vineri, 3 aprilie 2009

Despre aprecierea leului

Deși sentimentul piețelor anticipează datele statistice, nu văd îmbunătățiri fundamentale ale economiei care să susțină pe termen lung aprecierea leului, altele decât optimismul investitorilor și intervențiile BNR.

BNR trebuie să nu mai cedeze tentației de a folosi un instrument atât de puternic cum e cursul de schimb pentru reglarea oricărei probleme monetare, cu atât mai puțin ca ancoră antiinflaționistă.

Personal, consider profund greșită reluarea creditării în euro, implicit să persistam în comportamentul economic care ne-a pus la pământ : dependența de euro ieftini. Un leu slab este o cerință fundamentală pentru viitor. Am zis slab, nu foarte slab. Din acest motiv, trebuie relansată creditarea în lei sau în orice altă monedă care poate fi tipărită local.

Creditele în EURO/USD au pe termen mediu un risc mărit de dobândă. Când criza va trece (și va trece), lichiditatea enormă aruncată pe piață va trebui eliminată; cel mai probabil - prin dobânzi.

Intrarea Romaniei în zona EURO este îndepărtată și nu o pot lua în calcul acum.

11 comentarii:

Claudiu MINEA spunea...

Bune sfaturi, bafta la a face investitii la o dobanda de 25% si DAE undeva pe la 30%. In lei.

Mihai Marcu spunea...

Nu sunt sfaturi.

Dobanzile la lei nu sunt fixate prin lege la 25%; nivelul de acum e conjunctural.

Sunt mari deoarece BNR vrea sa fie mari, din motive de inflatie pana la neincredere in guvern.

Pe acest blog s-a sustinut si se va sustine intotdeauna ca este necesare creditarea in lei; cine poate suporta riscul valutar, sa se imprumute in ce moneda doreste.

Populatia nu poate suporta riscul valutar acum.

Daca te vei uita la componenta creditelor, vei vedea ca 40% din soldul creditelor sunt din fericire in lei.

Creditele in lei sunt luate in proportii egale de populatie si firme.

Acum si in viitor voi sustine doar reluarea creditarii in lei. Dobanzile sunt mari? Nicio problema, nu se iau credite, se restrange consumul si implicit inflatia si apoi creditarea se poate relua.

Claudiu MINEA spunea...

Sunt mari nu din motive de inflatie, ci pentru ca BNR a creat un sistem bancar cu concurenta de tip oligopol. A mai fost doar nevoie de un translator germana-franceza pentru a restrange si mai mult concurenta (ca sa folosim un eufemism).

Cand ROBOR ajunge sub 15%, a avea dobanzi de 25% la creditele de investitii este enorm. Si atunci, daca piata nu functioneaza pentru ca ai inhibat concurenta, solutia de bun simt este reglementarea.

Cu restul afirmatiilor tale sunt de acord.

Mihai Marcu spunea...

Ca referinta: http://economiapentrutoti.blogspot.com/2009/01/de-ce-ar-trebui-sa-mizam-pe-leu.html

Sigur, creditarea in lei trebuie sa devina atractiva, nu este un indemn la a lua credite acum sau in orice conditii.

Inflatia e mare si in crestere, de 2 luni, mai ales la nivel de CORE 2 ajustat.

Dobanda BNR e mare si ea; nu stiu cat putem pune pe seama concurentei dar nu as estima mai mult decat 3 - 4 pp.

Statul s-a imprumutat cu un minim de ~10pp, cu ajutor de la BNR, deci nu cred ca lipsa de concurenta este acum problema. In plus, exista CEC, care poate finanta ieftin in lei, daca ar fi posibil.

De mentionat ca deja cifra ROBOR care se publica pe site-ul BNR este limitata la (dobanda de referinta + 4)*1.25

Andrei Vlasopol spunea...

Sunt de acord ca nu exista fundamente in economie pt aprecierea leului, dar aici nu este vorba de o apreciere ci mai degraba de o corectie a deprecierii din nov-ian (depreciere in parte si pe fond speculativ). De fapt tocmai partea speculativa se corecteaza.

