vineri, 24 aprilie 2009

Dobanzile sunt excesive

De la BNR avem o imagine asupra dobânzilor medii pentru creditele in lei cât si in valută.

Creditele in lei
image

(in procente, sursa date: BNR)

Dobânzile creditelor in lei au crescut dramatic, necorelate cu inflația si cu dobânda de referință a BNR.

Blocarea creditării in lei este “meritul” BNR, care a scumpit leii pentru a apăra cursul de schimb. Reducerea RMO la lei de la sfârșitul lui 2008 nu a avut niciun impact asupra costului creditelor. Intre economie si stabilitatea cursului, BNR a pariat exclusiv pe curs, sperând probabil ca reducerea creditării in EURO nu va fi atât de drastică.

Rata dobânzilor la lei este excesiva. Nu există multe sectoare economice legale care să suporte dobânzi de 20%. Vom avea o economie care nu va avea credite in lei, dar nu este ceva de dorit.

Credite in EURO

image

(in procente, sursa date: BNR)

Dobânzile in EURO scad, sub influenta reducerii EURIBOR, dar rămân ridicate, ca urmare a ratei considerabile a RMO si a riscului de tară.

Se observă că pană in februarie 2009, clienții vechi au fost cei mai loviți, pentru că băncile nu au transmis mai departe clienților reducerile de dobândă si le-au păstrat in marjă; exista o logică in acest comportament, in special datorită restantelor in creștere la creditele in EURO.

Dobânzile la EURO nu arata întregul cost al creditelor, deoarece exista comisioane considerabile neluate in calcul. Scăderea costului creditelor in EURO este mică, si mă aștept ca clienții sa nu vadă prea repede o reducere semnificativă a ratelor.

Creditul in EURO trebuie să rămână mai greu accesibil, iar BNR ar trebui să stimuleze agenții economici si populația sa ia credite in lei, prin reducerea costului acestui credit. Sper ca acordul cu FMI să lase mai puțin loc pentru “intervenții” asupra leului.

11 comentarii:

Claudiu MINEA spunea...

Eu platesc la credit de investitii la super-laudata BRD o dobanda de 25,5% la lei (plus comision de administrare lunar, plus un comision anual de 1,5% catre fondul de garantare). Cum ti se pare?

Mihai Marcu spunea...

Furt

Anonim spunea...

Revin cu intrebarea de pe blogul lui Manole. De ce nu scade dobanda la creditul in euro odata cu euriborul, atat timp cat in contract este precizat clar si indiscutabil: dobanda aplicata va fi EURIBOR + 3.8 pp.

MIA spunea...

Mmmm - unde există în contracte aşa prevederi clare acolo dobânda/rata s-a redus ... e drept că având un defazaj de 1-2 luni ...

ionut spunea...

Hubble

Uita-te in contract. Poate sa contina ceva de genul: dobanda se calculeaza dupa formula euribor + x, dar ramane la latitudinea bancii daca recalculeaza sau nu dobanda.
Poate ar fi bine sa te uiti pe contract si sa ne ne redai intocmai si complet punctul din contract care se refera la calculul dobanzii. S-ar putea sa ne lamurim.

ionut spunea...

Claudiu MINEA

Camatarie la superlativ!

Mihai Marcu spunea...

Neoficial, leul e o moneda scumpa pentru ca BNR nu are inca suficienta incredere in Guvern.

MF absoarbe multa lichiditate prin quasi-emisiune monetara, dobanzile mari apara cursul; Alexadi afirma undeva ca de fapt (o parte din) creditele in lei (mai vechi) sunt de fapt credite in euro transformati in lei.

Daca ar fi sa merg cu rationamentul pana la capat, inclin sa cred "acolo sus" niste comportamente si idei economice depasite, demne de secolul trecut, cand economia era de stat, cand banii din economie erau ai statului, dublate de o dogma absurda de genul "sunt privati, sa se descurce".

Anonim spunea...

@ionut, mia, all

Am citit de cateva ori contractul. Referitor la dobanda acesta e singurul articol, nimic altceva. Iar in rata repet, este evidentiata dobanda nu alt comision inventat peste noapte.

Oricum peste o saptamana am de gand sa transez problema legal daca amiabil nu se poate.

MIA spunea...

Hubble - de regulă banca spune că actualizează rata dobînzii odată la 3/6 luni ( aşa e pe contractele pe care le-am văzut eu - probabil însă nu pe toate ). A trecut intervalul cu pricina ?
Mie în noiembrie ştiu că mi-au redus rata recalculând dobânda în funcţie de EURIBOR ... în martie nu ştiu exact, dar o să mă interesez.

Succes oricum !

Alexadi spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

Claudiu MINEA: Cat e de mare creditul? Iti dau eu banii imprumut cu 16% p.a.