miercuri, 22 aprilie 2009

Cum stam?

Din raportul FMI aflăm câteva date interesante despre poziționarea României față de celelalte țări din Europa de Est (nu compar cu economiile emergente din Asia, care stau mult mai bine).

Creșterea reală a creditului. 
  image

România este fruntașă la expansiunea creditării, depășind toate țările cu excepția Kazahstanului. Băncile au dat credite excesiv, într-o piață imatură, nesofisticata, care permitea profituri mari.

Raportul credite / depozite

image

Nu stăm atât de rău că balticii și Kazahstan, care conduc clasamentul, dar raportul credite / depozite este supraunitar; s-au dat mai multe credite decât s-au depus bani, și înclin să cred că nu s-au luat în calcul portofoliile de credit externalizate de băncile românești către băncile mamă. 


Credite în monedă străină

image


Suntem tot în jumătatea fruntașă a plutonului, alături de baltici, Ungaria, Ucraina.


După datele de sus, cu cine ne asemănăm? Cu balticii, cu Kazahstan, cu Ungaria, cu Ucraina, doar că în România împrumutul cu FMI a venit la timp să atenueze șocurile în sistem, după ce am supraviețuit o bună perioadă pe pomenile electorale ("jucăria" s-a stricat public în octombrie - noiembrie 2008).


Creditarea excesivă, majoritar în EURO, dopată cu resurse volatile împrumutate au mărit vulnerabilitatea țării. Nu putem limita problema doar la bănci, indiferent cât am dori. Criza a fost financiară la vremea ei, s-a extins și în economia reală, prin creditarea excesiva. Ca anecdotă, îmi aduc aminte de un amic în domeniu care îmi povestea de curând că s-au dat credite cu ipotecă pentru vacanță. Speranțele de recuperare sunt încă mari.

Sursa: Date FMI -  GFSR

4 comentarii:

asybaris spunea...

Interesant ar fi sa scoatem niste date la zi cu privire la structura imprumuturilor (credite ipotecare/consum). Si mai frumos ar fi sa avem aceste date detaliate pe banci si pe ani. Am vedea si alte lucruri interesante. Trebuie tinut cont ca structura portofoliului de credite este esentiala, adica in ce masura creditele respective sunt garantate cu ipoteci, cate din ele sunt evaluate corect sau sunt active toxice mascate. Pentru unele dintre bancile de la noi chiar si o rata mica de default ar fi fatala.

Mihai Marcu spunea...

Salut,

Am in lucru asta, dar astept datele pe martie, unde presa preconizeaza o revenire.

Alexadi spunea...

Structura credite ipotecare/credite consum e pe situl bnr.
La nivel de banci nu va exista niciodata, datele sunt confidentiale.
Cate ipoteci sunt evaluate corect nici banca respectiva nu stie, probabil nici evaluatorul care a semnat.

Sa ne dam noi cu parerea ce banca va avea cate pierderi din credite ipotecare cu grad x de risc...ca sa ce? Sa ne tinem sau nu depozitele garantate la banca respectiva?

Pai e simplu, cumperi euro, ii tii in cutie de valori la o banca oarecare si gata.
Pentru 6% pe an, la 10kE, blocati sa zicem 6 luni intr-o banca falimentara, adica pt risc maxim de 300E nu merita sa faci nici o analiza. Ori mergi pe incredere ori pui banii in seif.

Daca bancile erau listate la bursa se punea altfel problema...

Mihai Marcu spunea...

La nivel de banca nu vor fi date, dar la nivel agregat se pot face estimari. Exista 3 banci cotate unde situatiile financiare sunt publice, dar nu voi intra in atat detaliu.

Acelasi raport FMI are niste estimari foarte interesante - dar agregate pe EE- referitoare la nivelul creditelor care ar trebui trecute pe pierdere.