Doc spunea...

Claudiu,

intreb si eu ca unul care nu se pricepe: de ce faptul ca exista concurenta tip oligopol pe piata bancara ar cere neaparat _reglementare_? Avem si legi si institutii care ar trebui sa blocheze si sa sanctioneze cartelarea! Adica nu inteleg de ce o situatie care e contrara ideii de piata libera trebuie tratata printr-o interventie care e si ea contrara ideii de piata libera...

Ghost spunea...

@doc: Lasa-l dom'le pe Claudiu, ca e convins ca bancile sunt de vina pentru orice.. Nu-i poti schimba convingerea daca e asa de cu mult patos.. E alegerea lui si convingerea lui. Poate chiar e corecta, cine stie...
@Mihai: Eu sunt insa 99% sigur ca va urma o depreciere puternica a leului, pana in luna mai cand ne intra euro de la IMF... Nu ne avantajeaza, momentan, la nivel de tara, un leu puternic.. Problema e cum se va realiza deprecierea leului in conditiile in care sunt atent urmarite toate miscarile BNR pentru a se putea specula rapid orice tendinta previzibila de miscare a cursului... Si vorba ta, Mihai, daca euro se ieftineste, cum dobanzile la euro sunt in scadere si datorita euribor-ului si datorita scaderii puternice a contractelor CDS (ca in februarie ajunsesera la 7,8%, acum sunt undeva la 5%), e foarte posibil ca istoria sa se repete, ca romanii nu pricep asa usor. Daca pot, se indatoreaza, ca vai ce bine le-a fost in anii trecuti.. Fara sa se gandeasca la viitorul chiar si apropiat..

alex.dumitrascu spunea...

Cursul de schimb nu este numai un instrument pentru politicile bnr, asa cum nu este nici un rezultat exclusiv al pietei.
Uitam intotdeauna ca are fundamente in macroeconomie, si ca folosirea lui abuziva ca instrument are efecte neasteptate.
De exemplu, un leu "puternic" poate avea efecte sociale de moment bune, in sensul priceperii domnului Boc, dar ii poate scoate efectiv din piata pe exportatori si tot ceea ce este in spatele lor, adica niscai locuri de munca stabile.

Extra300 spunea...

Felicitari pentru aparitia in Hotnews!!! :)

Ar fi ceva daca orice "user" de pe orice forum sau blog ar sti sa aprecieze mai mult parerea celor care au ceva de spus, daca ar acorda respectul cuvenit celor care merita.


Ma ia putin cu teama cand ma gandesc ca asa ceva e aproape imposibil, ca sunt prea putini care sa se opuna .. "maselor". Daca mai adaugam ca "Economia pe intelesul tuturor" e greu de explicat fara o "mana forte" sau fara "o fata de la pagina 5", tabloul e complet.


"Criza mondiala" oricat de grava ar fi nu cred ca e un argument suficient pentru a capta atentia (sau in fine, deocamdata se pierde in explicatii superficiale ce uneori fac mai mult rau decat bine - pentru ca e tratata dupa ureche cu aspirina, de vrajitoarea satului), la fel se pare ca e si subiectul "climate change" - ambele se pare ca nu au inca suficienta aderenta la public.


Sper ca vei gasi totusi o modalitate originala prin care sa reusesti acest lucru, ceva sa se aplice cu adevarat in cazul "tuturor". Stiu ca suna putin patriotic insa acum chiar e important acest lucru. E ca diferenta dintre o aterizare putin mai agitata si niste bate in cap sau mai rau.


Iti tin pumnii. Mult Noroc!

Anonim spunea...

Leul va fi din ce in ce mai slab pemtru ca politicile economice de la Bucuresti sunt in aceasta directie; mult zgomot fara actiune, prea multi angajati la stat, capacitate administrativa redusa, lipsa cultura investitionala.
Mai avem mult pana la capitalism. Poate acesta moare fara ca noi sa ajungem la el.

Mihai Marcu spunea...

Thanks Extra! :)