miercuri, 15 aprilie 2009

Deflatie in SUA

Iată că efortul uriaș al FED de tipărire de bani, de QE (emisiune monetară) nu a fost nici pe departe suficient să învingă inerția imensă a economiei americane care a intrat pe teritoriu deflaționist.  Motivul e foarte simplu: dolarii nu mai circulă, ci sunt stocați – la saltea sau in bănci.

Așa cum bine spunea AEP într-un articol, ne putem permite datorii sau deflație, dar nu ambele simultan. Deflația înseamnă creșterea reală a datoriilor; nu înseamnă neapărat creșterea puterii de cumpărare, pentru că și salariile vor fi atrase în vârtejul deflaționist.

Momentan, această situație nu ne afectează direct, dar afectează UE. Cred din ce în ce mai mult că inflația din UE (măcar zona EURO) va deveni negativă în acest an. Asta ne va afecta direct, prin scăderea veniturilor exportatorilor.

2 comentarii:

Bogdan Glavan spunea...

Deflatia asta e marea sperietoare a lumii. Am tot fost amenintati cu deflatia, ultima data prin anii 2000. Ce a urmat, cunoastem, dar numai deflatie nu se poate numi.
Cat despre statistici, presupunand ca nu sunt tendentioase, trebuie sa stii sa le citesti. Daca nu luam in calcul preturile la energie, CPI a crescut.
Acum, ce e interesant e ca in ultimii ani, oficialitatile tot ne indemnau sa luam in seama CPI fara preturile la energie, care cresteau puternic. Au zis ca astea sunt prea "volatile" ca sa ne bazam pe ele. In prezent, cand pretul la energie scade, ne spun ca trebuie sa il luamin calcul. Deci nu mai e "volatil".
Ar mai fi multe de zis despre cum raporteaza americanii inflatia. Statisticienii au "progresat" atat de mult, incat doar un "expert" poate sa mai inteleaga ce spun.

Mihai Marcu spunea...

Salut Bogdan,

Comentariul este bun.

Cifrele sunt inca mici si momentan sunt doar un punct de inflexiune, statistic, pe care il si cautam.

In Romania, pretul la energie este oricum prezentat separat, fiind administrat, si nu poate decat sa creasca, fiind inca supus unor subventii publice.

Vom vedea daca trendul deflationist se confirma, insa cand scaderile de preturi vor fi vizibile cu ochiul liber, s-ar putea sa fie tarziu.

Irving Fisher spunea foarte frumos ca puteam avea datorii sau deflatie, dar nu pe ambele simultan. Inflatia a scazut in US cel putin pentru ca banii nu se mai misca, multiplicatorul a scazut sub 1 din ianuarie 2009.

Lipsa de incredere a dus la acest comportament, iar criticile lui Bernanke asupra situatiei Japoniei din deceniul trecut se dovedesc acum doar simple vorbe.

Nici SUA nu are "impulsul" stahanovist de a restructura brutal bancile, asa cum le sugerau mai demult japonezilor, care au dovedit ca se poate trai cu banci insolvente.