luni, 13 aprilie 2009

Ce se va întâmpla cu salariile?

Economia românească se contractă; cifra de afaceri în industrie, servicii, comerț scade. Procesul de dezinflatie s-a confirmat în luna martie, în condițiile unei relative stabilități a cursului.
Cursul de schimb s-a echilibrat convenabil în preajma sărbătorilor, când se așteaptă și reîntoarcerea românilor din străinătate; în aceste condiții mă aștept că inflația pe aprilie să continue trendul de reducere.

Sectorul privat a trecut deja la ajustări dure de costuri, amplificate și de lipsă creditului din primele luni ale anului. Sectorul bugetar a fost lovit prin reducerea sporurilor.

Fundamental, mă aștept ca salariile reale să scadă, împreună cu productivitatea, alimentând cercul vicios al scăderii economiei. Când analizăm statisticile INS care ne arată că de fapt salariile au crescut, trebuie să ținem cont de al 13-lea salariu plătit în tranșe în februarie 2009.

6 comentarii:

Frobenius spunea...

Daca imi amintesc eu bine, statistica suna cam asa:
- crestere pe intreaga economie de 0.2%
- crestere in "administratia publica" de 20.1%
- crestere la "profesori" de 5%
Aritmetica de la scoala (nu varianta revolutionara Pogea-Boc) spune ca ar mai fi nevoie de ceva ca sa ajungi cu media de la 20% la 0.2% Sa-i zicem... o "crestere negativa"

Mihai Marcu spunea...

Salut,

Statistica este cea de aici: http://www.insse.ro/cms/files/statistici/comunicate/castiguri/a09/cs02r09.pdf

Iti amintesti corect: nominal au crescut cu 20%, real cu 12% (yoy).

Sunt de parere ca al 13lea salariu dat in sectorul public a impins in sus cifrele.

Sa nu uitam ca in primele luni ale anului se mai dau prime pentru rezultate aferente anului trecut.

Poate sunt putin pesimist, dar ce vad acum este o ajustare extrem de dura a sectorului privat - vorbesc de experienta proprie.

Inchei cu un exemplu teoretic: o crestere cu 6% a salariilor in conditiile unei inflatii de 6.7% reprezinta o scadere in termeni reali. Deci nu e nevoie de scadere in termeni nominali.

alex.dumitrascu spunea...

E mai importanta si cu implicatii mult mai mari scaderea cheltuielilor totale cu salariile la nivel national decat evolutia nivelului salariului mediu.
Scaderea cheltuielilor cu salariile(chestie influentata de somaj si de dinamica salariului mediu) se traduce imediat in scaderea consumului si a solvabilitatii populatiei, in saracire si recesiune.

Orfeu spunea...

@alex.dumitrascu:
Nu inteleg acest cerc vicios. E precum "Cine a fost intai, oul sau gaina." Adica somajul, consumul, somajul ...

Scaderea consumului nu este o problema, este ceea ce trebuie sa se intample. Economiile care nu se mai duc in retail, se duc in consum mai putin vizibil, mai indepartat de consumator, de genul industrie extractoare si asa mai departe. Este exact ceea ce trebuie, fiindca de aici incepe cu adevarat somajul in masa.

Oricum, nu are a face, succes cu pariul pe euro.

alex.dumitrascu spunea...

Scaderea consumului nu e o notiune simpla:
- se poate produce prin scaderea veniturilor
- se mai poate si prin cresterea economisirii
- cand e efectiv de rau se mai produce (valoric) si prin scaderea accentuata a preturilor.
- se mai poate lua foarte serios in considerare, si reducerea risipei, adica a "consumului de dragul consumului"
- se mai poate produce si prin schimbarea structurii consumului prin cresterea ponderii produselor echivalente mai ieftine si mai putin prelucrate.

Scaderea consumului este comportament normal in criza economica atunci cand este definita ca "austeritate", adica atunci cand este un mix echilibrat al elementelor de mai sus.
Daca scaderea consumului se produce exclusiv prin scaderea veniturilor, daca lipsesc alte politici, atunci duce direct la pauperizare si recesiune accelerata.

Mihai Marcu spunea...

@Alex,

Cheltuielile cu salariile e un indicator bun de urmarit.

Parerea mea e ca in Romania recesiunea loveste din doua parti:
reducere venituri firme si reducere consum; ambele converg spre o devalorizare interna in conditiile in care leul nu are loc de devalorizare.