joi, 2 aprilie 2009

Deficitul de cont curent scade prea repede

Economia României încetinește brutal; deficitul de cont curent este un factor de risc, dar acum se reglează mult prea repede și poate dezordonat.

Reducerea deficitului comercial ascunde și vești proaste, deoarece importurile conțin și elemente ce vor fi exportate ulterior; astfel, reducerea importurilor alimentează o viitoare reducere a exporturilor.

Deficitul de cont curent din ianuarie 2009 este 4 ori mai mic decât cel din septembrie; excluzând factorii sezonieri, scădere mi se pare îngrijorătoare pentru că ne indică o încetinire mult prea puternică a industriei.

Reducerea consumului din trimestrul IV a fost o veste bună, dar trendul trebuie să continue. Întărirea EUR-ului și o reducere a dobânzilor pot da semnale false pentru consumatorul român.Problema unei corectii prea rapide este că induce costuri inutile.

8 comentarii:

Claudiu MINEA spunea...

Fara suparare, cititndu-va postarea am trait ceva de genul "ploua prea mult, e rau pentru agricultura".

Puteti fi mai concret cand spuneti de "costurile inutile"? Cine produce costurile inutile? Va referiti la BNR? La guvern?

Asa cum e postarea, nu e decat o lunga lamentare.

Repet, nu va suparati... :)

Anonim spunea...

Mai nea Claudiu, omul a fost foarte clar. Din cauza restrangerii activitatii economice scad mult importurile, de materii prime de exemplu petrol, sare, gainat, nu conteaza ce. Asta e un semn ca exporturile vor scadea la randul lor.

Are dreptate, reducerea deficitului nu se datoreaza eficientizarii economiei, ci colapsului sau disparitiei acesteia. Adica tinde spre 0 inghetat.

Anonim spunea...

Da, intr-adevar, importam unele produse pe care apoi le reexportam, dar o facem in masura foarte mica, care nu ar trebui sa ingrijoreze. Nu suntem Olanda sau Japonia, sa exportam produse high-end. In ansamblu, cred ca avem mai mult de castigat decat de pierdut din reducerea deficitului.

Mihai Marcu spunea...

Salut Claudiu,

Nu voi scrie (inca) predictii prea dure pana nu am toate datele.

Reducerea dezordonata a deficitului duce la contractia autosustinuta a consumului si a exporturilor.

Trendul e ingrijorator, la fel cum ingrijorator a fost si scaderea consumului final al populatiei in Q4 si mai ales in luna decembrie 2008.

In cazul reducerii consumului final mai putem banui INS-ul de utilizarea unor deflatori incorecti.

Costurile sunt cele generate de reducerea activitatii economice.

Mihai Marcu spunea...

@ Anonym

Trebuie vazuta proportia. Mai tot ce inseamna energie (gaz), o mare parte din materiile prime se importa.

Ionut spunea...

INSSE publica si structura importurilor.
Aici pentru 2008, aici pentru ianuarie 2009
Se poate compara eventual si cu Ianuarie 2008; spre exemplu numai pe componenta "Masini si echipamente de transport" rezulta un minus ian. 2009 fata de ian. 2008 de 510 mil. eur.
Hai sa mai stam putin, primele 3 luni ale anului asta sint atipice, in care toata lumea a fost speriata.

Mihai Marcu spunea...

Corect, dar acolo avem doar comertul cu bunuri, care e componenta (importanta) a deficitului.

Contul curent contine toate iesirile/intrarile si statistica e luata de la BNR.

Sistemul Tempo de la INS este actualizat mai greu si am stat ceva sa tot transfer date din pdf-uri in excel.

alex spunea...

Cred ca trebuie sa luati in considerare urmatorul aspect: in anumite domenii unitatile de productie din Romania au trebuit sa produca numai pentru piata interna (sau in procentaj de 80-90%), din cauza consumului in crestere galopanta in 2006-2007 (si o parte din 2008).

In acest moment consumul a scazut si firmele trebuie fie sa reduca/inchida productia, fie sa creasca exporturile. Multe din aceste unitati de productie vor alege sa exporte (chiar si in pierdere) pentru a mentine productia si acoperi costurile fixe.

Un exemplu: Dacia-Renault. Dar sunt multe altele.

Eu cred ca in urmatoarele 3 luni vom avea o crestere a exporturilor, iar aceasta e o varianta sanatoasa de reducere a deficitului de cont curent.