fi o lovitură grea pentru economie.

6 comentarii:

Claudiu MINEA spunea...

Argumentele tale ma fac sa fiu mai degraba un fan al introducerii euro decat un contestatar.

Am trece si noi la elemente reale: salarii reale, preturi reale, dobanzi reale. Da, mai greu de manipulat de inteligentele sclipitoare de la Bucuresti.

Anonim spunea...

Pe intelesul meu, cand spui "bula activelor" vorbesti tot de inflatie.
Trecerea la euro pentru exportatori inseamna o lupta de pe pozitii egale cu producatorii din alte tari din zona euro. E ceva rau in asta? Pentru romanul educat inseamna o comparatie mult mai usoara cu salariile si preturile din zona euro, dar entru telenovelisti nu va fi nici o diferenta.. vor fi in continuare prostiti de mici speculanti pentru ca schimbam doar moneda, nu si institutiile statul care "vegheaza"..

Doc spunea...

In momentul acesta, leul este slab fata de euro?

Manole spunea...

Exact de asta s-au plâns spaniolii la începutul crizei, când s-au trezit că şomajul bate spre 11% şi se încheiase isteria imobiliară.

Nimeni nu neagă că ar urma să intrăm în lumea reală, dar depinde cum o facem: cu capul sau cu picioarele înainte. O ţară cu salarii în euro dar şomaj 25% nu cred că ar conveni nimănui. Nici nouă, nici europenilor.

Mihai Marcu spunea...

Doc,

Just a gut feeling - nu suficient, dar suportabil.

IMHO - inflatia e mult mai suportabila decat o deflatie pronuntata.

Speculez ca e necesara o deflatie pentru ca multe din activele romanesti, de la teren la capital trecand prin costul fortei de munca sunt supraevaluate fata de bunuri similare din zona EURO prin prisma performantelor economice ale tarii. Vorbesc pe agregat.

Nu are rost sa supunem economia la un soc atat de dur. Hai sa ne asiguram ca poate sa respecte ERM II si mai vorbim

Mihai Marcu spunea...

@ anonim

"Pe intelesul meu, cand spui "bula activelor" vorbesti tot de inflatie. "

Nu neaparat. In Romania, cresterea activelor real estate de 100 ori (intre minim si maxim) nu a produs statistic inflatie.